Személyre szabják

A kelet-közép-európai régióban működő társaságoknál a tehetségmenedzsmentben a rövid távú, egy–három évre tervezést egyre inkább felváltják a hosszabb időre szóló, három–öt éves elképzelések – derül ki a PwC felméréséből.

Az általános szabályzatok helyét mindinkább átveszik a testreszabott megközelítések, azaz a vállalatok igyekeznek kor, státusz és előmeneteli potenciál szerint is szétbontani a munkavállalóknak kínált lehetőségeket. A személyzetisek és a cégvezetők megérzései helyett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az adatokra, az analízisre épülő döntések.

A személyzeti kérdésekkel foglalkozó szakembereknek emellett alternatívákat, fejlesztési programokat kell kínálni a vezetőknek, melyek közül választhatnak. Oláh Júlia, a K & H Bank vezetői készségfejlesztési főosztályának vezetője azt tapasztalja, hogy Magyarországon a nemzetközi cégek többsége jóval nagyobb hangsúlyt helyez a tudatos emberierőforrás-gazdálkodásra, és fejlettebb, gyakran az anyacég által hosszú ideje kipróbált és finom hangolt rendszereket működtet, mint a kis- és középvállalkozások. Utóbbiak jellemzően mérethatékonysági megfontolásból, know-how hiányában nemigen fordítanak gondot erre a területre. – A válság elhúzódását látva félő, hogy a bevételnövelés korlátai miatt rövid távon továbbra is sok piaci szereplőnek a költségcsökkentés marad az egyetlen reális alternatívája, ami a tehetségprogramokat is kedvezőtlenül érintheti – tette hozzá a Oláh Júlia. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.