Tiltakozáshullám a Bayer-cikkre

Az elmúlt napokban óráról órára egyre többen bírálták és ítélték el a Magyar Hírlapot, valamint a lap egyik publicistáját, Bayer Zsoltot egy szombaton megjelent cikk miatt. A Ki ne legyen? című publicisztikájában Bayer – annak kapcsán, hogy Szigethalmon megkéseltek két fiatal sportolót – egyebek mellett azt írta: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik”. A cikk végén aztán leszögezte: „Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

Bayer cikke tiltakozáshullámot indított el. Több egyetemista már hétfőn úgy döntött: tüntetéssel tiltakoznak a „demokratikus jogállamban elfogadhatatlan, szélsőségesen rasszista kijelentések ellen”. Kedd délután 25-30 tüntető vonult a Magyar Hírlap szerkesztőségének otthont adó fővárosi irodaház elé, majd transzparenseket emeltek a magasba, ezekkel arra utaltak, hogy hasonló eszmék előzték meg a népirtásokat. Az egymás mellé tett táblákra azt írták: „Így kezdődött Németországban: »A zsidók olyanok, mint a pestist terjesztő patkányok.« Így kezdődött Srebrenicában: »A muszlimok olyanok, mint a kutyák.« Így kezdődött Ruandában: »Tapossátok el a tuszi csótányokat!« Így kezdődnek Magyarországon? Az állatok meg ne legyenek.”

A demonstráción rövid beszédet tartott a flashmob egyik szervezője, Köves Nóra, aki elhatárolódott az újságíró állításaitól. Tűrhetetlennek nevezte, hogy ilyen eszmék teret nyerhetnek az országban. Az egyetemista szerint „Bayer Zsolt kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását”. A békés megmozdulás már a végéhez közeledett, amikor a tüntetőkhöz lépett az addig távolabb várakozó Mészáros Imre, a Gój Motoros Egyesület elnöke, és a demonstrálókkal vitába keveredve védelmébe vette Bayer Zsoltot, valamint írását. Amikor többen is távozásra szólították fel Mészárost, a férfi odavetette: „Mondjátok héberül!” Bár Mészáros megjelenése heves vitákat szított, a demonstráció atrocitások nélkül ért véget.

Bayer írása már a keddi tüntetés előtt jókora felháborodást váltott ki. Az LMP szerint a cikk kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. Az LMP vezetősége ennek kapcsán felvetette: a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót. (Bayer Zsolt a Fidesz egyik alapító tagja. – A szerk.) A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Bayer Zsolt ellen. A DK emellett arra kérte a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat: vasárnap közösen tüntessenek azért, hogy Bayer Zsoltot zárják ki a Fideszből. Jobb- és baloldali demokraták egységes kiállását sürgette a cikk miatt Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, aki közleményében azt írta: a publicista foltot ejtett a Fidesz és Orbán Viktor becsületén, ezért „Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt”. A szocialista párt roma tagozata is közleményben reagált: szerintük a publicisztika célja a figyelemelterelés is lehetett, mert „közel van a következő választás, s a Fidesz-kormány ámokfutása miatt Magyarország közigazgatási, oktatási, gazdasági és társadalmi viszonyait tekintve is romokban hever, erre pedig fideszes tollnokok provokációval reagálnak”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Hit Gyülekezete is elítélte kedden Bayer Zsolt írását, és azt rasszista, uszító hangvételűnek nevezte.

A cikk még fideszes politikusoknál is kiverte a biztosítékot. – Mélyen elítélem ezeket a mondatokat – mondta Navracsics Tibor miniszterelnökhelyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában még hétfő este, majd amikor a műsorvezető arról kérdezte, van-e helye a Fideszben Bayer Zsoltnak, azt válaszolta: „Úgy gondolom, olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja”. Kedden már a Fidesz szóvivője is megszólalt az ügyben, igaz, Navracsicsnál visszafogottabb volt Selmeczi Gabriella. Azt mondta: Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból nyilatkozni vagy írni. Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: ha a Fidesz egy tagja úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, akkor ezt megteheti a helyi alapszervezetnél. A szóvivő szerint mindenkinek jogában áll demonstrálni és véleményt nyilvánítani, de az MSZP-nek és a DK-nak nincs morális alapja, hogy bárkit is emberi jogi kérdésekből, demokráciából oktasson ki.

Farkasék is elítélik

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – a Farkas Flórián elnök, fideszes országgyűlési képviselő által jegyzett –közleményében úgy fogalmaz: a szervezet elnöksége sajnálattal tapasztalja, hogy egy garázda bűncselekmény kapcsán újra az indulatok és a roma integráció kriminalizálása került politikai napirendre az elmúlt napokban. A közlemény szerint az ORÖ a Bayer Zsolt tollából megjelent írást politikai hangulatkeltésnek tartja, amit mélységesen elítél. A történtek miatt az ORÖ elnöke személyes megbeszélésre kérte fel Stefka Istvánt, a lap főszerkesztőjét és Bayer Zsolt publicistát.

Elnézéskérés és visszautasítás

A tiltakozások nyomán a Magyar Hírlap kedden már visszakozott.

Széles Gábor, a lap tulajdonosa és Stefka István főszerkesztő a Magyar Hírlap internetes oldalán közzétett Válasz a támadásokra című nyilatkozatban reagált a történtekre. Levelüket úgy kezdik: „Lapunkat néhány napja az ellenzéki balliberális erők rágalmakkal, félrevezető vádakkal próbálják lejáratni”. Később azonban leszögezték, hogy Bayer Zsolt „saját véleményét írta meg, amely nem tükrözte a lap véleményét”. Végül – megjegyezve, hogy az újságíró szavait tudatosan, rosszindulatúan félremagyarázták – elnézést kérnek, ha néhány gondolata mégis félreértésre adhatott okot. A tulajdonos és a főszerkesztő levele azzal zárul: „Elítélünk minden rasszista és antiszemita megnyilvánulást. Még fokozottabban figyelünk arra, hogy olyan írás ne jelenjen meg, amely gyűlöletkeltésre adhat teret akár a jobb-, akár a baloldal számára”.

A publicista magyarázkodása

Bayer Zsolt kedd reggel külön cikkben reagált a bírálatokra. Szerinte azért írt olyan cikket, amiből „balhé” lett, hogy „történjen valami, hogy ne lehessen tovább hajókázni a politikai korrektség és a semmittevés langyos és büdös tavacskáján.

Azért, hogy ne a Jobbik tematizálja ezt az egész kérdéskört a maga bornírtságával”. Később leszögezte: „Nem, nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (…) Én rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból. Azt akarom, hogy ők ne legyenek, igen.

Ne legyenek velünk, ne legyenek közöttünk. A zérónál is zéróbb tolerancia sújtsa őket”.

Elhatárolódó villámcsődület a Magyar Hírlap szerkesztősége előtt
Elhatárolódó villámcsődület a Magyar Hírlap szerkesztősége előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.