Valami lesz, de nem bál

„A vidéki – tehát a nem fővárosi –Magyarország legnagyobb, leggazdagabb, leglátványosabb társasági rendezvénye volt a debreceni polgármesteri bál, egyben a Kósa Lajoshoz köthető éra legrégebbi hagyománya. Az utolsó, a 2012. januári volt a tizenkettedik. A most következő lett volna a tizenharmadik” – a napokban így adta hírül a Debrecenben szerkesztett vagy.hu online újság, hogy az idén elmarad Debrecen város bálja.

Ami megfelel a valóságnak – igaz, lapunk értesülései szerint valamilyen rendezvény keretében a város megnyitja a farsangi szezont, ám olyan nagyszabású, reprezentatív találkozót nem rendeznek, mint amilyeneket az elmúlt tizenkét évben.

A Hajdú-Bihar megyei politikai és gazdasági elit reprezentatív találkozójának lefújása annál inkább meglepő, ha visszaidézzük, mit is mondott köszöntőbeszédében Kósa Lajos polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke tavaly januárban, a Kölcsey Kongresszusi Központban megrendezett bálon. A dehir.hu önkormányzati hírportál tudósítása szerint a polgármester akkor még úgy értékelte a bál szerepét, hogy „a debreceniek büszkék voltak a hagyományaikra és azokat meg is őrizték, s a város bálja a bizonyítéka annak, hogy a vidámság, a bálozás és a nemes gondolatok kéz a kézben tudnak járni”. A „nemes gondolatok” említésével a városvezető nyilván arra utalt, hogy a tavalyi bál egyik legfontosabb célja az a jótékonysági gyűjtés volt, amelynek többmilliós bevételét a debreceni Gyermekklinikának juttatták el pihenőszékek és ágyak vásárlására. Báli köszöntőjében Kósa Lajos elmondta még azt is: „mi, debreceniek, tudjuk, hogy nem véletlenül a főnixmadár a város jelképe. Debrecenre ugyanis gyakran volt jellemző az újraéledés, lakói mindig újjáépítették a várost a történelem során, lélekből. Mindig azt mondták, Debrecennek élnie kell, akármekkora a baj”. Majd hozzátette: „ha erős a lelkünk, másoknak is tudunk ebből átadni valamit, s ilyenkor nem létezik az a baj, ami ellen ne lehetne felvenni a harcot. Kevés válságállóbb nemzet van a magyarnál, de biztosan állíthatom, szép idők várnak ránk, helyes az, ha temetjük a telet, és várjuk a megújulást”.

E gondolatok fényében érthetetlen, hogy a városi bál idén miért marad el. S megmagyarázhatatlan annak tükrében is, hogy tavaly a debreceni városvezetés közleményt adott ki, amelyben az olvasható, hogy „a város bálja Debrecenben az év legszínvonalasabb társadalmi rendezvényei közé tartozik, amely egyetlen forint közpénzt nem emészt föl, hiszen sem a város, sem a szervező cég (a Főnix Nonprofit Kft.) költségvetéséből ehhez támogatást nem kap, a költségeket a résztvevők fizetik ki”.

Önkormányzati képviselői körökből úgy értesültünk, hogy anyagi okok állnak a héttérben. Noha a Fidesz országos és helyi kommunikációja azt sulykolja: az Orbán-kormány intézkedéseinek következtében az ország kilábalt a válságból, s immár több pénz marad az emberek zsebében, ennek dacára ma már sokaknak gondot okozna a bál költségeinek finaszírozása. A belépőkért tavaly fejenként 18 ezret kellett fizetni – a jegy idén vélhetőleg többe került volna –, ráadásul a hölgyek az elmúlt tizenkét évben nagyon sok pénzt költöttek az alkalomhoz illő frizurára és báli viseletre. Emiatt voltak olyan házaspárok, akiknek több mint százezer forintjukba került egy-egy báli rendezvényen való részvétel, amit szűk körben többen szóvá tettek a polgármesternek.

Az anyagi okok mellett közrejátszhatott a bál elmaradásában az is, hogy tavaly számos vendég szóvá tette: tartottak tőle, hogy a kongresszusi központ előtt tüntetések és atrocitások lesznek. A 2012-es bál előtt ugyanis híre ment, hogy helyi tüntetők demonstrációra készülnek a válság közepette „rongyrázó” politikai elit ellen. Habár ez alaptalan híresztelésnek bizonyult, a bál szervezői mégis plafontól a padlóig érő függönyökkel fedték el az épület üvegportálját, hogy az utcáról ne lehessen oda belátni. Az intézkedés visszatetszést keltett a városban, hiszen más eseményeken nem szokás eltakarni a belső helyiségeket. A városházától tájékoztatást kértünk a bállal kapcsolatban, de a sajtósoktól egyelőre csak annyit tudtunk meg: az önkormányzat hamarosan kiad egy közleményt az ügyről. Így a rendezvény elmaradását eddig hivatalosan senki sem erősítette meg. Ám árulkodó tény, hogy a Kölcsey Kongresszusi Központ honlapján a januári programok között mindössze három esemény szerepel: egy szobrászművész kiállítása, a Debreceni Népi Együttes újévköszöntő produkciója, valamint a L’art pour l’art Társulat előadása. Egy esetleges városi bál nincs a rendezvénynaptárban.

 

A tavalyi, elfüggönyözött rendezvény
A tavalyi, elfüggönyözött rendezvény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.