Nem lőcsölhetik a munkát másra

Akár több milliárd forintos következménye lehet annak, hogy a Mahagében Kft. és az adóhatóság vitájában a bíróság a kft.-nek adott jogerősen igazat.

A Baranya megyei Bogádmindszent községben gazdálkodó kft. adóügye 2007-re nyúlik vissza. A cég akkor vett 500 köbméter akácfát, amit eladott a pécsi hőerőműnek. A kft. visszaigényelte a vásárláskor kifizetett 9 millió forint áfát, de az adóhatóság nem teljesítette a kérést, mert a favételt szabálytalannak minősítette. Az adóhivatal ugyanis úgy látta, hogy az a cég, amely eladta a fát, készlete egy részét feketén szerezhette be.

Vagyis az adóellenőrök azt rótták fel a Mahagében hibájául, hogy nem járt el kellő körültekintéssel a fa megvásárlásakor, így közvetve részt vett egy illegális értékesítésben. A hivatal szerint a kft.-nek a vásárlás előtt kontrollálni kellett volna az eladó gazdálkodásának szabályosságát. A Mahagében ügyvédje hiába érvelt, hogy ők megtettek minden tőlük telhetőt, az adóhivatal ezt kevesellte.

A kft. a Baranya Megyei Bírósághoz fordult jogorvoslatért, ám az adóhatóság továbbra is tartotta magát ahhoz, hogy a Mahagébennek bele kellett volna néznie az eladó cég könyvelésébe és szállítóleveibe, ezt követően pedig a papírra vetett adatokat össze kellett volna vetni a raktárkészlettel, és akkor egyértelművé vált volna, hogy az eladó feketén beszerzett fával is kereskedik. A kft. viszont állította, hogy ezt az ellenőrzést egy vevő nem teheti meg, az efféle magatartás ütközne az üzleti partnerség normáival.

A bíróság 2011-ben megszakította a pert, és állásfoglalást kért az Európai Unió luxembourgi bíróságától. A megyei bíróság arra volt kíváncsi, az uniós jogelméletben és a gyakorlatban milyen körültekintés várható el egy vállalkozástól, ha vásárol. A válasz nyáron megszületett: az uniós bírák szerint az adóhatóság nem követelheti meg egy vállalkozástól, hogy ellenőrizze üzleti partnerét. Ha az adóhatóság ezt elvárja, akkor saját munkáját a vállalkozásokra hárítja.

A luxembourgi verdikt elveit elfogadva a megyei bíróság jogutódja, a Pécsi Törvényszék a héten kimondta, hogy a Mahagébent nem terheli felelősség azért, ha a neki fát eladó cég korábban esetleg kijátszotta a törvényeket. A kft. favásárlásról szóló számlája tartalmilag és formailag rendben volt, a vásárlás szabályosan történt, az áfa-visszaigénylést teljesíteni kell. Balla-Faredin Márk, a Mahagében ügyvédje úgy véli, hogy a mostani ítélet nyomán számos per indulhat. Eddig a hasonló perekben mindig az adóhivatal nyert, mivel a hazai bíróságok elfogadták a hivatal érveit.

A mostani ítéletre hivatkozva viszont az adóhatóság által elmarasztalt vállalkozások egész sora meditálhat azon, hogy jogorvoslatot kér (már van is, amely ezt a luxembourgi állásfoglalás nyomán megtette). A nyertes cég ügyvédje elképzelhetőnek tartja, hogy összességében akár milliárdos nagyságrendben követelhetnek pénzt a költségvetéstől az adóügyekben igaztalanul megbírságolt cégek.

Pécs

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.