Gondok az új beutalási renddel

Felbolygatta a tisztiorvosi szolgálat a fővárosi és Pest megyei ambuláns betegek beutalási rendjét. Az országos tiszti főorvos hétfőn még azt ígérte: az új szabályokkal az ellátás „egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes” lesz. Ám néhány nap alatt kiderült: ha valami nem sikerült, az a hézagmentesítés és az átláthatóság.

Több szakrendelő kapott területet, amelyek vagy már rég megszűntek, vagy soha nem is kezeltek az adott szakmában beteget. Például néhány nem létező mellkassebészeti szakrendelésre hatalmas ellátási területet osztottak. A 2007-es ágyszámleépítéskor ugyanis sok kórházban megszüntették a mellkassebészeti osztályokat, így értelemszerűen az intézmény elvesztette a hozzá tartozó szakrendelést is. Arra ugyanis csak ott van szükség, ahol vissza kell rendelni a megoperált betegeket a kontrollvizsgálatra. Az ÁNTSZ viszont a saját nyilvántartásában nem vezethette át a változásokat. Ebből adódik az intézményvezetők következő gondja is, mert egy-egy szakrendelésre sokkal több beteget sorolt az ÁNTSZ, mint amennyit jelenleg a biztosító finanszíroz. A kvóta fölött pedig már senki nem fizeti ki a költségeiket.

Az ellátási területek újraosztását a betegek is megsínylik. Az ÁNTSZ honlapján elérhető táblázat szerint az egyik falu lakosságának kardiológiai ellátását a besorolás szerint meg kell szakítani, ha szükség lenne amúgy a kivizsgálás részeként gyakran alkalmazott ultrahangra is.

A beteget buszra kell ültetni, hogy negyven kilométerrel odébb megkapja a szívultrahangleletet, amit visszavihet oda, ahol korábban járt. Pedig ultrahang van ott is, csak ennek a településnek a lakossága nem jogosult ott erre a diagnosztikára. Például Apaj lakóinak, ha szakorvosra van szükségük – betegségtől függően –, Ráckevétől a szigetszentmiklósi rendelőn át egészen a budapesti kórházakig utazgathatnak.

Az új beutalási rend fejfájást okoz Komáromi Zoltánnak, a XII. kerületben dolgozó háziorvosnak is. Mint mondta: még nem tudta tüzetesen átnézni a betegeit érintő változásokat, de néhány furcsaságra azért rátalált. Például az általános belső elválasztású mirigy-panaszokkal kivizsgálásra szorulókat a Szent Imre kórházba kellene küldenie, ám ha ugyanennek a betegének a pajzsmirigy-rendellenességéhez már cukorbaj is társul, akkor diabéteszgondozásra a Szent János Kórházat kell felkeresnie. Noha ugyanazon szakrendelésen mindkét problémáját kezelhetnék, mégis két helyen kétszer kell majd sorba állnia.

Az ÁNTSZ lapunk kérdésére, hogy mennyire kell az új rendet a betegnek és az ellátóknak betartani, lehet-e szankciója, ha valaki nem oda megy, ahová most besorolták, azt válaszolta: a beutalási rend csak annyi kötelezettséggel jár, hogy az intézmény a területileg hozzásorolt település lakóinak ellátását nem utasíthatja vissza. Viszont nem köteles ellátni más körzetébe tartozókat, de ha van rá kapacitása, akár kezelheti is.

Az intézmények érdekvédelmi szövetsége külön munkacsoportot hozott létre, hogy gyűjteni tudják az új beutalási rendből adódó problémákat – mondta lapunknak Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg-szakellátási Szövetség elnöke. Az már most is látszik, hogy az ÁNTSZ intézkedése sok feszültséget okoz. Az ÁNTSZ által közhitelesen nyilvántartott kapacitások ugyanis nem egyeznek az OEP által finanszírozott ellátásokkal. Azt mondta, arra törekszenek, hogy az ÁNTSZ mielőbb javítsa ki a hibákat.

Szakrendelésen
Szakrendelésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.