Szenteste senki nem dolgozott

Mi lehet az oka, ha egy négy évvel ezelőtt átadott, többmilliárdos beruházással elkészült épületben már most radiátorokat kell cserélni? Átgondolatlanság? Ügyetlenség? Korrupció? Egy blogbejegyzés szerint akár mindhárom eshetőség szóba jöhet a Szolnoki Főiskola még szinte vadonatúj épületének fűtés-korszerűsítése kapcsán.

A blog szerzője szerint a radiátorok mellett nagyjából 19 kazánt is ki kell cserélni, mert valahogy ezek sem működnek. A blogger úgy véli, az ügy további érdekessége, hogy „ugyanaz a vállalkozó buherálja jelenleg a »javítást«, mint aki eredetileg nem tudta pontosan megtervezni, hogy az épületnek milyen kapacitású fűtőtestekre lesz szüksége. (…) A melósok persze boldogok, mert 400 forintos órabérért kulizhatnak pihenés helyett, még szenteste is.”

Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora meglehetősen elcsodálkozott, amikor szembesítettük őt a blog állításaival. Cáfolatáról mindjárt a jereváni rádió klasszikus vicce jutott eszünkbe, miszerint nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

– A főiskolán megvalósítottuk a geotermikus fűtést, amelyet teljes egészében, vagyis száz százalékban európai uniós forrásból biztosítunk: a beruházás költségvetése 190 millió forint – mondta a rektor. – E beruházás egyik eleme a radiátorok cseréje, mert a geotermikus fűtés során nagyobb radiátorfelületre van szükség: ez technológiai kérdés. Az épületben található két kazán közül az egyiket ki kellett iktatni a rendszerből, mert szükségtelenné vált, tizenkilenc kazán pedig sosem volt a főiskolán. Az intézményben tehát fejlesztés zajlik, és a téli szünetben folyt a próbaüzem, ezért valóban időnként megjelent egy-két szerelő, hogy ezt felügyelje. Szenteste azonban senki sem dolgozott – tette hozzá.

A beruházásnak köszönhetően az eddigi fosszilis energiahordozóra alapozott fűtési rendszert korszerűbbre cserélik, az új technológia alkalmazásával a campus üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek. A Szolnoki Főiskola tiszaligeti új épületét 2008 decemberében adták át, ám – mint megtudtuk – ennek tervezésekor még nem vették figyelembe a megújuló energia-források felhasználásának lehetőségét. Ezt a hiányosságot orvosolják a mostani átalakítással. – A főiskola intézményfejlesztési tervében elkötelezte magát a kezelésében lévő épületek környezetbarát és energiatakarékos fejlesztése, felújítása mellett, ezért pályáztak a megújuló energiaforrások felhasználására – mondta a rektor. Szavai szerint nem először fordul elő, hogy az intézményt nem éppen kedvező színben igyekeznek feltüntetni, és erre sajátos módon mindig a felvételi időszakot megelőző hetekben kerül sor.

Azt Túróczi Imre is elismerte, hogy a Tisza-parti város főiskolája nincs könnyű helyzetben: a jövőben mindenképpen társulniuk kell más felsőoktatási intézménnyel, hogy hosszabb távon is megmaradhassanak. Ennek eddig éppen a campus beruházás volt az egyik akadálya.

A több mint hárommilliárdos épület létrehozását és működtetését szolgáltatásvásárlási, úgynevezett PPP-program keretében tervezték, amelynek egyik alapfeltétele, hogy a főiskola hosszú távon képes legyen a szolgáltatás díjának rá eső részét – évente több mint kétszázmillió forintot – fizetni és kigazdálkodni. Ennek legfőbb biztosítéka a hallgatói létszám dinamikus emelkedése lett volna, ám az elmúlt években az ideális hallgatói létszámnál rendre kevesebben jártak a szolnoki intézménybe.

A főiskola arra számít, hogy az állam segítő kezet nyújt majd nekik is, és a vállalkozók kiváltásával megszüntetik a PPP-konstrukciót, így jelentősen csökkennek anyagi terheik. Ettől a pillanattól kezdve pedig a Szolnoki Főiskola is „szebb menyasszony” lehet azon felsőoktatási intézmények számára, amelyek az életben maradáshoz – hozzájuk hasonlóan – társakat keresnek.

 

A főiskolának a jövőben társulnia kell más intézménnyel, hogy hosszabb távon megmaradhasson
A főiskolának a jövőben társulnia kell más intézménnyel, hogy hosszabb távon megmaradhasson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.