DK: Demokráciát! Biztonságot!

Az LMP kongresszusával egy időben – de az ökopárton belüli feszültséghez képest bizonyosan kevesebb vitával – párttanácskozást tart a hét végén a Demokratikus Koalíció (DK) is. A budapesti Syma-csarnokba meghirdetett eseményen a tervek szerint módosítani fogják a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette párt alapszabályát is, a többi között úgy, hogy a jövőben ne a pártvezetés, hanem a választókerületi elnökségek dönthessenek a helyi tagfelvételi kérelmekről.

A Demokratikus Koalíciónak hétezer tagja van, létszámát tekintve az MSZP és a Fidesz után a harmadik legerősebb, lényegében országos lefedettségű párt. Információink szerint a DK-nak a százhat új választókörzetből százban van saját szervezete, de zajlik az úgynevezett fehér foltok feltöltése is. A választókerületekben jelenleg is folyik az elnökök megválasztása, csaknem hetven elnök már megkapta a helybeliek bizalmát.

A kongresszus – amely a DK történetében a második ilyen tanácskozás lesz – a napirend szerint elfogadja majd a párt politikai programját, amelynek címe: Európai Magyarországot!, alcíme pedig Demokráciát! Biztonságot! Fejlődést! A dokumentumot Gyurcsány Ferenc pártelnök és a három alelnök, Bauer Tamás, Debreczeni József és Niedermüller Péter mutatja be a küldötteknek.

A program hetven oldalon fejti ki a párt véleményét az alkotmányos berendezkedésről, az oktatásról, a szociális ügyekről, a nyugdíjakról, az egészségügyről, a kultúráról, a média helyzetéről, a kül- és honvédelemről, valamint a határon túli magyarságról. A programdolgozat szerint a DK egy nyugatos, polgári Magyarországot, „szabad európai világot” kíván megteremteni a remélt kormányváltást követően.

„A Demokratikus Koalíció alábbi programja nem ígéri, hogy 2014-től egy csapásra jobb lesz az ország sorsa, könnyebb lesz a választók élete. Tudjuk, hogy Orbán örökségének felszámolása fájdalmasan hosszú éveket kívánhat. Szükség lesz olyan intézkedésekre is, amelyek kedvezőtlenül érinthetnek egyes választói csoportokat, ágazatokat, térségeket. E hatásokról is őszintén kívántunk beszélni” – olvasható a Gyurcsány Ferenc által jegyzett dokumentumban.

Ami a részleteket illeti, a Demokratikus Koalíció pártprogramjában elsődleges helyen szerepel egy új alkotmány elkészítése, amelyet népszavazással erősítenének meg. Gyurcsányék hatalmi pozícióból azonnal hatályon kívül helyeznék a jelenlegi alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket, visszaállítanák az Alkotmánybíróság teljes jogkörét, és visszaadnák az átnevezett intézmények (például a Kúria) nevét. Mindenkit eltávolítanának, akit korábban nem létező tisztségbe betonoztak be, a mandátumuk lejárta előtt leváltott személyeket pedig visszahelyeznék hivatalukba.

Szigorú összeférhetetlenséget alkotnának a politikusok számára, a jövőben semmilyen más kereső tevékenységet (például ügyvéd, intézményvezető) a képviselők nem folytathatnának. Gyurcsányék programja – amelyet a DK kongresszusa várhatóan elfogad – kimondja azt is, hogy az ügyészség az elmúlt időszakban „elvi függetlensége dacára pártpolitikai befolyás alatt dolgozott”, a tiszta helyzet megteremtése érdekében pedig az ügyészi szervezetet a kormány alá rendelnék, és megszüntetnék a legfőbb ügyészi tisztséget. (Ehhez kapcsolódik, hogy az MSZP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetések során a legutóbbi, közjogi tanácskozáson hasonló tételekben állapodtak meg a felek.)

Gyurcsány Ferenc jegyzi a DK programját
Gyurcsány Ferenc jegyzi a DK programját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.