2013-ra ígéri az új Ptk.-t a Fidesz

Várhatóan 2013. január 1-jén léphet hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.) - közölte a tavaly elfogadott kódex hatályba nem lépéséről szóló előterjesztés vitája során Répássy Róbert igazságügyi államtitkár.

A törvénykönyv két fejezete eredetileg idén május 1-jén, a teljes kódex pedig jövő januárban lépett volna hatályba, ám az Alkotmánybíróság (AB) közbeszólt, mert kevésnek ítélte a jogalkalmazók számára biztosított felkészülési időt.
Emiatt az AB a Ptk.-t ugyan nem semmisítette meg, az azt életbe léptető külön törvényt viszont igen. A testület érintetlenül hagyta a gondnokoltak nyilvántartásáról szóló törvényt is, miközben az több, csak az új kódexben szereplő szabályt is tartalmaz, emiatt kell most ezt a jogszabályt módosítani, s az erre vonatkozó javaslat általános vitáját tegnap a parlament le is zárta.

A kódex előkészítését egyébként heves viták kísérték, mert a Drakovics Tibor vezette igazságügyi tárca 2007-ben a Vékás Lajos professzor által irányított kodifikációs bizottságtól magához vonta az előkészítés folyamatát. Azt követően az eredeti tervezethez képest számos olyan módosítást hajtottak végre, amelyet a szakma egy része elfogadhatatlannak tartott.

Répássy bejelentette, hogy a továbbra is Vékás vezette kodifikációs főbizottság - amelynek munkáját két szakmai bizottság segíti - a mintegy 1200 paragrafusból álló Ptk. teljes normaszöveget felülvizsgálja, és a szükséges változtatásokat elvégzi. Egy közelmúltban született kormányhatározat szerint ezt a munkát miniszteri biztos koordinálja, aki a hírek szerint Székely László, az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója lesz.

A Ptk. előkészítése során - szakítva az eddigi gyakorlattal - a kormány széles körű egyeztetést is tervez. A szakmai és társadalmi vita feltételeit november 30-ig kell megteremteni. Rápássy közölte: a tervezet várhatóan 2011 őszén kerülhet a parlament elé, és azt az ülésszak végéig el is fogadhatják. Ezt követően valamivel több mint egy év áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy az új szabályok alkalmazására a szakma felkészülhessen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.