Újra feltűnt a MIÉP a parlamentben

Szélsőjobboldali konkurenciát kap a Jobbik az Országgyűlésben, két képviselő is a MIÉP színeiben politizál tovább. A hivatalos bejelentés ma lesz, de Fenyvessy Zoltán MIÉP-es pártelnök lapunknak megerősítette, ami a sajtótájékoztatóra szóló meghívóból és az Index híradásából is kiderült: Endrésik Zsoltról és Rozgonyi Ernőről van szó.

Mindkét politikus tavaly hagyta el a Jobbikot – Endrésiket kizárták, Rozgonyi saját elhatározásából távozott. Korábban mindketten kötődtek a MIÉP-hez, Rozgonyi Ernő a párt jelöltjeként 1998-ban a parlamentbe is bekerült. Endrésik Zsolt – életrajza szerint – 2000 és 2003 között volt a MIÉP tagja, a borsodi Bánréve helyi pártszervezetét vezette.

A Jobbik és a MIÉP között amúgy is sok az átfedés, a két párt a 2006-os választáson szövetségben indult. A harmatgyenge szereplést követő politikai és anyagi viták végül szakításhoz vezettek. Csurka István MIÉP-es pártelnöknek meggyőződésévé vált, hogy a Jobbik a „magyar zsidóság rejtekpártja”, amelyet a Moszad hozott létre.

Fenyvessy Zoltánt tavaly ősszel választottak a februárban meghalt Csurka utódjául. A pártelnök elmondta, hogy más parlamenti politikusokkal is folytattak puhatolózó tárgyalásokat. Bár konkrét megállapodás még nincs, szívesen vennék, ha „bővülne a csapat”. Persze – tette hozzá –, nem feltétel nélkül, és nem bárkivel.

A kívülálló ezt hallva egyből Pősze Lajosra gondol, akit a Magyar Gárdát bíráló megnyilvánulásai miatt elsőként tettek ki a Jobbik frakciójából.

Pősze azonban közölte, hogy nem lép be a MIÉP-be: „engem ez nem érint semmilyen formában”. Azon viszont egyáltalán nem csodálkozik, hogy új pártot keresnek azok, akik csalódtak a Jobbik vezetőiben. Szerinte tömegével vannak ilyenek.

Kérdés, mi a különbség a két szélsőjobboldali párt, a Jobbik és a MIÉP között. Fenyvessy Zoltán a személyes véleményének hangot adva kifejtette, hogy a Jobbik „vulgáris nemzeti radikalizmust” jelenít meg, a MIÉP ellenben az „intellektuális nemzeti vonalat” szeretné vinni. A maga részéről még abban se biztos, hogy a Jobbik egyáltalán a „nemzeti oldalt” képviseli-e. Fenyvessy elmondása szerint elvi különbségek is akadnak, a MIÉP máshogyan áll például a „cigánykérdés problematikájához”.

Csurka Istvánnak és a MIÉP-nek korábban védjegye volt az antiszemitizmus. A MIÉP honlapján közölt írásokat elnézve ebben a tekintetben nem várható változás. Fenyvessy Zoltán kérdésünkre egyfelől vitatta, hogy Csurka antiszemita lett volna, másrészt megjegyezte: bármilyen furcsán hangzik, semmilyen ráhatása nincs a MIÉP honlapjának tartalmára. Az oldal készítői önálló életet élnek, a szerkesztést nem hajlandók kiadni a kezükből. Ugyanez érvényes – mondta Fenyvessy – a Magyar Fórumra, a MIÉP hetilapjára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.