Elölről kezdődik az egész

Részben eljárási hibák miatt meg kell ismételni az elsőfokú bírósági eljárást a Fővárosi Törvényszék szerdai döntése alapján a Dávid Ibolya volt MDF-elnök, Herényi Károly egykori frakcióvezető és Szilvásy György korábbi titokminiszter ellen személyes adattal való visszaélés, illetve Dávid Ibolya esetében kényszerítés miatt is indított büntetőperben.

Első fokon felmentő ítélet született. A törvényszék csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt szocialista alelnöke, Tóth Károly esetében hagyta helyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletét.

Dávid Ibolyát, Herényit, Szilvásyt és Tóth Károlyt a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly áprilisban részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában felmentette a vádak alól. Az ügyészség megalapozatlanság címén azonban fellebbezett az ítélet ellen – információnk szerint a vádhatóság képviselője több mint száz oldalon át elemezte, mit rontott el a bíróság –, így került az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszékre.

Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, illetve Dávid Ibolyát és Herényi Károly egykori MDF-es politikust azzal vádolták, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseket hoztak nyilvánosságra. A vád szerint Szilvásy és Tóth 2008 szeptemberében a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők, volt titokminiszterek és az UD Zrt. egyik vezetője, Horváth József közötti, titkosszolgálati eszközökkel rögzített beszélgetéseit tartalmazó CD-t.

Dávid Ibolya és Herényi Károly pedig azért került bíróság elé, mert ugyanazon felvételeknek – amelyeken az OTP-vezér az UD Zrt. egyik akkori vezetőjével a Dávid Ibolya elleni adatgyűjtésről, illetve a szervezeten belüli hatalomváltás lehetőségéről beszél –máig ismeretlen helyről birtokába jutottak, és azok leiratát nyilvánosságra hozták. Ezzel a voltMDF-elnök visszalépésre kényszerítette a párt 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként, tehát Dávid Ibolya riválisaként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Az ügyész mindezek alapján Szilvásy György és Dávid Ibolya esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, míg pénzbüntetést javasolt kiróni Tóth Károlyra és Herényi Károlyra. A vádlottak azonban következetesen tagadták bűnösségüket, védőik pedig bűncselekmény hiányában a felmentésüket kérték. A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly áprilisban kihirdetett elsőfokú ítéletében – javarészt bűncselekmény hiányában – felmentette a vádlottakat.

Vasvári Csaba bíró akkor hangsúlyozta: a vádlottak törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el. Élesen bírálta ugyanakkor az ügyészséget, és szóvá tette, hogy a megvádolt politikusok egyes riválisai, illetve a velük együttműködő személyek, sértettek, feljelentők, illetve terhelő tanúk kifogásolhatóan jártak el, és szava hihetetlennek bizonyultak a büntetőperben. A bíró szerint 2008 szeptemberében az egykori miniszter, illetve vádlott-társa, Tóth Károly nemzetbiztonsági kockázatok elhárítása érdekében törvényesen lépett fel, mert az eljárás során vizsgált adatok szerint a titkosszolgálatok 2008-ban észlelték, hogy kémszoftverek telepítésével behatoltak különböző állami szervek, hatóságok, például a nemzetbiztonság, a rendőrség és az adóhatóság informatikai rendszereibe. Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly a pártok szabad működésének alkotmányos értékét védelmezve próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet – hangoztatta a bíró. Vasvári Csaba ezért kijelentette, hogy az ő tetteik – a közérdekre és a demokrácia átláthatóságára figyelemmel – nem jelentettek veszélyt a társadalomra.

A Fővárosi Törvényszék az ügy érdemét tekintve azonban – a Tóth Károly elleni vádat kivéve, akinek az esetében kimondták, hogy felbujtóként sem vett részt bűncselekmény elkövetésében – nem foglalt állást. A bíróság döntésében az eljárási szabályok megsértésére, illetve az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára hivatkozott. Szilvásy esetében felmerül ugyanis a hivatali hatalommal visszaélés gyanúja, s ez olyan kiemelt ügy, amelyben csak a Fővárosi Törvényszék járhat el. Miután a három érintett esetében egyetlen vádindítvány született, a volt titokminiszter terhére rótt cselekményhez kapcsolódó más vélelmezett jogsértésekről is a törvényszéknek kell döntést hoznia. Így a per elölről kezdődik.

 

A vádlottak: Herényi Károly, Dávid Ibolya, Tóth Károly és Szilvásy György
A vádlottak: Herényi Károly, Dávid Ibolya, Tóth Károly és Szilvásy György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.