Bezárják a gimnáziumot

Az állami támogatás drasztikus csökkenése miatt szeptembertől megszünteti a főváros XII. kerületében lévő gyakorlóiskolájának középiskolai részlegét az ELTE. Az egyetem szenátusának hétfői döntése nyomán kétszáz középiskolásnak kell új oktatási intézményt keresnie a tanév végén. Mindez – tudtuk meg Fábri Györgytől, az ELTE kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettesétől – az általános iskolásokat nem érinti.

A döntés korántsem váratlan, hiszen az egyetem már december végén jelezte, hogy anyagi okok miatt veszélybe került a nagy múltú Gyakorló Általános Iskola és Középiskola jövője. Egyfelől az állami támogatás drasztikus csökkenésével, másfelől azzal magyarázták a „vészhelyzetet”: a kerületi önkormányzat, arra hivatkozva, hogy januártól állami feladat az iskolák fenntartása, bejelentette, nem fizeti tovább az évi 50 milliós hozzájárulást. Bár a kerület később visszakozott, és ígéret tett ennek az összegnek a folyósítására, ez sem segített. Az egyetem szerint ugyanis összesen mintegy 300 millió forint hiányzik a büdzséből. A gimnázium megszüntetéséről kiadott közleményben az ELTE vezetése azt írta: „Az egyetem nem számíthat olyan központi kormányzati támogatásra, amely lehetővé tenné a középiskolai osztályok fenntartását. Az elmúlt négy évben reálértéken közel 50 százalékos elvonással sújtották az egyetemet”.

– A döntés ellenére sem adtuk fel a reményt, bízunk abban, hogy még megmenthetjük a középiskolát – így reagáltak az ELTE határozatára a lapunk által megkérdezett, az intézményért hetek óta küzdő szülők. Egyikük, Korponai Attila azzal magyarázta óvatos bizakodásukat: „A közelmúltban egyeztettünk Hoffmann Rózsa államtitkárral, s bár konkrétumot nem ígért, empátiával fogadta azt az elképzelésünket, ami szerint az iskolát akár úgy is egyben tartanánk, hogy a fenntartás az egyetemtől a Klebelsberg Intézményfenntartási Központhoz kerülne. Bízunk abban, hogy az egyetem döntése után az oktatási államtitkárság segít az iskola megmentésében”. Kétséges, van-e még miben bízni. Az ELTE közleményében ugyanis az áll: az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartási Központ közreműködésével helyezik el az érintett diákokat más középiskolában.

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere, az első Orbán-kormány oktatási minisztere nem kívánta kommentálni az egyetem döntését. Azt viszont elmondta: bár az önkormányzat csak az épületet biztosítja az iskolának, közvetítőként megpróbálnak segíteni abban, hogy a diákok tanulmányaiban a lehető legkisebb zavart okozza az egyetem döntése. Az eddigi információk szerint – tette hozzá –már most biztosra vehető, hogy az osztályok túlnyomó részét egyben tartva veszik át más kerületi oktatási intézmények. Pokorni Zoltán kérdésünkre közölte: a korábban ígért évi 50 milliós támogatást a középiskolai részleg megszüntetése ellenére is biztosítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.