Jönnek a kóklerek?

Kikerült az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, ezen a szinten megszerezhető szakmák közül a grafológia. E tudományág művelői szerint ez azt jelentheti, hogy innentől kedve akár néhány hetes gyorstalpalókon végzett írás- és személyiségelemzők jelenhetnek meg a „piacon”, és dönthetnek fontos munkaügyi, biztonságtechnikai, alkalmassági, életvezetési, mentális, kriminológiai vagy éppen a személyiség fejlődését érintő ügyekben.

A probléma súlyát jelzi, hogy a számos munkaterületen dolgozó, különféle specializációjú grafológusok szinte egy emberként fogtak össze, tanulmányokat készítettek, és nemrég egy konferencián is megfogalmazták segélykiáltásukat. Nem ők tehetnek arról, hogy a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium érintett főosztályvezetője, noha meghívták, az utolsó pillanatban más fontos elfoglaltságára hivatkozva lemondta a találkozót.

Műkedvelők is felléphetnek képzett elemzőként
Műkedvelők is felléphetnek képzett elemzőként

Az, hogy a grafológusszakma továbbra is szerepeljen az OKJ-ban, nem a grafológusok marginális rétegének érdeke, „passziója”, hanem rövid és hosszú távú társadalmi, gazdasági haszonnal bír, mivel a legjelentősebb és legkényesebb erőforrással, az emberrel foglalkozik – fogalmazták meg álláspontjukat a konferencia résztvevői. Ha a grafológusképzés kimarad a magyar OKJ rendszeréből, semmi sem garantálja, hogy a képzés színvonala megmaradjon. Nem lenne egységes követelményrendszer, kontrollált vizsgáztatási eljárás, ami bizonytalanságot és értékvesztést okozhat. Ráadásul az állam részéről nem kíván semmilyen áldozatot ez a fajta képzés: annak teljes költségét a kurzusok résztvevői fizetik.

Ha mostantól kezdve minden művelődési házban, civil központban, sőt akár egy magánháznál bárki „lenyomhat” egy harminc-negyven órás kurzust, úgy ez a szakma óhatatlanul felhígul, s a szakértő elemzők helyett laikusok, műkedvelők léphetnek fel képzett íráselemzőként. Márpedig, amikor egy kézírás alapján azt kell eldönteni, bántalmaztak-e egy gyereket, milyen munkakörre alkalmas egy pályázó, vagy mennyire megbízható és terhelhető egy munkatárs, akkor ott nem lehet légből kapott, félig-meddig vagy még annyira sem elsajátított ismeretek alapján dönteni – érveltek a grafológusok. Hozzátették: az elmúlt évtizedekben e szakma fejlődésének köszönhetően szakembereik egyedülálló, modern módszerekkel bíró emberismereti tudományt alkalmaznak, s hathatós támogatást nyújtanak a pedagógia, a mentálhigiéné, a munkaerő-átképzés, a pályatanácsadás, a biztonságpolitika és az igazságügy területén. Tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyerekeknek, identitáskereső tinédzsereknek, drogprevenciós szakembereknek segítenek. Az igazságügyi grafológus véleménye nagy súllyal esik latba olyan ellentmondásos vallomásokat tartalmazó büntető- vagy polgári peres eljárásoknál, ahol csak az érintettek kézírásvizsgálatán keresztül mérlegelhető, milyen események állnak a történet hátterében.

Nálunk eddig a grafológusképesítést iskolarendszeren kívüli, minimum érettségivel, emelt szintű OKJ-s szakképesítésként lehetett megszerezni. Minden intézmény megfelel a felnőttképzési törvény előírásainak s az uniós elvárásoknak: 2004 óta több mint ötszáz grafológus szakember szerzett állami képesítést.

Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, mi az oka annak, hogy e képzés kikerült az Országos Képzési Jegyzékből. Az volt a céljuk – válaszolták –, hogy megszűnjenek a szakképesítések között meglévő rejtett, illetve időről időre kialakuló átfedések, szakmai, tartalmi párhuzamosságok. Megítélésük szerint a grafológia területén léteznek olyan, az OKJ rendszerén kívüli, jobbára a felsőoktatáshoz igazodó képzési lehetőségek, ahol magas színvonalú és elismert képzés folyik, így a középfokú szakképesítés megléte – bár kétségtelen, hogy a képzési kínálatot szélesítette – nem feltétlenül indokolt. Az OKJ a középfokú szakképzés rendszeréhez kapcsolódik, ezért elsősorban a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők számára tartalmaz szakképesítéseket, a grafológusképzéseket viszont elsősorban pszichológusoknak, tanároknak, humánszakembereknek ajánlják.

A tárca szerint nem jogosak azok az aggályok, amelyek szerint ez a szakma ellenőrizetlen keretek között működik majd tovább, pár hónapos „gyorstalpalót” végzett grafológusokkal. Az állam nem tartja indokoltnak ezen a területen a külső szabályozást, mert e szakterület munkaerő-piaci szereplői – a képzők, képzésben részt vevő munkavállalók és a végzetteket foglalkoztató munkaadók – ismerik és elismerik egymás tevékenységét, amely önmagában is megfelelő erővel bír az e körbe érdemtelenül és hiteltelenül belépni szándékozókkal szemben. Közölték: jelenleg is többféle grafológiai képzésre lehet jelentkezni, amelyek nem adnak állam általi elismertséget, mégis szakmai tartalmuk, színvonaluk, értékeik révén keresettek az íráselemzés szakterületén tevékenykedők körében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.