Tarlós korlátozza az ellenzéket?

Az LMP kettészakadásával a párt mindhárom fővárosi képviselője az új formációhoz csatlakozott. Úgy tűnik, a főpolgármester igyekszik megakadályozni az új frakció alakítását, holott ehhez semmilyen joga nincs.

Tarlós István főpolgármester nem fogadta a kettészakadt LMP fővárosi frakciójának – nála egyeztetést kezdeményező – tagját. Nem ért rá. A Magyar Nemzet hasábjain viszont megüzente nekik: egy névváltoztatással nem tudhatják le az ügyet. S amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, függetlennek tekinti a képviselőcsoport tagjait, rájuk ugyanis egyetlen választópolgár sem szavazott. A voksokat és az abból eredő mandátumokat ugyanis a Fővárosi Közgyűlésbe jutott pártok kapták – fejtette ki a lapnak a főpolgármester, aki rögvest biztosított mindenkit: a városvezetés sürgősen megvizsgálja a közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzatát, és ha szükséges, kezdeményezik a módosítását.

– Valóban érdemes felütni a Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát. Különösen a 42–43. paragrafust, ahol az olvasható, hogy frakciót a közgyűlésbe fővárosi pártlistáról bejutott képviselők hozhatnak létre. A képviselőcsoport megalakulását 15 napon belül kell bejelenteni a főpolgármesternek. Szó sincs tehát arról, hogy a frakcióalakítást a főpolgármesternek kellene engedélyezni. Ez ellentétes is lenne a demokráciával – magyarázta lapunknak Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakciójának vezetője, aki két képviselőtársával együtt alapító tagja a Párbeszéd Magyarországért politikai alakulatnak.

Hozzátette: az új platform tagjaiként jelezték kilépési szándékukat az LMP-ből, mivel egy újonnan létrehozandó baloldali zöldpártban szándékoznak tovább politizálni. A fővárosi közgyűlés Fidesz által is elfogadott szmsz-e szerint egy frakció önállóan dönthet a frakció nevéről, és annak megváltoztatásáról – emlékeztet Kaltenbach Jenő. Az ellenzéki politikus szerint mivel eddig a főváros működési szabályzatának ezen részével nem volt gondja Tarlós Istvánnak, egyértelmű számukra, hogy a helyzetet kihasználva kívánja korlátozni az ellenzéki frakció működését. A szándék érthető, de a volt LMP-frakció tagjai szerint ez nem demokratikus és nem alkotmányos.

A szabad mandátum elve kétszáz éve szerves része az európai képviseleti demokráciáknak, és azt a magyar Alkotmánybíróság is több határozatában megerősítette. Ennek értelmében a választott képviselő senkinek sem tartozik elszámolással, különösképpen nem az ellentétes politikai alakulat képviselőjének. Érdekes módon a Fideszből múlt héten kilépett három váci képviselő szabadon alakíthatott új frakciót, akárcsak 2009-ben az akkori MDF-frakció léte sem változott attól, hogy pártjuk kizárta őket. A demokráciával ellentétes lenne, ha a főpolgármester dönthetne arról, mely képviselők alakíthatnak frakciót és melyek nem.

A vita az üzenetváltás jellegének ellenére, korántsem elméleti. A függetlenné váló képviselők minden frakciót egyébként megillető támogatástól elesnek, ami jelentősen nehezíti a szakmai munkát és a választók képviseletét. Ez ugyan a töredéke a fővárosi Fidesz-frakció számára biztosított összegnek, de mégis fontos volt a külső szakértői háttér megteremtéséhez. Senki sem érthet az iskolaügyektől a közlekedésig mindenhez, márpedig mi a szakmai munkát helyezzük előtérbe – mondja Kaltenbach Jenő, aki siet leszögezni: a továbbiakban is az eddig képviselt, eredeti ökopolitikai értékek mentén kidolgozott programjukat képviselik.

Bár a fővárosi LMP nem járt sok kiadással, de az idei költségvetés szorításában ez is jól jöhet. A fővárosi önkormányzat mindenesetre eddig nem válaszolt kérdéseinkre. Schiffer Andrással, az LMP parlamenti frakciójának vezetőjével viszont – meg nem erősített hírek szerint – egyeztetett Tarlós István főpolgármester.

Az LMP mindhárom fővárosi képviselője távozik az anyapártból, veszélybe került a frakciójuk is
Az LMP mindhárom fővárosi képviselője távozik az anyapártból, veszélybe került a frakciójuk is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.