Nem számolják fel az OEP-et

Az egészségügyi államtitkárság cáfolja azokat a lapinformációkat, amelyek szerint az új egészségügyi salátatörvénnyel feladatokat vonnának el az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). A Napi Gazdaság és a Népszava is arról számolt be, hogy jelentősen nőttek az állam feladatai, mert az egészségbiztosító több jogosítványa is a kormányhoz, illetve a miniszterhez került.

A jogszabály a kabinetet hatalmazza fel egyebek mellett a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg.

Az államtitkárság közleménye tagadja, hogy mindez az egészségbiztosító feladatainak szűkítésével járna, sőt. Mint írták: egy szabályozás kormányrendeletben történő megállapítása nem azt jelenti, hogy a feladat ellátása is a kormányhoz kerülne. Így például az állami járó- és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények finanszírozási szerződéseinek megkötése és tartalmuk meghatározása továbbra is az OEP feladatkörébe tartozik. A kormányrendelet az OEP által elvégzendő feladatok jogi kereteinek jövőbeni készítését határozza meg, és nem feladatelvonást jelent –szögezte le az államtitkárság.

Hasonlóan értelmezte a történteket a Népszabadságnak Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója is, aki azt mondta: bizonyos területeken inkább bővültek a jogosítványaik. Ilyen például az ellenőrzés, ahol önállóan dönthetnek, mikor rendelnek el revíziót és annak nyomán milyen szankciókat alkalmaznak. Hozzátette: a kormányrendelet mindössze az OEP által elvégzendő feladatok jogi kereteit határozza meg.

Lapunknak elemzők azt mondták: kizárt, hogy az egészségbiztosító ebben a ciklusban a kormányzati bürokrácia mérséklésére készült program áldozatául esne. Ugyan a nyáron még volt arról szó, hogy az egészségbiztosító feladatain a Nemzetgazdasági Minisztérium és az új kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI osztozna, készült is erről kormányzati előterjesztés, de ezt Szócska Miklós szakállamtitkár utóbb visszavonta. Sőt maga járt közben Orbán Viktornál, hogy az egészségbiztosító önálló hivatal maradjon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.