Felfüggesztett brókerarcok

Még mindig benyújthatják kárigényüket a Capital Partners egykori ügyfelei – ez derült ki a rendőrség szerkesztőségünk írásban feltett kérdéseire adott szűkszavú válaszából. A szövevényes nemzetközi csalási ügynek Magyarországon tizenhárom gyanúsítottja van; a rendőrség arról nem nyilatkozott, hogy ők mind szabadlábon védekeznek-e.

A rendőrség sajtószolgálatának hivatalos közlése szerint a nyomozók jelenleg a gyanúsítottak védekezését ellenőrzik, s még tart „a kárérték pontosítása és a polgári jogi, illetve a zár alá vételi igények felmérése”. Mást nem is nagyon tehetnek, lévén, hogy a nyomozást – bár erről a rendőrségi sajtószolgálat hallgatott – már több mint egy éve felfüggesztették, mivel még várják a cseh hatóságoktól jogsegély keretében kért információkat az ügy befejezéséhez.

Az 1994-ben 40 millió korona alaptőkével útnak indított cseh brókercég budapesti irodáját 2010 februárjában számolta fel a BRFK, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének feljelentése nyomán hetekkel korábban indult titkos nyomozás alapján megalapozottnak tűnt a gyanú, hogy becsapják az ügyfeleiket. A Magyarországon 2006 óta működő és igen agresszív piacpolitikát gyakorló céggel szemben a felügyelet és a rendőrség gyanúját csak fokozta, hogy egy évvel korábban hasonló visszaélések gyanújával „otthon” is feljelentették őket.

A hatóságok akkori közlései szerint a Capital Partners 100-150 „brókert” foglalkoztatott (cégeket és magánszemélyeket egyaránt), akik részben különböző nyilvános adatbázisokból választották ki potenciális ügyfeleiket, részben „hideghívásokkal” gyűjtötték őket, ami annyit tesz, hogy találomra felhívtak egy telefonszámot, és ha valaki felvette a kagylót, arra megpróbálták rátukmálni valamelyik terméküket. Emellett a brókerek személyes ismeretségi körében is megszólították a tehetősnek gondolt magánszemélyeket.

A Capital Partners ajánlatának a lényege az volt, hogy 100-300 ezer dollárnak megfelelő összegű befizetés esetén a „befektető” a világ vezető tőzsdéin jegyzett jelentős vállalatokban juthatott tulajdonrészhez. Ez biztonságosan és magas hozzammal kecsegtető befektetési lehetőségnek tűnhetett sokak számára. Bár a felügyelet vizsgálata szerint a „brókerek” ügyféltájékoztatási gyakorlata olyan hiányos volt, hogy az esetek egy részében a befektetők még azzal sem voltak tisztában, hogy a bróker, akivel szerződtek, kit képvisel.

A hatóságok által zavarosnak, jogilag pedig több mint aggályosnak tartott ajánlatok ellenére a cégnél lefoglalt dokumentumok alapján a hatóság a nyomozás kezdetén 1800-ra becsülte a Capital Partners hazai befektetőinek a számát, s azóta sem közölt ennél pontosabb adatokat. Számításaik szerint a vélelmezett 1800 ügyfél együtt legkevesebb hárommilliárd forintot adott át befektetésként a brókereknek abban a reményben, hogy jól prosperáló cégek tulajdonosaivá válhatnak ezáltal. Csakhogy a befektetők a nagy tőzsdéken bevezetett komoly cégek helyett csupán egy offshore vállalat tulajdonosai lettek, majd egy zártkörűen működő részvénytársaságé. Közben a pénzük eltűnt. A Capital Partners ugyanis olyan befektetéseket kínált, amelyeken többnyire csak veszteni lehetett. Minden vétel és eladás után két-két százalék jutalékot számoltak fel, függetlenül attól, hogy az adott ügyleten nyert vagy vesztett az ügyfél.

Azok sem jártak jól azonban, akiknek a sikeres brókercég látszatának fenntartása érdekében valódi ügyletek révén némi profitot sikerült elérniük. A nyomozás kezdetén lefolytatott hatósági vizsgálatok szerint még azok sem jutottak a pénzükhöz, akik bizonyos tranzakciókon 60-70 százalékos nyereséget realizálhattak volna. A Capital Partners ügynökei ugyanis különböző jogcímen egyszerűen lenyúlták a profitjukat. A többség befektetése azonban az eddigi információk szerint értéktelen papírok vásárlására ment el.

Filmes ötlet

A módszer nem cseh találmány. A szervezet irányítói, mint a nyomozás során kiderült, a Brókerarcok című filmből vették a határokon átnyúló lenyúlás ötletét. A filmet kötelező volt megnéznie minden brókernek, egyes dialógusait pedig betéve kellett tudniuk.

 

A rendőrség 2010 februárjában szállta meg a brókercég budapesti irodáját
A rendőrség 2010 februárjában szállta meg a brókercég budapesti irodáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.