Alcsútdobozi földek: Három dátum, melyik az igazi?

Szerda délig válthatták ki a pályázati csomagot az NFA székesfehérvári irodájában mindazok, akik szeretnének húsz évre bérbe venni egy újabb, Alcsútdobozon meghirdetett 26 hektáros földet, amelyet tavaly április 11-én egyszer már elnyert a Búzakalász 66 Felcsút Kft., de utóbb visszaadta.

A 0128 helyrajzi számon fekvő terület őszi talajmunkálatait Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Felcsút Kft.-je novemberben elvégezte – mondta a Népszabadságnak egy szemtanú. Mészáros Lőrinc gépei tehát már elvégezték a gazdálkodás folytonosságához szükséges őszi feladatokat azon az állami tulajdonban lévő területen, amelyet egyébként csak december elején hirdetett meg haszonbérletbe HU21–10250 számon a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Így ez valójában egy másodhirdetmény, ugyanezt a birtoktestet már a múlt év elején meghirdették HU21–10119 számon az NFA honlapján. Eredményt is hirdettek: a felcsúti polgármester cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. nyerte el április 11-én. Csak akkor még nem tartozott hozzá az a mintegy 6600 négyzetméternyi, ingyenesen bérbe vehető saját használatú út, amely az új hirdetményben már az akkor elnyerthez képest ráadásként, afféle bónuszként szerepel. Vagyis: a felcsúti Puskás Akadémia elnökének, a helyi polgármesternek, Mészáros Lőrincnek a marhatartással foglalkozó cége visszaadta az NFA-nak azt a földbérletet, amit most egy néhány ezer négyzetméternyi saját használatú úttal megnövelve kínált fel újra az állami földalapkezelő szervezet. A különbség a két pályázat között mindössze ennyi.

Ide tartozik, hogy tavaly október 10-én Sebestyén Róbert NFA-elnök azért vont vissza egy másik alcsútdobozi földhaszonbérleti pályázatot, mert a pályázati csomagba bekerült egy saját használatú út is – legalábbis ezt jelölte meg akkor lapunknak a visszavonás indokaként. A 42 hektáros területre kiírt, majd visszavont HU21–10201 számú pályázat csomagját az elnök szerint akkor ketten váltották ki: a Búzakalász 66 Felcsút Kft. és Váradi András Alcsútdoboz-göbölpusztai juhász. Sebestyén Róbert négy nappal azt követően vonta vissza a 42 hektáros, kiváló adottságú szántó-legelő pályázatát, hogy a juhász az NFA székesfehérvári irodájában a csomagra regisztrált – tudta meg akkor a Népszabadság.

A húsz kilométeres körzetben gazdálkodó pályázók e hét szerda délig regisztrálhattak az új pályázati csomagra. A Népszabadság úgy tudja, ketten merték megkockáztatni, hogy nyernek, vagy elbukják a regisztrációs díjat és az egyéb költségeket az eddig a polgármester cége által művelt állami földre. A hivatal nem adhat tájékoztatást arról, hogy mi a valós helyzet, tekintettel a titoktartási kötelezettségükre.

Váradi András lapunktól értesült a szülőföldjén meghirdetett pályázatról, ami gazdálkodása és családja biztonságos jövőjét jelenthetné, ha az abban szereplő 26 hektár földbérletét sikerülne elnyernie. A birka- és báránytartással évtizedek óta foglalkozó juhász többször is járt az elmúlt időszakban az alcsúti helyhatóságon, ám nem találkozott a hirdetménnyel a hirdetőtáblán. Úgy véli, azt december 27-én függeszthették ki, azt követően, hogy a Népszabadság az NFA-elnöknél érdeklődött a hirdetmény iránt.

Nincsenek könnyű helyzetben a döntést illetően azok a helyi gazdák, akik Alcsúton szeretnének állami földet bérelni. A meghirdetett birtoktest a Búzakalász 66 Felcsút Kft. által márciusban elnyert 50 hektáros szántója mellett fekszik, egy út választja el a mind egybefüggőbb Mészáros-uradalomtól. Kérdés, hogy érdemes-e költeniük: a pályázati csomag 40 ezer forint plusz áfáért váltható ki, a biztosíték összege 55 800 forint, ami a vesztes pályázónak ugyan visszajár, de elő kell teremteni, ehhez adódnak a pályázatírással és a szükséges iratok beszerzésével kapcsolatos költségek, valamint az ügyintézés miatti munkából kieső idő.

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy az ünnepek miatt igen rövid idő állt a rendelkezésükre, hiszen Alcsútdobozon csak a napokban lelték fel az önkormányzat hirdetőtábláján a hirdetményt – igaz, december 3-i dátummal. A Felcsúti Körjegyzőségen november 30-i dátummal függesztették ki a hirdetményt, ott azonban ritkán fordulnak meg. A két eltérő dátum okára nem tudja a választ Sebestyén Róbert, az NFA elnöke, aki november 12-én írta alá a pályázatot, és állítása szerint december 5-én került ki honlapjukra.

Mivel pályázni a kifüggesztéstől számított 45 napon belül lehetséges, kérdés, hogy melyik önkormányzati dátum a hiteles. A pályázaton regisztrálni pedig a pályázat beadási határidejét megelőző 15 naptári napig lehetséges. Aki nem regisztrál, pályázni sem tud.

Sebestyén Róbert elnök nem tud bizonyítékkal szolgálni arra, mikor tették fel Orbán Viktor szűkebb pátriájának újabb húsz évre használatba vehető földjét a földalapkezelő szervezet honlapjára. Mindhiába kértük az elnöktől az ezt igazoló dokumentumot, nem kaptuk meg. A közzététel dátuma egyik pályázati kiírás mellett sem szerepel a honlapon. A 45 napos pályázati idő tekintetében nem ez – a 2010. évi kormányrendelet szerint a honlapon való közzététel e tekintetben indifferens –, hanem a helyi önkormányzaton, körjegyzőségen való közzététel, a hirdetmény megjelenése a releváns. Ám Alcsúton december 3., Felcsúton november 30. szerepel a hirdetmény kifüggesztési dátumaként, az NFA-elnök sajtósa pedig december 5-ét jelölte meg a Népszabadság kérdésére.

Kifüggesztve csak december 3-án
Kifüggesztve csak december 3-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.