Megbüntetett cukorbetegek

Jelentősen sikerült az egészségpénztárnak szűkítenie a modern inzulint használók körét azzal, hogy tavaly a vércukorérték eredményes leszorításához kötötték e szerek százszázalékos állami támogatását.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatója szerint az eddig analóg inzulint (a legmodernebb szer) használók húsz százaléka vagy drágábban kapja ugyanazt a gyógyszert, vagy visszatért az ugyancsak 100 százalékban támogatott régi, de kevésbé komfortos úgynevezett humán inzulinhoz. Aki továbbra is az analóg készítményt akarja használni, többet kell fizetnie. Már nem a 300 forintos dobozdíjat, hanem a gyógyszerár felét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintetteknek havonta 16-17 ezer forinttal nő a gyógyszerköltségük.

Az egészségbiztosító adatai szerint az érintettek töredéke választotta a drágább megoldást, a betegek többsége visszatért a kevésbé korszerű humán inzulin használatához. Az utóbbival nehezebben lehet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezért gyakrabban kell ellenőrizni az értékeket, így több pénzt költ a beteg tesztcsíkokra is. Aki ezt nem engedheti meg magának, annak a kóros vércukorszint miatt gyorsabban alakulnak ki a szövődmények.

A tavaly áprilisi döntéssel a kormány több százezer cukorbeteget próbált megregulázni. Az előírás szerint a napi négyszeri inzulinanalóg-terápián lévő betegek csak akkor kaphatják a továbbiakban is 100 százalékos támogatással a korábbi gyógyszerüket, ha a kívánatos szénhidrát-alapanyagcseréjüket nyolc alatti értéken tudják tartani.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a rendelet kihirdetése óta folyamatosan bírálta a döntést. Véleményük szerint igazságtalan az intézkedés, mert a diéta be nem tartásának nem csupán fegyelmezetlenség lehet az oka. Köztudomású, hogy egészségesen étkezni jóval többe kerül, ezért különösen a szegényebb állampolgárokat sújtja a rendelkezés. A TASZ jogsegélyt kínált fel mindazoknak, akiket az intézkedés hátrányosan érint. Bence Rita, a TASZ programvezetője lapunknak elmondta: felhívásukra több száz olyan beteg jelentkezett, akik önhibájukon kívül estek el a támogatástól. Végül tavaly decemberben 22 beteg felhatalmazása alapján alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, valamint az ombudsmant is hasonló lépésre kérték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.