Tiltakozás és egyeztetés

Éppen azokat a szervezeteket hagyják ki a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogalkotásból, amelyek évek óta kizárólag az áldozatok védelmével és biztonságával foglalkoznak, és szakmai munkájuk megkérdőjelezhetetlen – emiatt rendezett tiltakozó akciót, úgynevezett flashmobot tegnap reggel az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Nők Lázadása nevű Facebook-csoport. Szerdán rendezte ugyanis az önálló törvényi tényállásról szóló egyeztetések újabb fordulóját a tárca.

Az egyeztetésekben korábban a népi kezdeményezést elindító és több mint százezer aláírást összegyűjtő Halász Pálma és az általa felkért jogászok, a belügyi, a humán- és a közigazgatási tárca képviselői, az Országos Bírói Hivatal, az ombudsman, a rendőrség munkatársai és a már említett civil szervezetek vettek részt. Múlt héten azonban több civil szervezet, köztük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Egyesület kilépett a törvényt előkészítő civil munkacsoportból, mert annak működését antidemokratikusnak találták, és úgy érezték, szakmai szempontjaikat nem tudják érvényre juttatni. A tiltakozó akcióval a korábban már több tüntetést szervező Nők Lázadása csoport ezeket a civil szervezeteket kívánta támogatni.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere az egyeztetés után elmondta, hogy a civil munkacsoportban lezajlott konfliktusok ellenére sikeresnek tartja a népi kezdeményezést, hiszen lesz törvény. Szerinte a civil oldal továbbra is jelen volt a tárgyalásokon, hiszen Halász Pálma és munkatársai is a civileket képviselik.

– Hogy konfliktus keletkezett, nem lep meg, a civil világ már csak ilyen – tette hozzá.

Ami a korábban tavaly év végére ígért törvényt illeti, közölte, hogy alapszövegig jutottak, de vannak még vitás kérdések. Az egyik ilyen, hogy a törvény csak együtt élő partnerekre, vagy volt társakra is vonatkozzon-e. A minisztérium eredeti javaslata szerint csak olyan esetekben lehetne alkalmazni ezt a tényállást, amikor a felek együtt élnek. A civilek azonban azt szeretnék, ha már külön élő párokra is vonatkozna, mert az esetek jelentős részében már külön élő volt férj vagy volt barát zaklatja, fenyegeti, bántalmazza korábbi partnerét.

A másik vitás kérdés, hogy csak magánindítványra indulhasson-e ilyen ügyekben eljárás, vagy a hatóságok is kezdeményezhessék-e. Ez azért fontos, mert sok esetben az áldozat megfélemlített, anyagilag vagy érzelmileg függ az elkövetőtől.

A harmadik és Balog Zoltán szerint a legnehezebb kérdés, hogy a fizikai mellett a lelki bántalmazás és a gazdasági sérelem okozása is bekerüljön-e a szövegbe. Ezek a miniszter szerint nehezen bizonyítható ügyek, de Halász Pálmáék szeretnék, ha a családon belüli erőszak tényállásában mégis szerepelnének.

A büntetési tételekről a miniszter szerint még korai lenne beszélni, de annyit elmondott, hogy mindenképpen szigorúbb büntetés járna azért, ha valaki egy családtagját bántalmazza, mint amikor két idegen verekszik az utcán. Előbbi ugyanis súlyos visszaélés egy bizalmi viszonnyal. Balog szerint kell még néhány találkozó a vitás kérdések lezárásához, a törvényjavaslat ezután kerülhet a kormány elé.

Halász Pálma elmondta, hogy „igazi tabudöntögetés” zajlik, hiszen a családon belüli erőszak rendkívül kényes kérdés. Szerinte szinte nincs is olyan ember az országban, aki ne lenne valamiképp érintett. Hozzátette, hogy a további egyeztetéseken túl szélesebb körű társadalmi vitát is szeretnének, és ígéretet kaptak arra is, hogy kidolgoznak egy stratégiát, melynek többek között a szemléletformálás lesz a célja.

Balog Zoltán az egyeztetés után találkozott a kilépett civil szervezetek képviselőivel is. – Abban állapodtunk meg, hogy mégis részt veszünk a jogalkotásban, mert a tárca szerint szükség van a tapasztalatainkra – mondja Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa. Szerinte a miniszter nyitott volt a vitás kérdések rendezésére, ezért lát esélyt arra, hogy a civil álláspont érvényesüljön például abban a kérdésben, hogy nem együtt élőkre is alkalmazható legyen a jogszabály.

Tiltakozók a minisztérium épülete előtt
Tiltakozók a minisztérium épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.