LMP: Februártól két elnök lesz

Tartalmasnak ígérkezik a jövő hétvégére tervezett LMP-kongresszus: a stratégiai irány mellett bizonyos, hogy újra terítékre kerül a társelnöki rendszer kérdése is. Ezt az európai zöldpártok esetében már jól bevált kételnökös szisztémát korábban már kongresszus elé vitték, de akkor –minimális többséggel – leszavazták.

Most, és ezt a pártszóvivő is megerősítette, mintha konszenzus látszana az elképzelés mögött, vagyis ha a jövő hétvégi tanácskozáson a várakozásoknak megfelelően ez többségi támogatást kap, akkor az LMP a jövőben két elnökkel működne. Szintén a kongresszus napirendjén szerepel a nemrég újraválasztott Schiffer András (képünkön) frakcióvezetői megerősítése. Arról még nincs döntés, hogy a helyetteseket (Karácsony Gergely, Osztolykán Ágnes, Dorosz Dávid) is meg fogják-e erősíttetni egy kongresszusi szavazással, illetve ha igen, ezt milyen formában teszik. Ez utóbbi kapcsán forrásaink azt állítják: a két, egymással egyre feszültebb viszonyban lévő politikai szárny közül a Schiffert támogató oldal képviselői azt szorgalmazzák, hogy a frakcióvezető-helyettesekről egyenként és ne „csomagban” szavazzanak a delegáltak. Ez ugyanis megnyitná annak lehetőségét, hogy a párbeszéd és nyitottság mellett érvelő „platformisták” közül Karácsony és Dorosz ne kapja meg a kongresszusi megerősítést.

Az tudható, hogy a Jávor Benedek korábbi frakcióvezető és az ellenzéki összefogás iránt nyitottabbnak mutatkozó – vele közösen platformot alapító – politikustársai komplett stratégiai javaslatcsomaggal készülnek, hogy újra megnyissák a novemberben egyszer már bezárt kapukat. Ehhez viszont többséget kell szerezniük, ami kétesélyes. Az biztos, hogy a „platformisták” járják az országot és igyekeznek meggyőzni saját igazukról a párttagokat és delegáltakat. Csiba Katalin szóvivő lapunk kérdésére elmondta, hogy az országos választmány nem vette napirendre a stratégiai kérdés újranyitását (pedig forrásaink szerint a platformisták külön kérték ezt, végül írásos előterjesztés nem született), de a szabályok szerint a kongresszuson a delegáltak egyharmadának támogatásával helyben napirendre lehet venni majd a kérdést. Forrásaink a platformistákkal kapcsolatban megjegyezték: többükben is egyre erősebb az elhatározás, hogy kudarc esetén kilépnek a pártból és a frakcióból is, mondván, nem tudnak tovább azonosulni a párt irányvonalával. Ez utóbbi törékeny helyzetet teremthet, ha ugyanis többen is elhagyják a képviselőcsoportot, úgy az könnyen a teljes frakció státuszának elvesztését jelentheti és mindenki kénytelen lesz a függetlenek között folytatni.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a párton belül működő Párbeszéd Magyarországért Platform egyik alapítója kérdésünkre azt mondta: számukra továbbra is az a fontos, hogy az LMP aktív szerepet vállaljon az Orbán-kormány leváltásában, már csak azért is, mert az elmúlt évek parlamenti tapasztalatai azt mutatják, hogy az ökopolitikai értékek, például a fenntartható mezőgazdaság hatékony képviseletének is ez a feltétele. „Szeretnénk, ha a kongresszus kimondaná, hogy az LMP kész a párbeszédre, nyílt tárgyalásokra a kormányváltás érdekében. A stratégiai irányok mellett a platform az LMP szervezetét illető javaslatokat is be fog terjeszteni, amelyek elősegítenék a hatékonyabb működést. Feltételezzük, hogy a tagság is fontosnak gondolja majd, hogy ezekről érdemi vitát nyissunk a kongresszuson” – mondta Szabó Rebeka.

Schiffer András frakcióvezető az év elején a távirati irodának nyilatkozva azt mondta: a közösen meghozott döntések mögé mindenkinek be kell állnia, és bár nem tudja kizárni, hogy egy-egy ember esetleg elhagyja az LMP-t, attól nem tart, hogy a párt kettészakad. „Aki úgy gondolja, hogy az értékrendjével nem összeegyeztethető a kongresszusi döntés, az majd nyilván levonja a megfelelő konzekvenciákat” – közölte a politikus, hangsúlyozva: az európai politikai kultúrának megvannak az ilyen esetekre kialakult játékszabályai. Schiffer szerint mára kialakult egy egységes irányvonal, miután az LMP novemberi kongresszusa – amelyik elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez – a „hatalmas külső nyomás dacára” egyértelmű döntést hozott. A frakcióvezető a távirati irodának nyilatkozva hozzátette: nem gondolja, hogy kilépne „a kisebbségben maradottak többsége”. Schiffer a jövő heti kongresszus kapcsán azt mondta: elképzelhető, hogy néhányan újra akarják majd nyitni a stratégiai vitát, de „egy magát komolyan vevő politikai alakulat nem váltogat kéthavonta stratégiai irányokat”.

 Schiffer András, Karácsony Gergely és Jávor Benedek LMP-képviselők
LMP, Schiffer András, Karácsony Gergely, Jávor Benedek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.