Ellenzéki erődemonstrációt!

Nem ért egyet azzal, hogy a szocialista párt vezetése elnézést kért a határon túli magyaroktól az MSZP-nek a kettős állampolgárságról szóló, 2004. decemberi népszavazáson képviselt álláspontjáért – jelentette ki Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombaton pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) második kongresszusán. Megerősítette tehát a Kossuth rádiónak adott korábbi nyilatkozatát: a magyar állampolgárság csak annak jár, aki életvitelszerűen az országban tartózkodik.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a közelmúltban Kolozsvárott megkövette az erdélyi magyarokat a szocialistáknak a referendum kapcsán képviselt álláspontja miatt, amit Gyurcsány tiszteletben tart, de nem ért vele egyet. Maga továbbra is helyteleníti, hogy állampolgárságot kapjanak azok, akik nem osztoznak a teherviselésben, s nem viselik szavazatuk következményét. Szerinte hiba volt, hogy Mesterházy bocsánatot kért.

Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját. Aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik – hangoztatta a kongresszuson Gyurcsány. A csaknem kétezer párttag és szimpatizáns előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de az alkotmányosság helyreállítása mindenképpen közös cél. Szerinte aki nem tesz az összefogásért, Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökkel paktál le.

Más ellenzéki erőkkel szemben a DK kitart amellett is, hogy a rendőrséget – a 2006. őszi fellépések során elkövetett jogsértések ellenére is – meg kell védeni – jelentette ki. Gyurcsány úgy véli, ezek a nézeteltérések nem gátolják az ellenzéki együttműködést, a közös indulást a választásokon. Potenciális partnereinek azt javasolta: ünnepeljék közösen március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep „ellenzéki erődemonstráció”, a 2014 tavaszáig tartó választási küzdelem első állomása. Az elmúlt hetekben folytatott országjárásáról szólva pedig azt mondta: legkeserűbb tapasztalata a félelem, amivel szembesült.

Sokan tartanak attól, baj érheti őket, ha kiderül, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, míg mások – csak diktatúrákban megszokott – szégyenletes kompromisszumokra kényszerülnek, amennyiben boldogulni akarnak, s meg akarják őrizni állásukat. Nem gondolja, hogy Magyarország diktatúra lenne – fogalmazott –, de „már rég nincs demokrácia”. A DK programjából Niedermüller Péter alelnök azt emelte ki, hogy erősítenék a társadalmi szolidaritást, csökkentenék a társadalmi különbségeket. Debreczeni József – aki 2010-ben még az MDF képviselőjelöltje volt – Gyurcsány szavaival összhangban arról beszélt: a baloldal egy része defenzívában van, kompenzál, ha magyarságpolitikáról van szó. Úgy fogalmazott, hogy ma nincs ok nemzeti büszkeségre, mert Magyarország történetében először külső hatalom szorítása nélkül „vett vállára egy autokratikus rezsimet”.

„Sok mindenben nem értünk egyet”

Vélhetően azért is vagyunk jelenleg két különböző pártnak a tagjai, mert sok mindenben nem értünk egyet – így reagált Mesterházy Attila, az MSZP elnöke megkeresésünkre, miután Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Demokratikus Koalíció kongresszusán azt mondta, hogy szerinte hiba volt Mesterházy Attilától, amiért az MSZP legutóbbi kihelyezett elnökségi ülése során bocsánatot kért a párt által a 2004-es kettős népszavazáson képviselt álláspontért.

Gyurcsány Ferenc szerint, aki nem tesz az ellenzéki összefogásért, az Orbán Viktorral paktál le
Gyurcsány Ferenc szerint, aki nem tesz az ellenzéki összefogásért, az Orbán Viktorral paktál le
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.