Elvi egység a diákok között

– Új év új kezdetet jelent. Az ifjúság a jövő reménysége, fontos, hogy szót értsünk velük. Most jobban értjük egymást, mint a tavalyi zűrzavaros időszakban – ezzel kezdte az oktatásért is felelős miniszter tájékoztatóját, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) folytatott megbeszélés után tartottak.

A „zűrzavaros időszak” pontos meghatározás, bár ennek előidézéséről a legkevésbé a diákság tehet, noha felháborodásuknak hangot adva ők vonultak utcára decemberben a keretszámok radikális csökkentése ellen, ami után a kormány visszakozott. A karácsonyi ünnepek előtt a HÖOK és Balog Zoltán miniszter megállapodott, hogy az egyeztetéseket tovább folytatják az új évben. Az első megbeszélést 2013-ban tegnap tartották, amellyel kapcsolatban mindkét fél pozitívan nyilatkozott.

A miniszter bejelentette: január 31-éig részmegállapodást köt a HÖOK-kal, amely érinti a 16 tandíjas szak kérdését, az egyetemek finanszírozását, illetve a rektorválasztás módját. Ez utóbbiban tűnik a legengedékenyebbnek a kormány, a miniszter ugyanis az egyetemi autonómia tiszteletben tartását hangsúlyozva azt mondta, a kabinet visszatér a rektorválasztás korábbi módjához, így az egyetemek vezetőit a szenátus választja meg, a miniszternek és az államfőnek csak egyetértési joga van.

Balog azt is bejelentette, hogy felsőoktatási kerekasztal alakul, amelyen részt vesznek a gazdaság szereplői is, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Magyar Európai Üzleti Tanács. Megígérte, hogy keretszámok továbbra sem lesznek, és 55 ezer fő alá nem csökkenhet az államilag finanszírozott hallgatói létszám. A röghöz kötéssel kapcsolatban ugyanazokat az érveket hozta fel a miniszter, amelyeket eddig is hallhattunk, vagyis az adófizetők pénzén képzett hallgatóknak nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak.

Hozzátette azonban, hogy hajlandók a hallgatói szerződésekről is tárgyalni. Ha az egyeztetések hatására megváltoztatják a feltételeket, akkor azoknak a diákoknak, akik ebben a tanévben már aláírták a dokumentumot, azt visszamenőleg módosítják. Balog Zoltán azt is elmondta, hogy január végéig a rektorokkal is leülnek tárgyalni, ekkor tisztázzák majd a felsőoktatás felé csoportosítandó 23 milliárd forint sorsát. Leszögezte viszont, hogy „a dolog komolyságát” megőrizendő nem hajlandók tárgyalni a HaHával, csak a hallgatók hivatalos képviseletével, azaz a HÖOK-kal.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke is örömének adott hangot a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón. Jelentős előrelépésnek nevezte a kormány nyitottságát arra, hogy a 16 szak esetében is legyenek államilag finanszírozott helyek. A HÖOK javaslatot tett arra, hogy ezeknél a szakoknál emelkedjen a bekerüléshez szükséges 240 pontos határ. Nagy Dávid, utalva a miniszter HaHát kizáró tárgyalási feltételére, hangsúlyozta, hogy a HÖOK a minél szélesebb körű egyeztetésre törekszik. Újságírói kérdésre a HÖOK elnöke elmondta, amíg a tárgyalások így haladnak, nem terveznek tiltakozó megmozdulásokat.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke megerősítette lapunk értesülését: eddig a kormány nem ült le a rektorokkal tárgyalni. – Várjuk a miniszter megkeresését – mondta Mezey Barna, aki örömét fejezte ki, hogy pozitív hangulatú volt a hallgatók és a miniszter találkozója. Mezey úgy tudja, a kormányban szó van arról, hogy nyár végén megnyithatják a költségvetési tartalékot, ekkor ugyanis már tudni fogják, hányan jelentkeztek a felsőoktatásba és hányan érték el a bejutáshoz szükséges ponthatárt. Ennek fényében kaphatnak az intézmények a képzésre pénzt.

 – Ez azért okoz nehézséget, mert a költségvetésünket most kell megtervezni. Úgy kell a felvehető hallgatók létszámáról döntenünk, hogy nem tudjuk, mekkora lesz a költségvetési keret – fogalmazott.

A HaHa aktivistája a tárgyalásokra reagálva a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, örülnek, hogy a 16 szak esetében a kormány esetleg megváltoztatja korábbi álláspontját. Füzessi Károly hozzátette: a HÖOK-kal továbbra is szoros az együttműködés, így ha nem is közvetlenül, de közvetetten beleszólhatnak a tárgyalásokba. Nem érti azonban, hogy a HaHa megfigyelőként miért nem vehet részt a megbeszéléseken. Megmagyarázhatatlannak tartja a civilek – így például a HaHa – kizárását a felsőoktatási kerekasztal munkájából.

A HaHa szerint a tegnapi tárgyalás és a felsőoktatási kerekasztal ötlete az érintettek megosztását célzó kommunikációs trükk, és csak az időhúzás a célja, ezért az Oktatói Hálózattal közösen közleményben szögezte le, hogy „Balog Zoltán továbbra is semmibe veszi a hallgatók követeléseit, még szembe is köpi az átalakítások áldozatait”. Szerintük nincs szükség a tegnapihoz hasonló, „az érintettek helyett a minisztérium által válogatott szereplők meghívásával zajló megosztó egyeztetésekre”.

 – Balog Zoltán mai sajtótájékoztatóján megint elsütötte a híres „nemkeretszám” – „nemtandíj” szóviccet, majd a tandíjassá tett legnépszerűbb szakok felvételi feltételeinek újragondolásával dobott újabb gumicsontot a fiatalok elé – olvasható a közleményben, amelyben hangsúlyozzák, a röghöz kötés feltételeinek esetleges megváltoztatásával sem „szúrhatják ki a szemüket”. – Mi a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeljük – fogalmaznak, emlékeztetve, a hét elején elfogadott ultimátumból nem engednek. E szerint a kormánynak február 11-ig teljesítenie kell a hatpontos követeléseket, ha ez nem történik meg, újra megmozdulnak a diákok.

A hallgatókkal folytatott tárgyaláson jelentette be a miniszter, hogy felsőoktatási kerekasztal alakul
A hallgatókkal folytatott tárgyaláson jelentette be a miniszter, hogy felsőoktatási kerekasztal alakulFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.