Elmarad a ponthúzó buli?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Hallgatói Hálózat (HaHa) levélben hívta meg a miniszterelnököt, Balog Zoltánt, a humántárca miniszterét, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt és helyettesét, a felsőoktatásért felelős Maruzsa Zoltánt.

„Mivel úgy látjuk, hogy – a kormányzat kommunikációjával ellentétben – továbbra sem valósulnak meg a decemberi hallgatói megmozdulásokon megfogalmazott és a Magyar Rektori Konferencia (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), pedagógus- és oktatói szakszervezetek, érdekképviseletek által elismert és magukénak vallott követelések (így a hallgatók »hat pontja«), továbbra is lépéseket tervezünk véleményünk megvitatására és kinyilvánítására” – írják.

A felsőoktatás összes szereplője egységbe szerveződött, és a hallgatói tiltakozásokkal kísért hetekben Felsőoktatási Egyeztető Fórumot alapítottak, ahol mindannyian támogatták az első diákmegmozduláson elfogadott hallgatói követeléseket. Így az egyetemi autonómia megőrzését, államilag finanszírozott helyek biztosítását minden képzési területen, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a hallgatói szerződés néven futó röghöz kötés eltörlését, a forráskivonás azonnali felfüggesztését.

A meghívottaknak lenne mit mondaniuk, ugyanis a felsőoktatásban teljes a bizonytalanság. Karácsony előtt Balog Zoltán miniszter megbeszélést tartott a HÖOK elnökségével, ahol a hallgatóknak megígérte, hogy hamarosan megkapják azokat a kormányzati anyagokat, amelyek alapján ki lehet következtetni, mi is az oktatásirányítás valódi célja.

Az egyetemek többsége téli szünetre kényszerült
Az egyetemek többsége téli szünetre kényszerült

Egyelőre ugyanis teljes a homály, és csak a kormánykommunikációs maszatolásból próbálkozhatnak a felsőoktatásban érintettek – így a felvételi előtt állók – valami információt kihámozni. A kormány ugyanis – néhány héttel azután, hogy kész döntésként kommunikálva bejelentette, hogy 10 ezer 500-ra csökkenti az államilag finanszírozott helyek számát – eltörölte a keretszámokat.

A felvi.hu oldalon az év végén meg is jelentetett egy felvételi tájékoztatót, amelyben ugyan keretszámok nincsenek, de úgynevezett kapacitásszámok vannak. Ezek azt jelölik, egy adott intézmény mekkora hallgatói létszámot tud maximálisan befogadni. Az elérhető információk szerint ez azt jelenti, hogy mindenki, aki a 240 pontos határt eléri, és az egyetemnek van kapacitása, bekerülhet az államilag finanszírozott helyekre. (Kivéve közgazdász, jogász, egyes bölcsész képzési területeken. Ez továbbra is elfogadhatatlan a hallgatóknak, a rektoroknak, az oktatóknak és a szakszervezeteknek egyaránt.)

A felvehető létszám azonban attól függ, mekkora képzési támogatást utal az állam az egyes hallgatók után. Márpedig az elfogadott költségvetési törvényből az olvasható ki, hogy a képzési normatíva jelentősen csökkent, ahogy a felsőoktatás a tavalyi 154 milliárd helyett idén csak 123 milliárd forintból gazdálkodhat. Hiába van tehát szabad kapacitás, ha nincs mögötte pénz. Információink szerint a rektorok közül többen attól tartanak, hogy a kormány az egyetemekre fogja tolni azt a felelősséget, hogy a hallgatók felé jelezze: nem bír korlátlanul helyeket biztosítani.

Vagyis egyelőre úgy fest, hogy bár hivatalosan nincsenek keretszámok, de azok mégis vannak, csak az intézményeknek kell meghúzniuk, mégpedig akkor, amikor kiderül, mennyien jelentkeznek hozzájuk, és mekkora pénzből gazdálkodhatnak ebben az évben. A keretszámok eltörlésének kormányzati kommunikációja pillanatnyilag a gyakorlatban nem jelent mást, mint a nyári, hivatalos, bulival egybekötött ponthúzás eltörlését. Úgy tudjuk, az egyetemek a napokban kapják meg az államkincstártól a január havi állami támogatásukat, vagyis a 123 milliárdra csökkentett ágazati költségvetés egyes intézményekre lebontott összegét. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan januárban fél hónapot utal a kincstár, év végén, decemberben pedig másfél hónapot.

Azonban az idei rendkívüli elvonás miatt a fél hónapos ellátmány annyira kevés pénz, hogy – információink szerint – egyes egyetemeken veszélyezteti a januári bérek és hallgatói juttatások kifizetését. A HÖOK elnökségi tagja lapunknak elmondta, mivel még mindig nem kaptak semmilyen hivatalos anyagot, elképzelésük sincs, mit akar valójában a kormány. Kiss Dávid megerősítette: a Felsőoktatási Egyeztető Fórumon kialakított közös állásponthoz ragaszkodnak, és a jövőben is mindent szeretnének megvitatni a fórum tagjaival. A kormány tehát egyelőre hiába próbálja megosztani az egységet hallgatók és rektorok között. Hétfőn folytatódnak a hallgatói tiltakozások. A jövő hét közepén visszatér téli szabadságáról Balog Zoltán, így várhatóan az egyeztetések a hét vége felé folytatódnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.