Sajátos 'rendrakásba' kezdett a kormány a Citadellán

Sajátos „rendrakásba” kezdett a kormány a főváros egyik legforgalmasabb, évi kétmillió látogatót vonzó látványosságánál, a Citadellánál. Több, évtizedek óta ott dolgozó vállalkozó kapott levelet az elmúlt hetekben arról, hogy a területhasználatra kötött bérleti szerződésük hatvan napon belül megszűnik.

A vállalkozókat derült égből villámcsapásként érő döntést részletesen nem indokolta, sőt fellebbezésre sem adott lehetőséget a tárca. Úgy tudjuk, összesen fél tucat cég és majd száz alkalmazott jövője vált ezzel bizonytalanná.

– Január harmadikán kaptam egy levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Meglepődtem, mert semmi dolgom nem akadt eddig ezzel a hivatallal – idézi fel Benkó Dénes, aki 1983 óta üzemeltet szuvenírboltot a Citadellánál.

 – Még jobban meglepődtem, amikor elolvastam a levelet. Arra hivatkozva, hogy a világörökségről szóló törvényben leírtakkal ellentétes a bérleti szerződésem, megszűntnek tekintik azt. Ezt ráadásul meglehetősen zavarosan csak annyiban részletezték, hogy a szerződésem nem tartalmaz kikötéseket a világörökséghez tartozó terület használatával kapcsolatban. Mindez már csak azért is sajátos eljárás, mert nem a tárcával, hanem az állami vagyonkezelővel szerződtem, ráadásul a tárca határozatában egyetlen szó sincs arról, hogy konkrétan mi a baj az üzletemmel.

Mint azt Benkó Dénes elmondja, harminc évvel ezelőtt kötött először szerződést az akkori állami vagyonkezelővel arra, hogy boltjának területet bérel. Legutóbb 1998-ban hosszabbított szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) jogelődjével, a KVI-vel. Ebben a megállapodásban pedig az áll: addig él a bérleti szerződése, amíg a Citadella vagyonkezelői jogára kiírt nemzetközi pályázat győztesével nem kötnek szerződést.

 – Ezt a pályázatot azonban mind a mai napig nem írták ki, ma is az MNV az állami terület vagyonkezelője. Ennek alapján pedig a szerződésem ma is érvényes –mondja Benkó Dénes. A bonyodalmakat az okozhatta – veszi át a szót a vállalkozó jogi képviselője, Deák Bernadette –, hogy 2012 elején hatályba lépett a világörökségről szóló törvény. Ez pedig lehetőséget adott arra, hogy 2012. január 1-je és december 31-e között az állami apparátus felülvizsgálja a világörökségi helyszíneken érvényes szerződéseket. A tárca ennek alapján határozott úgy, hogy Benkó Dénes szerződése megszűnik.

Az ügyvéd szerint azonban a minisztérium határozata több sebből vérzik: formailag nem megfelelő, hiányzik a részletes indoklás, miért is lenne ellentétes a törvénnyel a szerződés. Ráadásul kérdéses még az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes-e egyáltalán a vállalkozó és az MNV között létrejött szerződéssel kapcsolatosan. Benkó Dénes a tárca eljárása kapcsán úgy fogalmaz: – Az elmúlt harminc évben többször kellett átalakítanom az üzletet azért, hogy az aktuális örökségvédelmi előírásokat betartsam. Most is megtettem volna a szükséges változtatásokat, ha kérik. Csakhogy azt senki nem mondja el, voltaképp mi is a baj a boltommal.

Hasonlóképp felháborította a tárca eljárása Veres Istvánt, aki a Citadellánál lévő egyik étterem kisebbségi tulajdonosaként érintett a kormányzati eljárásban. (Veres István jól ismert vállalkozó: tíz éve a Citadellánál engedély nélkül épített, majd elbontott kávézóterasza, később pedig taxis cégének vitás ügyei miatt került reflektorfénybe.) A vállalkozó szerint a minisztérium eljárása érthetetlen és elfogadhatatlan, elsősorban azt kifogásolja, hogy érdemi vizsgálat és indoklás nélkül semmisítenék meg a szerződéseket: „Ha azt írják, hogy be kell zárni a boltokat, mert rondák, vagy mert nem zsűrizett népművészeti termékeket kínálnak, esetleg nincs átsütve a hús, azzal lehet mit kezdeni. Az viszont nem érv, hogy megszüntetik a szerződéseket, mert csak, mert úgy látják jónak.”

Veres is úgy érvel, hogy a tárcának semmi köze a szerződéseikhez, és szerinte feltűnő az is: az a rendelkezés, ami alapján felülvizsgálták a szerződéseket, csak december 31-ig volt hatályban, a bérleti megállapodások megszüntetéséről szóló határozatokat pedig a két ünnep között, december 28-án írták. Vagyis kapkodva, az utolsó pillanatban láttak munkához a tárcánál. Talán ez is az oka annak szerinte, hogy a Citadellánál lévő cégeket látszólag ötletszerűen lehetetlenítik el: harminchárom vállalkozás működik itt, ezek közül hat kapott levelet, de hogy miért pont ők, miért nem mások, vagy miért nem mindenki, az rejtély.

Benkó Dénes és Veres István bírósághoz fordul a jogszerűtlennek tartott eljárás miatt. A bíróságtól azt kérik, hogy függessze fel a határozat végrehajtását, valamint forduljon az Alkotmánybírósághoz. A vállalkozók panaszai kapcsán megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt Zrt.-t, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Csak annyit mondtak, hogy később nyilatkoznak.

Benkó Dénes 1983 óta üzemeltet szuvenírboltot a Citadellán, most hatvan napot kapott a kiköltözésre, fellebbezésre nincs lehetőség
Benkó Dénes 1983 óta üzemeltet szuvenírboltot a Citadellán, most hatvan napot kapott a kiköltözésre, fellebbezésre nincs lehetőség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.