A fideszes alpolgármester nem kér bocsánatot, inkább „gyurcsányozik”

Nem kért elnézést a debreceniektől, még egy „sajnálomra” sem futotta Pajna Zoltántól, Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterétől. A debreceni városvezetés ígérete ellenére nem költöttek 150 milliót piacfelújításra.

Nem kért elnézést a debreceni lakosságtól, sőt még egy „sajnálomra” sem futotta Pajna Zoltántól, Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterétől, akin a közelmúltban nyílt levélben kérték számon egy a 2010-es önkormányzati kampányban tett ígéretét. A politikus 2010 szeptemberében lakossági fórumon jelentette be, hogy a cívisváros egyik szégyenfoltjának számító Fényes udvari piacot teljesen átalakítják, és a beruházás mintegy 150 millió forintos ráfordítással már 2011 végére elkészülhet. Az alpolgármester ennek alátámasztására még impozáns látványterveket is bemutatott a lakosságnak, kitérve arra, hogy az egész piac megújul, lesz új tetőszerkezete és fűtése is. Az elképzelésből azonban máig nem lett semmi.

Töltik a mérleget?
Töltik a mérleget?

A létesítményben ugyanolyan áldatlan állapotok uralkodnak, mint 2010-ben. Az ügyről december végén tartott sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni szervezete, amely nyílt levelet tett közzé Pajna Zoltánnak címezve. Ebben a szervezet sérelmezte, hogy Pajna Zoltán nem váltotta be a lakóknak és az árusoknak tett ígéretét. A DK fölvetéseire az alpolgármester a napokban levélben válaszolt, amelyet lapunknak is eljuttatott.

Magyarázatából lényegében az derül ki, hogy a piac szomszédságában lévő társasházak az elmúlt három évben egyszer sem adtak érdemi választ az önkormányzat azon megkeresésére, hogy támogatják-e beruházás helyszínén építési telkek kialakítását. Ami azt jelenti: 2010 szeptemberében Pajna Zoltán annak tudatában mutatott be konkrét látványterveket a választópolgároknak, hogy akkor még az sem volt biztos, hogy a beruházás egyáltalán megvalósítható-e.

Válaszlevelében Pajna Zoltán így fogalmaz: „Az építési törvény (az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv.) szerint építményt, így piacot is csak építési engedéllyel lehet építeni. Az építési engedély egyik feltétele, hogy az építtető rendelkezzen építési telekkel, és rendelkezzen a telek tulajdonosainak hozzájárulásával. A Víztorony utcai tervezett kispiac megvalósítását az önkormányzat változatlanul meg akarja valósítani, amint a feltételek biztosítottak lesznek.” Mint az alpolgármester írja, „a kispiac által jelenleg a valóságban elfoglalt terület két ingatlanon helyezkedik el, tulajdoni állapota szerint a 6183 hrsz.-ú ingatlan a Víztorony utca 13–15. számú és a 12–14. számú társasházak közös tulajdona, a 6179 hrsz.-ú ingatlan pedig közterület, önkormányzati tulajdonban. Ahhoz, hogy ezeken a területeken meg lehessen valósítani a piac épületének felépítését, ki kell alakítani az építési telket. Ezt a helyzetet már akkor is ismertük, mikor elkészült az a beépítési terv, mely bemutatta a lehetséges megoldást. Mi bíztunk abban, hogy az építési telek kialakítását a társasház is időben támogatja, ezért terveztük úgy, hogy a 2011. év tavaszán a munkák elkezdődhetnek. Az építési telek kialakítása érdekében elkészített változási vázrajz alapján a Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztálya több alkalommal megkereste az érintett társasházak közös képviselőjét és az ingatlanon albetéttel rendelkező tulajdonostársakat, de mindeddig megkeresésükre érdemi válasz nem érkezett, tehát a mai napig nincs előrelépés a társasház részéről annak érdekében, hogy a kispiac építését el lehessen kezdeni. Az előzményekből látszik, hogy nem az önkormányzaton múlik, hogy eleget tudjon tenni annak a jogos elvárásnak, hogy korszerű kispiacot lehessen kialakítani a területen.”

Ezek után Pajna Zoltán teljesen váratlanul és meglepő módon „gyurcsányozással” lendül ellentámadásba, s lényegében megszabja, hogy vele szemben ki hivatkozhat erkölcsi tisztességre. A DK debreceni elnökének címezve így fogalmaz: „Bizonyára Ön is ismeri a Demokratikus Koalíció elnökének elhíresült 2006-os őszödi beszédét: »Hazudtunk…«”.Majd hozzáteszi: „Önök az erkölcsi tisztességre ne hivatkozzanak!” Pajna végül leszögezi: „Tizennégy éves alpolgármesteri munkám során nem tettem felelőtlen ígéreteket, ezután sem fogok tenni. Természetesen, ha a területen lakók hozzájárulnak az építési telek kialakításához, az Önkormányzat biztosítani fogja a beruházás kialakításához szükséges forrásokat.”

Majd lényegében azzal érvel, hogy feltételes módban fogalmazott 2010-ben, amikor a beruházást megígérte. Mint írja: „Ezeket a feltételeket a lakossági fórumon is ismertettük, és úgy fogalmaztunk, hogy a feltételek teljesítése során 2011-ben elkezdődhet a piac építése.” Egyetlen fontos dolog azonban hiányzik az alpolgármester leveléből: egy szóval sem kér elnézést azoktól a piaci árusoktól s attól a többezernyi vásárlótól, aki 2010-ben talán abban a hiszemben szavazott Pajna Zoltánra, hogy a debreceni önkormányzat 2011 végére valóban kialakítja az új piacot. S nem szerepel a levelében az a szó sem, hogy „sajnálom”. Az őszödi beszéd eszébe jutott a politikusnak, de az nem, hogy ennyit leírjon a választóinak: „Sajnálom, hogy az általam bemutatott látványtervekből nem lett semmi.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.