Ostromállapot az idősotthonokban, az ellátás romlik

Egyre inkább ostromlott erődítményhez hasonlítanak a fővárosi Arany Alkony idősotthonok. Az ellátás egyre romlik, a személyzet jószerével kicserélődött, viszont biztonsági őrök állnak a kapukban. (Lapunk munkatársát is csak hosszas huzavona után engedték be.)

– Nem szeretnénk, ha megzavarnák a lakók nyugalmát – magyarázta az intézkedést a jelenlegi üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) elnöke, Erdős János, aki a faliújságra kitűzött levelében arról is tájékoztatta a lakókat, hogy 1,3 milliárd forint kártérítést követelnek a Medicatustól.

– Ennyi az árunk, ennyiért mondanának le rólunk, pontosabban a nyugdíjunk nyolcvan százalékáról és a havi ötvenezer forintos állami támogatásról – összegez H. Margit, az Arany Alkony Mátyás utcai otthonának lakója, aki lakótársaival együtt nagyon aggódik, hogy a misszióvezető által említett per miatt tovább folytatódik két éve tartó Canossa-járásuk. – Mondjuk ki: félnek az öregasszonyok. Kiszolgáltatottak vagyunk és könnyen megfélemlíthetőek – teszi hozzá.

H. Margit öt éve költözött be az otthonba. A frissen megkezdett nyugdíjas évek messze nem úgy indultak, mint remélte, amit imádott édesapja halála is súlyosbított. Súlyos állapotban, fekvő betegként érkezett, nem sok időt jósoltak neki. De sikerült – a szó lelki és fizikai értelmében is – talpra állnia, így három évvel ezelőtt átköltözhetett egy apartmanba. A fia segítségével felújíttatta és berendezte. A saját fürdőszoba mellett egy apró társalgósarkot és egy konyhaszekrényt is kialakítottak.

– Olyan volt ez, mint egy nagy család. A gondozók nem csupán ellátták az időseket, hanem szinte együtt is „éltek” velünk. Mindig úgy „érkeztek” hozzánk, mintha a fiunk vagy a lányunk jött volna látogatóba – emlékezik vissza Margit néni. – Két évvel ezelőtt azután minden megváltozott. A misszió akkori vezetője összehívott bennünket, és közölte, hogy visszaadják az üzemeltetői jogot, mivel finanszírozási gondok miatt nem tudják tovább ellátni a feladatot. Azután mégis maradtak. De az ellátás egyre rosszabb. Már nincsenek programok, kirándulások, múzeumlátogatás, gyógytorna.

A meleg vacsora helyett hideget eszünk, soha semmi zöldség, gyümölcs. Az ebéd is nagyon egyhangúvá vált. A kéthavonta kapott tisztacsomag is keskenyebb lett. Például WC-papírból is feleannyi jár, mint korábban. Már a gyógyszereket is magunknak kell kiváltani. Sokakat elvittek, de nem mindenkinek van választása. Minden bizonytalanná vált. S nem segít rajtunk sem az ellátottjogi képviselő, sem a kormányhivatal. Hiába jártak itt nálunk. A vizsgálódásuk eredményéről azóta se kaptunk tájékoztatást. Úgy tűnik, senkit se érdekel a sorsunk. Sőt még az ellátásunkra ajánlkozó zsidó hitközségnek se engedik át az otthonokat – mondja H. Margit.

A fővárosi kormányhivatal lapunk jövőt firtató kérdésére azt válaszolta, hogy már tavaly áprilisban megkezdte az egyeztető tárgyalásokat a budapesti önkormányzattal. Tavaly decemberben pedig vizsgálatot tartott mind a nyolc fővárosi intézményben. Idén januárban a törvényszék ítéletében foglaltaknak megfelelően egyeztetésre hívtak minden érdekeltet – misszió, önkormányzat, az épületeket azóta megvásároló EMIH Olajág Otthonok képviselői –, de nem született egyezség. A fővárosi önkormányzat időközben arról tájékoztatta a hivatalt, hogy az ellátási szerződés megkötéséhez hat hónapra van szüksége a jogi előkészítés és a közgyűlés eljárásrendje miatt.

A kormányhivatal elkötelezett az ügy mielőbbi rendezése mellett – hangsúlyozták lapunknak adott válaszukban –, így gyorsítani kívánja a tárgyalásokat az Olajág Otthonokkal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a fővárossal. Konkrét határidőt azonban nem jelöltek meg. Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a fővárosi kormányhivatal tavaly márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 – négy budapesti otthonban élő – idős ember ellátása vált bizonytalanná. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az otthonokat 2008-tól üzemeltető misszió ugyanis bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de 2011 nyara óta nem fizet, így a cég felmondta a bérleti szerződést.

A fővárosi önkormányzat megfellebbezte a határozatot, mire az engedély visszavonását tavaly december 31-ig felfüggesztette a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Időközben több per indult a Medicatus cégcsoport és a misszió között, majd két brüsszeli zsidó alapítvány megvásárolta a Medicatus cégcsoportot, így a hitközség lett az ingatlanok tulajdonosa. Az EMIH által létrehozott Olajág Otthonok az üzemeltetést is átvennék, ám a misszió maradna. A kormányhivatal egyelőre egyiknek sem adott ki működési engedélyt.

Margit néni szerint két éve folyamatosan gondok vannak
Margit néni szerint két éve folyamatosan gondok vannak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.