Megalázó procedúra vár a megerőszakolt áldozatokra

Előítéletes szakértők, megalázó procedúra, a feljelentéstől visszalépő áldozatok jellemzik a nemi erőszakkal kapcsolatos hazai ügyeket – állította a munkacsoport, amelyben civilek, rendőrök, orvosok és bírók vizsgálták a magyar hatóságok gyakorlatát néhány éve.

Az Amnesty International Magyarország 2007-es jelentése hasonló problémákról számolt be. A Patent Jogvédő Egyesület néhány éve készült, száz nemi erőszak és szemérem elleni bűncselekményt vizsgáló kutatása szerint ha az elkövető hátrányos helyzetű, például roma vagy hajléktalan, akkor szinte biztos, hogy lefolytatják ellene az eljárást. De ha nem az, akkor bombabiztos, legalább kép- vagy hangfelvételszintű bizonyítékok kellenek az elkövető elítéléséhez.

Minden második vizsgált esetben figyelmeztették az áldozatot a hamis vád következményeire, ami semmilyen más bűncselekménynél nem fordul elő ilyen gyakran. Tíz áldozatból nyolc végül meggondolta magát, és mégsem tett feljelentést. Egy másik vizsgálat szerint százból négy eset jut el a rendőrségre. Magyarországon az elmúlt években két nemi erőszak kapott nagy nyilvánosságot. Az egyik az úgynevezett Zsanett-ügy volt, a másik pedig Damu Roland színész esete.

E. Zsanett 2007-ben tett feljelentést azzal, hogy öt rendőr megállította közúti ellenőrzésre, egy mellékutcába vitték, majd ketten megerőszakolták, amit a másik három végignézett. Az eljárást másodfokon bizonyítottság hiányában szüntették meg. Zsanett ellen hamis vád miatt per indult, amit később a pótmagánvádas ügy lezárásáig felfüggesztettek. A rendőrök az állam ellen kártalanítási, Zsanett ellen kártérítési pert kezdeményeztek. Két héttel az ügy kirobbanása után Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök menesztette az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt.

A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére Független Szakértői Bizottság alakult, amely nem azt vizsgálta, hogy megerőszakolták-e a lányt, hanem azt, hogy a feljelentés után minden szabályosan zajlott-e. Megállapították többek között, hogy a lány orvosa nem volt járatos a látleletkészítésben, a biztonsági kamerák felvételeit akkor kérték be, amikor már törölték őket, Zsanettnak sokkal több ember közül kellett kiválasztania a gyanúsítottakat, mint általában szokás.

A másik ügyben Damu Roland tavaly tavasszal jogerősen négy és fél év börtönt kapott, mert megerőszakolta és bántalmazta korábbi élettársát, P. Tímeát. Ezzel a bíróság enyhítette az elsőfokú ítéletet, melyben hat év börtönre ítélték. Az üggyel rendkívül sokat foglalkozott a média, nem utolsósorban a színész ügyvédjének köszönhetően. Az ítélethirdetés alatt civil szervezetek tüntettek a bíróság előtt. Egyebek között azért tiltakoztak, mert a védő pornófilmet rendeztetett az esetből, és a civilek szerint mindent elkövetett, hogy a médiában aláássa a sértett szavahihetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.