Szabó Mátéban bíznak a gazdák

Az ombudsmanhoz fordultak a gazdák a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és két Fejér megyei helyhatóság, a felcsúti Körjegyzőség és az alcsútdobozi önkormányzat tevékenysége miatt. Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát arra kérik: állapítsa meg, hogy sérült-e a tisztességes ügyintézéshez való alapjoguk az állami földbérleti pályázatokkal kapcsolatos eljárás során.

Megítélésük szerint a szervezeteket sorozatos mulasztás terheli, amivel egyeseket jogtalan előnyhöz juttathatnak. Azt indítványozzák, hogy az ombudsman kezdeményezze az NFA pályáztatási rendszerére és a helyhatóságok eljárására vonatkozó jogszabályok, valamint az eddig megkötött állami földbérleti szerződések jogszerűségének felülvizsgálatát.

Az érintettek azt állítják, hogy a települések rendre elmulasztották a hirdetmények közzétételét digitális időbélyeggel a kormányzati hirdetményi portálon, amit kötelezően ír elő a közigazgatási eljárásokról szóló törvény. A környező települések gazdáitól az internet korában nem várható el, hogy például a felcsúti Körjegyzőségre szaladgáljanak hirdetőtáblát nézegetni. Ugyanakkor tény, hogy a decemberben Fejér megyében egyetlen új elnyerhető bérleményként, Alcsútdobozon felkínált 26 hektáros terület közzétételi időpontjáról mást mond az NFA és mást a gazdák, de még egymástól is eltérő dátummal tűzték ki az érintett hivatalok falára. (Három dátum, de nem tudni, melyik az igazi – Népszabadság 2013. 01. 04.). A közzététel nyomon követhetősége alapvető fontosságú egy olyan ügyben, ahol az eljáráshoz kapcsolódó időpontok – a pályázati csomag kiváltása, beadási határideje, a pályázati felhívás visszavonása – valójában ahhoz kötődnek. E mulasztással sérült az információkhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés joga is – vélik a gazdák.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Búzakalász ’66 Felcsút Kft. tavaly már elnyerte ezt a bérletet húsz évre, igaz, a most meghirdetett csomagba foglalt utak nélkül. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke közismerten szívélyes viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint feleségével, Lévai Anikóval. A helyiek szerint mindketten visszatérő látogatók Mészáros gazdaságában és a miniszterelnök édesapja ingatlancégének tulajdonában álló József főhercegi majorban, amit épp a volt gázszerelő, Mészáros Lőrinc mezőgazdasági cége által elnyert állami földek vesznek körül.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke a pályázatot, amelyre a gazdák hivatkoznak, a múlt héten indokolás nélkül visszavonta. Az elnök ezt a Népszabadságnak azzal indokolta, hogy – idézzük – „a birtoktestbe tartozó földrészletek megközelíthetősége miatt azok jogszabályok szerinti rendezése vált szükségessé”. Az Nfa.hu-n azonban tegnapig nem jelent meg a visszavonás ténye. Kétségtelen, hogy a pályázati felhívás szerint indokolás és jogkövetkezmény nélkül vonhatja vissza az NFA a meghirdetett birtoktesteket. Így a visszavonás kárvallottjai semmilyen kárigénnyel nem léphetnek fel. A rendelkezés megnyitotta a törvényes utat ahhoz is, hogy a szervezet akkor is visszavonhasson pályázatot, ha annak esetleg más oka nincs, mint az, hogy mások is kiváltották a csomagot, mint akinek azt eredetileg szánták.

A területre két gazda is pályázott: egyikük, Horváth Judit, egy háromgyerekes fiatal tabajdi gazdálkodó. A másik jelentkező már gyakorlottnak tekinthető a visszavont pályázatokban: ifjabb Váradi András tavaly októberben egy 42 hektáros alcsúti területre kívánt volna pályázni, de amint regisztrált rá, az NFA elnöke – ugyancsak indoklás nélkül – visszavonta azt. A regisztrációs díjat és a pályázati biztosíték összegét máig nem kapta vissza. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter akkor azt közölte, hogy azért kellett visszavonni a pályázatot, „mert a kiírás tartalmazta az utakat is, amelyeket pedig sokan használnak, ezért azt semmi esetre sem lehet a bérleti szerződés részeként bérbe adni”. (Miért vonták vissza az alcsútdobozi pályázatot? – Népszabadság, 2012.11.21.) Ezek szerint mindig az utak okozzák a bajt, igaz, ez leginkább Fejér megyére jellemző: a 19 megye közel ezer településén meghirdetett pályázati felhívások közül eddig mindössze 23-at vontak vissza. Ebből ötöt Fejér megyében. Ezek közül kettőt a miniszterelnök szívéhez közeli Alcsútdobozon.

Mészáros Lőrinc birtokára nem szabad belépni
Mészáros Lőrinc birtokára nem szabad belépni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.