Fizettek a kapcsolatokért

Két újabb gyanúsítottat hallgatott ki a héten a Központi Nyomozó Főügyészség a május végén kirobbant hajógyári-szigeti rendőrségi korrupciós ügyben.

O. Pétert, a BRFK III. kerületi kapitányság őr- és járőrszolgálati alosztályának egykori vezetőjét azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy 2006 és 2009 októbere között, amikor is távozott a rendőrségtől, kezdetben heti 40 ezer, majd 2007-től havi 100 ezer forintot kapott Vizoviczkiéktól azért, hogy a kerületi rendőrök ne tartsanak ellenőrzéseket a szigeten. (A Hajógyári-sziget a III. kerületi kapitánysághoz tartozik.)

O. Péter még azután is kapott havi 150 ezer forintos „apanázst”, hogy már nem volt rendőr, így elvileg befolyása sem volt arra, hogy mikor és hol tart ellenőrzést a kerületi kapitányság. Ezt az összeget nem is efféle szolgálatokkal érdemelte ki, hanem azzal, hogy az ügyészség gyanúja szerint ő volt az, aki bemutatta Kalmár Tamást, a BRFK május vége óta ezen ügy kapcsán előzetes letartóztatásban lévő volt közrendvédelmi osztályvezetőjét Vizoviczkiéknek.

A Vizoviczkiék szempontjából fontos beosztást betöltő rendőri vezető „beszervezése” állítólag bőven megérte az árát, azaz az elsődleges adatok szerint éveken át folyósított havi 150 ezer forintot. Az ügy másik új gyanúsítottja, az állítólag szintén rendőr múltú S. Péter a gyanú szerint azt vállalta, hogy „elintézi” az V. kerületi önkormányzatnál, hogy Vizoviczki egyik potenciális konkurense ne nyithassa meg az üzletét, azaz ne kapja meg a hely a működési engedélyét.

S. Pétert, csakúgy mint O. Pétert, a héten vették őrizetbe a nyomozó ügyészek, a volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetővel ellentétben az ő előzetes letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség. Ennek oka forrásaink szerint az lehet, hogy O. Péter – akit bűnszervezet tagjaként, részben hivatali hatalmával visszaélve, részben kötelességszegéssel, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel gyanúsítanak – nem tett vallomást, és forrásaink szerint semmilyen módon nem működött együtt a hatósággal, ellenben panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen. A bíró ennek ellenére elrendelte az előzetes letartóztatását, a döntés azonban a terhelt és védője fellebbezése miatt nem jogerős.

S. Péter ezzel szemben őrizetbe vétele után részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Az a tény, hogy a nyomozó hatóság vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítja, azt sejteti, hogy S. Péter vagy egyszerűen zsebre tette a megbízó által a kerületi illetékesek lefizetésére szánt összeget, vagy az ügyészek még a beismerő vallomása ellenére sem tudják bizonyítani a korrupció tényét. S. Péter szerepével kapcsolatban az ügyre vonatkozó egyéb információinkat megerősítő ügyészségi szóvivő, Fazekas Géza sem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A május végén kirobbant hajógyári-szigeti rendőrségi korrupciós ügy gyanúsítottjainak száma ezzel tizenkettőre emelkedett. A gyanúsítottak között nyolc rendőr található, és nyolcan vannak előzetes letartóztatásban is. Az ügyészség eddigi adatai szerint a letartóztatásáig több mint negyven budapesti exkluzív szórakozóhely felett diszponáló Vizoviczki László és társai rendőröket vesztegettek meg azért, hogy az érdekeltségükbe tartozó szórakozóhelyeken ne tartson ellenőrzéseket a rendőrség, ellenben a konkurenseiket folyamatosan zaklassák, működésüket lehetetlenítsék el.

Vizoviczkiék havi százezer forintot fizettek azért, hogy a rendőrök ne ellenőrizzenek egyes szórakozóhelyeket
Vizoviczkiék havi százezer forintot fizettek azért, hogy a rendőrök ne ellenőrizzenek egyes szórakozóhelyeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.