Terepmunkára indul Ron Werber

Szinte minden héten legalább egy-két napot Magyarországon tartózkodik az izraeli-amerikai kampányguru, Ron Werber, és aktív felkészítő munkát végez az MSZP különböző szervezeteinél – tudta meg szocialista forrásokból a Népszabadság. A baloldali párt ismét a sokat támadott kampánygurut kérte fel arra, hogy segítse a választási felkészülést.

Werber egy tavaly év végi választmányi ülésen – egyfajta meglepetésvendégként – mutatkozott be ismét a szocialista delegáltaknak. Azóta forrásaink szerint számos alkalommal konzultált már a különböző szervezeti egységek vezető munkatársaival, így például a kommunikációs osztály tagjaival. Úgy tudni, hogy a következő napokban a választókerületi felelősöknek, azaz az „országgyűlésiképviselőjelölt-jelölteknek” tart majd felkészítő tréninget a kampányszakember.

Ron Werber Tóbiás Józseffel, az MSZP parlamenti frakcióigazgatójával
Ron Werber Tóbiás Józseffel, az MSZP parlamenti frakcióigazgatójával

Werber elsősorban a pártelnök Mesterházy Attilával, a pártigazgató Velez Árpáddal, a pártelnöki kabinetvezető Szakács Lászlóval és az időközi választások kampányaiért is felelős budapesti pártelnök Molnár Zsolttal szokott rendszeresebben konzultálni. Lapunk értesülései szerint az izraeli szakembert „csomagban” bízták meg, de havi elszámolás alapján kapja a díjazását, amely – legalábbis forrásaink szerint – nem magasabb, mint bármely hasonló tanácsadói illetmény.

Megbízása alapvetően három feladatkörre szűkíthető: elsősorban a párt alsóbb szintjeinek és tagságának motiválása, felrázása, vagyis aktivizálása a dolga. Továbbiakban a motivációs stratégiai tréningek monitoringozása, azaz a hatások nyomon követése és elemzése, illetve – kapcsolódva a szintén kiemelten fontos terepmunkához – a helyi kampánystábok vezetőinek kiképzése.

Az már korábban tudható volt, hogy miután az MSZP vezetése úgy látja: jelen választási eljárási és nyilvánossági keretek között a Fideszt „terepen, azaz lábbal lehet elsősorban megverni”, ezért Werbert is alapvetően erre a terepmunkára szerződtették. Megbízása a 2014-es választásokig szól. Forrásaink egymástól függetlenül azt hangsúlyozták, hogy – bár Werber neve elsősorban a negatív kampánnyal forrt össze Magyarországon – az izraeli szakember most nem a negatív, hanem a pozitív, lelkesítő üzenetek megfogalmazásával és hatékonnyá tételével foglalkozik.

Például hozzá (is) tartozik, hogy a pártot megjelenítő „beszélő fejek” milyen központi üzeneteket közvetítsenek a nyilvánosság felé. A nemrég kiadott Elég volt! című, a jelenlegi Fidesz-kormányt kritizáló kampánykiadvány első és hamarosan megjelenő új száma (amely kapcsán a kormánypárt a „werberi negatív kampány” újbóli megjelenéséről beszélt), illetve a nemsokára az utcára kerülő, szintén élesen kritikus szocialista plakátok terve még azelőtt elkészült, hogy Werber csatlakozott volna az MSZP-hez; legalábbis szocialista forrásaink szerint.

Abban továbbra is egyetértenek, hogy Ron Werber különleges képességei okán sajátos hatást képes gyakorolni a hallgatóságára, a mozgósításhoz és a lelkesítéshez egyedi módon ért. Mondják ezt akkor is, ha a szakember angolul, szinkrontolmács segítségével tartja beszédeit. „Amikor legutóbb hallgattam, többségében olyanokat mondott, amelyeket mi is jól tudunk. De amolyan messziről jött emberként olyan hatást tud gyakorolni, hogy a végén mindannyian azzal álltunk fel: ha most lennének a választások, nagyon elvernénk a Fideszt. A jobboldal csak azért támadja, mert fél tőle” – jellemezte lapunknak Werbert az egyik pártvezető.

Az izraeli szakértő a 2002-es választások óta – kisebb megszakításokkal – éveken át segítette az MSZP-t. A Medgyessy Péterrel győzelmet elérő tanácsadó és a párt vezetése között idővel véleménykülönbségek alakultak ki. A szakember állítólag azzal sem értett egyet, hogy az akkori miniszterelnök új tanácsadókat hívott a környezetébe, de az is felmerült, hogy a guru eredménytelenül próbálta bevonni a kormányt az európai parlamenti választási kampányba. Werber vette is a kalapját és távozott, később mégis újra visszatért, a 2004-es EP-választásokra való felkészülésben már újra részt vett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.