Ózd: a brutális esemény felkavarta a várost

Főként a vagyon elleni bűncselekmények jellemzik Ózdot és környékét, a város rendőrségi szempontból a „veszélyeztetett” kategóriába tartozik.

A január első napjaiban történt brutális ózdi támadás – amelynek során egy hatvankilenc éves idős férfi életét vesztette, egy évvel fiatalabb öccse pedig súlyos sérülésekkel kórházba került – mindenkit megrázott, ám ez az eset nem jelenti azt, hogy életellenes bűncselekmények gyakrabban előfordulnának itt, mint máshol, s a statisztikai adatok sem mutatnak romló tendenciát. 

Ózdon egyébként 2010 óta fokozott a rendőri jelenlét, s a készenléti rendőrség egységeivel megerősített járőrszolgálatot látnak el a városban.

Január hetedikén éjjel két, kapucnit és maszkot viselő férfi rontott rá az ózdi városszélen élő idős testvérpárra, T. Sándorra és T. Józsefre, s vascsövekkel ütlegelték őket. A hatvankilenc éves Sándor a helyszínen meghalt, egy évvel fiatalabb öccse túlélte a támadást: ő még el tudta vonszolni magát a legközelebbi, telefonnal is rendelkező utcabélihez, hogy mentőt hívjanak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a múlt héten hétfőn tíz perccel este tizenegy óra után az ózdi rendőrkapitányság ügyeletére egy ózdi lakos bejelentést tett, miszerint a szomszédjában lakó T. József vérző, sérült állapotban azzal kereste meg őt, hogy otthonában – testvérével együtt – ismeretlen személyek bántalmazták.

A nyomozás során kiderült: a bűncselekmény elkövetése után a tettesek másnap a hajnali vonattal Budapestre utaztak. Felkutatásuk és elfogásuk érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztálya bevonásával a borsodi rendőrök széles körű adatgyűjtést és -ellenőrzést hajtottak végre, amelynek eredményeként január 9-én, hajnali egy óra előtt néhány perccel egy X. kerületi hajléktalanszállón elfogták a 24 éves V. Csabát és a 19 éves F. Jánost – mindketten ózdi lakosok.

Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságra, Miskolcra szállították, majd gyanúsítottként kihallgatták és még aznap bűnügyi őrizetbe vették őket nyereségvágyból elkövetett emberölés és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottak részletes, beismerő vallomást tettek, egyikük otthonában megtalálták a sértettektől eltulajdonított tárgyakat is.

– Mivel feltehető volt, hogy a hatóság elől elrejtőznének, megszöknének, illetve a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, a tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, elrejtésével veszélyeztetnék a bizonyítást, ezért a megyei rendőr-főkapitányság indítványozta előzetes letartóztatásukat, a Miskolci Törvényszék pedig január 11-én el is rendelte azt – fogalmazott Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodavezetője.

A brutális emberölés, s a nyugdíjas testvérpár bántalmazása a környéken élőket megrázta és felkavarta. A napokban fórumot tartottak, ahol az ózdi rendőrkapitány bejelentette: az eset óta megnövelték jelenlétüket az itteni Tábla-városrészben, s a jövőben egy járőrkocsi folyamatosan a környéken teljesít szolgálatot. A város önkormányzata pedig harmincezer forintos rendkívüli támogatást utalt át a polgárőrségnek üzemanyag-vásárlásra, hogy sűrűbben ellenőrizhessék az elhagyatott utcákat.

A gyilkosság helyszíne
A gyilkosság helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.