Több államot károsított meg a győri klán

Több uniós tagállam költségvetését is megkárosította az a győri fémhulladék-kereskedő, adócsaló bűnszervezet, amelyet a hét elején számolt fel egy nemzetközi nyomozócsoport Magyarországon. Csehországban és Szlovákiában összesen mintegy hatmilliárd forint költségvetési kárt okoztak a győri „vállalkozók”, akiktől – a magyar, cseh és szlovák ügyészek, rendőrök, adóhatósági szakemberek, kommandósok összehangolt akciója nyomán – összesen mintegy 1,3 milliárd forint értékben foglaltak le luxusautókat, ingatlanokat, ékszert, aranyat és készpénzt.

Hétfő hajnalban 14 embert vettek őrizetbe. Mára 19-re nőtt az ügy magyar gyanúsítottjainak száma, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egyikük jogerős szabadságvesztését tölti, további három ember ellen pedig körözést adtak ki. Az elfogott gyanúsítottak és hozzátartozóik információink szerint nem számítottak arra, hogy rajtuk ütnek.

Erre utalt az is, hogy kedden a történtek miatt az előzetes letartóztatásokról döntő Győri Járásbíróság épülete előtt értetlenkedtek a gyanúsítottak üzlettársai, barátai, családtagjai. Amikor az egyik gyanúsított jogi képviselője tájékoztatta őket a hatóságok gyanújáról, a hallgatóság elképedt: „Csak ezért, ügyvéd úr, hát ezért bevisznek tisztességes családapákat?”

Mindeközben a bíróság elé kanyarodott a gyanúsítottak egyik ismerőse, és kikiabált prémium kategóriájú autójából: „Na mi van, kinn vannak már? Nem? Hát mi a francot csinálnak az ügyvédeink?” A gyanúsítottak alighanem jó ideig nem lesznek kinn – legalábbis ha megalapozott a hatóságok gyanúja.

A szervezet leleplezésében közreműködő magyar, cseh és szlovák hatóságok vezetői ugyanis pénteken nemzetközi sajtóértekezleten részletes tájékoztatás adtak az ügyről, s kiderült: a klán „kirívóan nagy tételben játszott”. Mint azt Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese elmondta, a bűnözői csoport fémhulladék-kereskedelemre vonatkozó adószabályok és az uniós áfaszabályok kijátszására szakosodott. Mivel itthon már bevezették a fémhulladékok forgalmazásában a fordított adózást, a szervezet más tagállamot keresett a csaláshoz – olyat, ahol az eladásból bruttó bevétel keletkezhetett.

A családi érdekeltségbe tartozó cégek ezért Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak szállítottak fémhulladékot. A vásárlók pedig papíron az értékesítési láncba iktatott strómancégeknek fizettek. Mivel ezek nem vallották be és nem is fizették meg az általános forgalmi adót Szlovákiában és Csehországban, a „bűnös haszon” az irányítók zsebébe került. A „körhintacsalásként” elhíresült módszer bemutatását azzal egészítette ki Takács Péter János, a nemzetközi nyomozócsoport felállítását kezdeményező Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség főügyésze: ha egy magyar cég szlovák kohóhoz visz fémet, akkor nincs Magyarországon áfabevallási kötelezettsége, ezért a kohótól is nettó árat kap.

Ha viszont az adásvételt szlovák belföldi termék értékesítésének álcázzák, akkor már megjelenik a hozzáadott adó. A bűnszervezet húsz szlovák strómancéget hozott létre, ezeken keresztül értékesítették a fémhulladékot. Így a kohótól már az áfás vételárat kapták meg, s ezt az összeget a strómancég vezetője a gyanú szerint átadta a gyanúsított család tagjainak. Az ügy felgöngyölítését nehezítette, hogy a strómancégeket gyakorta váltogatták, így mire a hatóságok látókörébe került volna egy-egy társaság, már el is tüntették azt.

Volt olyan társaság, ami három hónapig sem létezett. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a szlovák költségvetést forintban számolva mintegy 5milliárdos, a cseh büdzsét pedig 800 milliós kár érte. A bűnszervezet Magyarországon nem okozott kárt a költségvetésnek – kizárólag állampolgárságuk miatt vezették a nyomozást a hazai hatóságok. Az okozott kárt csak részben fedezik a gyanúsítottaktól lefoglalt vagyontárgyak. Annak ellenére is, hogy hatalmas vagyont halmozott fel a család. Az akció során készített hatósági felvételen egyebek mellett azt látni: az egyik luxusház átkutatása során annyi pénzt találtak, hogy a 100 és 500 eurós, valamint húszezerforintos bankjegyekből álló pénzkötegek szinte teljesen beborítottak egy hatalmas ebédlőasztalt.

Összesen 62 millió forint értékben találtak készpénzt és ékszert. Sokat elárul a család anyagi helyzetéről az is: a hatóságok 230 millió forint értékben 19 luxusautót foglaltak le. Ezek között volt több BMW, Mercedes, Audi, de Porsche, Maserati és egy közel hatszáz lóerős, luxussportkocsi, egy Bentley Continental is akadt a „flottában”. Mindemellett a gyanúsítottak családtagjai által bérelt széfekben további 165 millió forintot és 6 kilogramm aranyat találtak.

A pénteki sajtótájékoztatón – amelyen a cseh, magyar, szlovák hatóságok képviselői kivétel nélkül méltatták az együttműködést – elhangzott: összességében 1,370 milliárd forint értékben foglaltak le kocsikat, készpénzt, ékszert és tizenhét ingatlant a gyanúsítottaktól. Úgy tudjuk, hogy a klán tagjait sokan ismerték legalább látásból Győrben, különösen a szentiváni városrészben, ahol éltek. Mindenki tudta, kik járnak Bentley-vel, Maseratival, a gyanúsítottak ugyanis nem titkolták gazdagságukat.

A klánnal szembeni ellenszenvet jól mutatja, hogy valakik a családról a YouTube-ra is feltettek egy videót, „Milliárdos színes fémkereskedő romacsalád” címmel. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni: a videót majd három éve töltötték fel, s abban lényegében már akkor összefoglalták azt, amivel most gyanúsítják a hatóságok az érintetteket. A megkérdezett környékbeliek úgy érezték, hogy a család egyre nagyobb hatalomra tesz szert, egyszer még roma polgárőrség megalakítását is tervezték, ám ezt állítólag a rendőrség hiúsította meg. A család feje roma keresztény egyházat is alapított, s egy templom építését tervezte – a kivitelezésére azonban nem maradt ideje. Az őket ismerők szerint különösen az adózatlan adománypénzek miatt láttak lehetőséget az egyházbizniszben.

Nemzetközi sajtótájékoztató a nem
Nemzetközi sajtótájékoztató a nem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.