Rendőrségi korrupció: A többség megúszhatja

Nem a múlt héten őrizetbe vett O. Péter mutatta be Kalmár Tamást, a BRFK vesztegetés gyanújával májusban letartóztatott volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét Vizoviczki László szórakozóhely-birodalom tulajdonosnak – állítja Arató György, Kalmár Tamás ügyvédje.

Korábban O. Péter letartóztatása után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt közölte: O. Péter 2006–2007-ben heti 40 ezer, majd 2009 októberéig, amikor is távozott a rendőrségtől, havi 100 ezer forintot kapott Vizoviczkiéktől azért, hogy ne legyenek rendőri ellenőrzések a Hajógyári-szigeten. Miután leszerelt, továbbra is kapott még havi 150 ezer forintot, amiért „összehozta” Kalmár Tamással Vizoviczkit.

Vizoviczki-érdekeltség a Hajógyári-szigeten – idilli nyugalom
Vizoviczki-érdekeltség a Hajógyári-szigeten – idilli nyugalom

Az ügyészség közlését cáfolandó Arató lapunknak kétségeit fejezte ki afelől, hogy O. Péter képes lett volna egymaga elintézni, hogy egyetlen kerületi járőr se menjen járőrözni a Hajógyári-szigetre. Mint elmondta: ismeri a BRFK volt vezetőinek a vallomásait, akik közül többeket az ő indítványára hallgatott ki az ügyészség. Az általuk elmondottak cáfolják az ügyészség azon állítását, miszerint O. Péter „intézte volna úgy a dolgokat”, hogy a szigeten ne legyenek rendőri ellenőrzések, ellenben Vizoviczki konkurenseit rendszeresen zaklassák az egyenruhások. O. feletteseinek a felettesei és a náluk is magasabb rangúak a kihallgatásukon Arató elmondása szerint arról beszéltek, hogy a kerületi kapitányságnak elsősorban a nagyszámú megoldatlan autófeltörést, gépkocsilopást és rablást rótták fel. Ezekre tekintettel elvárták, sőt megkövetelték tőlük, hogy a kerület azon területeire koncentrálják az erőiket, ahol e három bűncselekményfajtából a legtöbbet követik el. Azaz, a kerület járőreinek „egyéb elfoglaltságaik miatt”, akkor sem lett volna idejük és energiájuk a szigeten járőrözni, ha erre külön felkérik őket. De okuk sem nagyon volt, mivel – és ezt állítólag az Arató kérésére meghallgatott rendőri vezetők is elmondták tanúvallomásukban – a Hajógyári-szigetről gyakorlatilag soha, semmiféle komolyabb bűncselekményről nem kaptak bejelentést, amit sokan még rendőrségi körökben is azzal magyaráztak, hogy a sziget szórakozóhelyein igen hatékony biztonsági szolgálatok működtek.

Ennek azonban ellentmondanak azok a kiszivárgott hírek, melyek szerint O. Péterre vallott több volt beosztottja, akiknek – állításuk szerint – ő adott utasítást arra, hogy „a szigetet hagyják békén”. Arra a kérdésre, hogy egy kerületi alosztályvezető miként lett volna képes éveken keresztül megakadályozni a rendőrségi ellenőrzéseket a szigeten, egyelőre nincs válasz. O. volt munkatársai állítólag az ügyészségi nyomozóknak azzal magyarázták a történteket, hogy O. jóban volt Kalmárral, a lekötelezettje volt, mivel ő hozta össze őt Vizoviczkivel, ami utóbbi számára befolyást, Kalmárnak pedig pénzt jelentett – feltételezéseik szerint nem is keveset.

– Ez nevetséges! – állítja Arató György, aki szerint a rendőrség sokkal összetettebb és megosztottabb szervezet annál, mintsem hogy egy főosztályvezető és egy kerületi alosztályvezető képes legyen évekig távol tartani az egyenruhásokat egy olyan szórakozóhely-komplexumtól, amelyről a sajtóban időről időre fel-felröppentek olyan hírek, hogy ott bántalmazzák „a nem megfelelően viselkedő” fiatalokat, állítólag gyerekek tűntek el, és a szóbeszéd szerint mindenfajta drogot lehetett kapni.

– Ezek a hírek nem jutottak el a rendőrséghez? Nem keltették fel más hatóságok érdeklődését? – kérdi Arató, aki valószínűtlennek és nevetségesnek tartja, hogy O. Péter éveken keresztül 150 ezer forintot kapott volna azért, mert bemutatta Kalmár Tamást Vizoviczkinek.

– Nem ő mutatta be őket egymásnak. Amúgy az üzleti életben, ha valakinek fizetnek azért, hogy hozzon össze egy találkozót egy fontos emberrel, akkor a találkozó megszervezőjének ezért egyszeri jutalom, fejpénz jár; ez a gyakorlat a legális üzleti életben és az alvilágban is.

Úgy tudjuk, az ügyészség számos „kisrendőrt” kihallgatott, közülük nem kevés volt, illetve még ma is aktív rendőr tett „beismerő vallomást” az ügyet tavaly májusban kétéves titkos nyomozást követően kirobbantó Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozói előtt. Ők, még ha követtek is el kisebb súlyú jogsértéseket, azok döntően csak már rég elévült katonai bűncselekmények lehettek, így az esetükben a felelősségre vonás lényegében kizárt.

De számos jel utal arra, hogy nincs is igény a Vizoviczki-birodalmat munkaidőben, az adófizetők pénzén szolgáló és védő kisrendőrök sokaságának a leleplezésére. Fontosabb ugyanis az ügyészség számára a vallomásuk, mint hogy meghurcolják őket azért, amiért bíróság elé már aligha állíthatók. A legrosszabb, ami történhet velük, hogy kínos kérdéseket tesz fel a NAV annak, aki pénzért dolgozott Vizoviczkinek szolgálati időben és zsebbe kapta a tiszteletdíját – de még ettől sem kell tartaniuk.

Pintér szerint felfelé nem dagad

Tavaly májusban kétéves titkos nyomozás után indult a hajógyári-szigeti rendőrségi korrupciós ügyben nyílt eljárás. Azóta tart a találgatás, ki gondolhatja komolyan, hogy az NNI főosztályvezetője és osztályvezetője, a BRFK főosztályvezetője és még néhány alacsonyabb beosztású rendőr képes lehetett megakadályozni Vizoviczki érdekeltségeinek rendőri ellenőrzését anélkül, hogy azt tudta volna a BRFK és az ORFK belső ellenőrzése, a Belügyminisztérium (illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) közvetlen alárendeltségében működött Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, és számos felügyeletet gyakorló és ellenőrzésre jogosult parancsnok. Márpedig Pintér Sándor egy lapunknak adott interjúban sejtetni engedte, hogy az ügy felfelé már nem dagad tovább, azaz magasabb rangú és beosztású rendőrök nem lesznek gyanúsítottak.

Ügyészségi források ezt sem akkor, sem azóta nem cáfolták, igaz, nem is kommentálták. Csak arra emlékeztettek, hogy a nyomozás a büntetőeljárás nem nyilvános szakasza, amelyről csak korlátozottan adható tájékoztatás. A jövőbeli lépésekről pedig egyáltalán nem. Majd nyomatékosan hozzátették: a nyomozás még nem fejeződött be. (F. Gy. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.