Civil dobbantó

Február 9-én a Millenárison tartja közös kormányzásértékelőjét az Együtt 2014, ahol Bajnai Gordon (Haza és Haladás Egyesület), Juhász Péter (Milla Egyesület) és Kónya Péter (Szolidaritás Mozgalom) véleményezik az Orbán-kormány eddigi tevékenységét. Az Együtt 2014-et tavaly október 23-án alapította a három szervezet az Orbán-rezsim leváltásának szándékával.

Azóta több párttal és civil szervezettel tárgyaltak az együttműködés formáiról, és egyre valószínűbbnek tűnik az, amit már a mozgalom zászlóbontásakor sejteni lehetett: ebből bizony párt lesz. A pártalapítás a rezsimváltás célkitűzéséből – és a választási rendszer átalakításából – logikusan következik, de még számos tényező befolyásolja az összefogás formáját és kiterjedtségét.

Már egyre nyíltabban elismerik az Együtt 2014 oldaláról is, hogy az eredeti terv kudarcot vallott, nem fognak tudni pártokat beterelni az Együtt „ernyője” alá, legfeljebb civil szervezeteket. Ennek szellemében alakulhat a szövetségesi rendszerük és a pártalakítás folyamata is, ebben ugyanis a jelenlegi három résztvevő, illetve további civil szervezetek lazább-szorosabb együttműködése mellett legfeljebb az LMP egy részére számíthatnak. Erre tekintettel az ellenzék legerősebb pártjával, az MSZP-vel való viszonyt is újra kell gondolniuk; információnk szerint ez is szóba került Bajnai Gordon és a millások kedd esti „ismerkedési estjén”.

Az Együtt 2014 és a Milla között eddig is rendszeresek voltak az egyeztetések (hetente többször tárgyalnak) szűkebb körben; kedden már tágabb körben egyeztettek az aznap megnyitott irodájukban. Itt előkerült a pártalakítás témája is: „mindenki érzékeli, hogy párttá kell alakulni, hiszen a változtatni akarást csak így lehet cselekvésre váltani. Ezt a politikai evidenciát nem vitatta senki a találkozón, de abban maradtunk, hogy nem hajt a tatár” – fogalmazott a tárgyalás egyik résztvevője. Bajnai információnk szerint mostantól rendszeresen találkozik majd a millásokkal tágabb körben is, már csak azért is, hogy az „ékverő kísérleteknek ellentartsanak”, az egység megbomlásáról szóló híreket cáfolják, azt kommunikálva, hogy egyre szorosabb az együttműködésük.

A keddi Bajnai–Milla-találkozóról Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke annak közlésére szorítkozott, hogy a találkozó általános helyzetértékelésről szólt, ennek részeként valóban érintették a párttá alakulás kérdéskörét is, valamint a szocialistákkal való viszonyt. Kérdésünkre Juhász azt is elmondta, a Millában is egyetértés van arról, hogy előbb-utóbb lesz párt, de a Milla biztosan nem alakít önálló pártot, tehát továbbra is áll az eredeti terv: „civil dobbantó egy választási párt felé”.

 

Bajnai Gordon és Juhász Péter
Bajnai Gordon és Juhász Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.