E14: egyeztetnek, csak máshogy

„Akkor van értelme ellenzéki összefogásról beszélni, ha egy közös programban is meg tudunk állapodni. Ha ez nem megy, akkor az nem fog mást szülni, mint koalíciós feszültségeket” – mondta Bárándy Gergely lapunk munkatársának kérdésére a köztelevízió tegnap reggeli műsorában. Az MSZP közjogi kérdésekben felelős tárgyalódelegációjának vezetője hozzátette: az ellenzéki egyeztetések lényege éppen az, hogy a választóknak világos alternatívát tudjanak kínálni konkrétumokkal, és fel tudják mérni, hogy a most még ellenzékben lévő politikai erők tudnak-e összhangot teremteni egymás között.

Bárándy hangsúlyozta, hogy továbbra is várják a tárgyalóasztalhoz az LMP és a 4K! egyelőre távol maradó képviselőit.

Az MSZP által kezdeményezett tárgyalássorozat a jövő kedden gazdaságpolitikai körrel folytatódik a GKI-ban, szerdán pedig a közjogi csomag további vitája zajlik majd. Utóbbin a Bajnai Gordon nevével is jegyzett Együtt 2014 (E14) mozgalom továbbra is jelen lesz, a gazdaságpolitikai egyeztetésről viszont biztosan távol marad. Az E14 már a technikai előkészítés során jelezte: csak az alkotmányosság helyreállítása kapcsán összehívott egyeztetésre van mandátuma, a további témakörökben csak akkor ül asztalhoz, ha a közjogi csomagot illetően végleges és megnyugtató kompromisszum született.

Az E14 vezetői a Népszabadság megkeresésére azt hangsúlyozták: a mozgalom az együttműködés pártján áll (hiszen éppen ennek egyik aktoraként jött létre), de annak stratégiai kialakításáról eltér az álláspontjuk a többi ellenzéki szervezetétől. Az Együtt 2014 következetesen azt vallja, hogy a jogállamiság újjáépítésében minden „Jobbikon inneni” ellenzéki erővel együtt kell működni, ezért is volt természetes a számukra, hogy leülnek az MSZP által összehívott szervezetekkel. A mozgalom képviselői hozzátették, hogy 2014-nek nem szabad csupán kormányváltó évnek lennie, korszakot is kell váltani. Ehhez pedig szerintük jogi és politikai garanciákat kell adniuk a váltásban részt vevő pártoknak és szervezeteknek, méghozzá jogszabályi formába öntve.

„Tudjuk, hogy ezt a következetességet könnyű félreérteni, mert sokan csak azt látják, hogy miközben mi hirdettük meg az ellenzéki összefogás politikáját, ezekről a szakpolitikai tárgyalásokról távol maradunk. De fontosabb a 2014 utáni jó kormányzás, mint egy 2013-as gyors egyeztetés. A jó programhoz a korszakváltás követelményeinek megfelelő szervezetek kellenek, és idő. Idő, mert a jó programnak éppen fordítva kell megszületnie, mint az elmúlt évtizedekben. Először nem a politikai pártoknak kell egyetérteniük a szakpolitikai megoldásokban, hanem az érintett, hozzáértő civil és szakmai szervezeteknek. Mi ezt az új programalkotási módszert követjük – erre példa az is, amit az oktatás terén csinálunk. Először az egyeztetés, és utána a programalkotás. Az egyeztetésekből tehát nem maradunk ki, sőt annak az Együtt 2014 is motorja lesz, de először az érintettekkel, szakmai szervezetekkel egyeztetünk, és csak utána azokkal a szervezetekkel, amelyek korszakváltást akarnak és tudnak végrehajtani Magyarországon” – mondta a Népszabadságnak az E14 egyik vezetője.

 

Az Együtt 2014 mozgalom tárgyalói szerdán
Az Együtt 2014 mozgalom tárgyalói szerdán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.