Előzetes regisztráció esetleg 2018-ban?

A Fidesz elnöksége január végén tárgyal a választási törvényről. Teljesen új törvény nem várható, de nem zárható ki, hogy 2018-ra mégis biztosítanák az előzetes választási feliratkozás alkotmányos védelmét.

Nem zárható ki, hogy a Fidesz mérlegeli, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az előzetes regisztrációt célzó jogszabályi passzusokat, még e ciklus során – élve a kétharmados parlamenti felhatalmazással – 2018-ra esetleg mégis biztosítanák az előzetes választási feliratkozás alkotmányos védelmét. Ezt a kormányoldal egyik ismert politikusa mondta kedden munkatársunknak, hozzátéve azonban: erre vonatkozóan semmilyen véleményt nem fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök a kormányüléseken.

A Fidesz-elnökség január 28-án ülésezik, akkor alakítják ki a pártálláspontot a választási eljárási törvény, illetve a formai okok miatt szintén megsemmisített átmeneti rendelkezések korrigálásáról.

Forrásunk felhívta a figyelmet, a miniszterelnök az Alkotmánybíróság (AB) döntése után sem utasította el „eleve” az előzetes regisztráció intézményét, hiszen múlt pénteken a közrádióban arról beszélt, a józan ész, nem pedig az erő hangja alapján döntött a Fidesz az előzetes választási regisztráció ügyében. És mivel az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességet kimondó döntése után „olyan hőfokú lett a vita, akkora volt a tűz”, hogy azt eloltani a választásokig már nem lehetett volna, ezért jobb volt „befagyasztani az egészet”. Orbán Viktor azt a véleményét fogalmazta meg: nem szabad úgy „ráfutni” a választásra, hogy vita van a voksolás szabályairól, noha szerinte szükség lett volna végigvinni az eredeti elképzeléseket, de az most nem lett volna ésszerű.

Azt már Rogán Antal hangsúlyozta az AB-döntés után, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnökkel és a Fidesz elnökségi tagjaival folytatott konzultációk után az a döntés született, hogy 2014-ben biztosan nem lesz regisztráció. A frakcióvezető szintén az elhúzódó politikai és jogi vitákat, a bizonytalanságokat és a választók körében a zűrzavar érzetét emelte ki. Forrásunk szerint ha a Fidesz esetleg amellett határozna, hogy egy ciklussal később a választásokon legyen előzetes regisztráció, akkor az ezt célzó alkotmányos feltételeket a tavaszi parlamenti ülésszak során kellene megteremteni. Szerinte a Fideszt nem lehetne azzal vádolni, hogy ezzel saját magának kedvezne, hiszen most még azt sem lehet tudni, ki lesz a 2014-es választások győztese.

Egy másik befolyásos fideszes politikus viszont nem hallott arról, hogy a „most”-on volt-e a hangsúly, amikor a miniszterelnök, illetve vezető fideszes politikusok elvetették a 2014-es regisztrációt. Ez az Orbán Viktorhoz közel álló szereplő arra emlékeztetett, a regisztráció alkotmánybírósági megsemmisítésével tartalmi kritika jelent meg, így 2018-ra vonatkozóan „rendkívül nehéz lenne kiküszöbölni az alkotmányellenességet abból a szempontból, hogy az előzetes feliratkozás szükségtelen és aránytalan korlátozása egy alapjognak, a választójog gyakorlásának” – vélekedett.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség a parlamenti szezonkezdés előtt, február 6-án, Gyulán tart kihelyezett ülést, a kormánypárti képviselők akkor döntenek a választási eljárási törvény módosításáról. Az előzetes várakozások szerint az Alkotmánybíróság döntése után már nem várható teljesen új törvény a választási eljárásról.

A regisztráció a szélsőjobbon is kiverte a biztosítékot - Jobbik-rendezvény 2012. október 23-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.