Provokálták az éhségmenetelőket

Mezőkövesden találkoztak kedden az ország keleti feléből induló tiltakozók. Ahogy tavaly, idén is provokációval fogadták őket.

Hólapátok, nejlonba csomagolt vekni kenyerek helyett idén gúnyos plakátok és molinók fogadták az éhségmenet résztvevőit tegnap Mezőkövesden. „Hozd vissza az eltűnt lapátot!” – hirdette az egyik felirat, arra utalva, hogy tavaly, amikor Tállai András meglehetősen érzéketlenül hólapáttal fogadta az éhségmenet elcsigázott résztvevőit, esetleg eltűnt volna a kéziszerszám. Tóth Imre Miklós diósgyőri olvasztár a következő szavakkal felelt a provokáló feliratra a tegnap Mezőkövesden tartott nagygyűlésen: ő csak egy tolvajt ismer ebben az országban, Fidesznek hívják, s elvette az emberektől a létbiztonságot, a megélhetést, a munkát és a kenyeret.

A matyók fővárosában találkoztak kedd délután az ország keleti feléből elindult éhségmenetek. A szabolcsiak és a békéscsabaiak több mint száz kilométert gyalogoltak az elmúlt néhány napban, de megérkeztek az Ózdról és a Miskolcról indult csapatok is, s innen már együtt mennek tovább a Parlament elé.

Mezőkövesden a főtéren árpádsávos zászlóval jobbikos szimpatizánsok fogadták a demonstrálókat, néhány beszóláson kívül azonban nem történt különösebb atrocitás. Többen Tállai Andrást kifigurázó szórólapokat osztogattak, ezen dél-borsodi földterületek láthatók, amelyek a kiáltvány szerint a belügyi államtitkár ismerőseinek tulajdonába kerültek. A gyűlés helyszínén feltűnt néhány helyi fideszes is, ám ők leginkább távolabbról szemlélték az eseményeket.

Az éhségmenetek több résztvevője is felszólalt. Halmi József, Győrtelek polgármestere arról beszélt, hogy a kormánypárt önző, csak magára és a hatalmára gondol, a vidéken élők gondjait nem látja. – Ne féljünk Orbán Viktortól, ne féljünk Tállai elvtárstól, fogjunk össze és menjünk előre! – biztatta a jelenlévőket.

Komjáthi Imre hatgyermekes édesapa, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket! Egyesület elnöke azt mondta, mostani menetük már nem a jelenlegi kormánynak üzen, azt ugyanis mindenképpen leváltják, hanem a következőnek mondja: munkát, kenyeret és békességet akarnak, nem pedig megosztottságot.

Nyeste László volt mezőkövesdi középiskolai tanár, akit szavai szerint baloldali meggyőződése miatt rúgtak ki állásából, arról beszélt: a tőle jobbra és a tőle balra állóknak is össze kell fogniuk, hisz mindenkinek egyformán nyomorult sors jut, ha nem lesz kormányváltás.

Az egyik tüntető elmondta: épp Öcsödön járt a menetük, amikor kaptak egy hívást egy háromgyermekes békéscsabai asszonytól: egy éve keres közmunkát, de hiába járta sorra a hivatalokat, mindenütt elutasították, arra hivatkozva, hogy nincs elég közmunka. Most pedig mind a három gyermekét állami gondozásba vették, mondván: nem tudja eltartani és gondozni őket.

Hasonló panaszokkal állt ki a színpadra az ózdi Kovács Katalin is. – Ötvenéves vagyok, érettségizett. Évek óta közmunkásként dolgozom, mert Ózdon nem akad más. Vártam, hogy a kormány által beígért egymillió munkahelyből legalább egy nekem is jut, de csalódtam. Már közmunka sincs. Legutóbb nyolc hónapi kuncsorgás és nem kevés protekció árán sikerült végre egy hónapnyi közmunkát találnom, ez kell ahhoz, hogy jogosult lehessek a segélyre – panaszolta.

Aradi Dávid – aki már tavaly is részt vett az éhségmenetben – arról mesélt, hogy ő egy olyan szegény, kelet-magyarországi településről jött, ahol a gyerekek karácsonyra nem ajándékot, hanem egy kiló kenyeret kérnek ajándékba. Felszólalt a kazincbarcikai vegyészszakszervezet képviselője is, aki szolidaritásáról biztosította a tüntetőket, s azt mondta: mindenki a bátorságáról tesz tanúbizonyságot, amikor ebben a félelem igazgatta világban ki mer állni, és nyíltan felvállalja az elégedetlenségét.

Mezőkövesden csúfolódó molinóval és árpádsávos zászlóval fogadták a demonstrálókat
Mezőkövesden csúfolódó molinóval és árpádsávos zászlóval fogadták a demonstrálókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.