Fűtetlen szobák magányában

Karácsony környékén országszerte több tíz embert mentettek meg a kihűléstől a katasztrófavédelem munkatársai és a velük együttműködő társszervezetek. A Péterfy Sándor utcai kórház klinikai toxikológiai osztályára csak az elmúlt héten tíznél is több embert vittek be a mentők kihűlés miatt, az esetek fele idős ember volt.

Zacher Gábor főorvos lapunknak elmondta: valami nagyon nincs rendjén, mert a beteg kikérdezésekor rendre kiderül, hogy a lakás azon szobáiban, ahol a család többi tagja tartózkodik van fűtés, viszont amelyben az idős szülő él, ott meg nincs. Magyarországon törvény bünteti, ha valaki nem gondoskodik megfelelően idős szüleiről. A kórházban dolgozó orvost viszont ilyen esetekben nem kötelezi jogszabály, hogy hivatalból feljelentést tegyen. Simon Tamás ügyvéd szerint gyerek veszélyeztetését, bántalmazását az ellátóknak kötelező jelezniük a hatóságoknak. Ha viszont egy idős ember súlyos egészségromlása vezethető vissza a segítségnyújtás vagy a gondoskodás hiányára, akkor már nincs feljelentési kötelezettsége az egészségügyben dolgozóknak.

Pedig ha valakinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, és a kihűlés ezt kimeríti, akkor a hozzátartozó a segítségnyújtás elmulasztásával bűncselekményt követ el. Ez a vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha pedig a rászoruló meghal úgy, hogy az életét a segítségnyújtás (például a szoba befűtése) megmenthette volna, már bűntettről beszélünk – mondta Simon Tamás, és az elkövető három évig terjedő szabadságvesztés büntetést kaphat.

Évente csak a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban legalább száz beteget ápolnak a kihűlés tüneteivel. Zacher Gábor főorvos tapasztalatai szerint a téli hideg főként az alkoholt fogyasztó és a szabadban éjszakázó hajléktalanok, az egyedül élő idős emberek életét veszélyezteti.

A kritikus mérvű lehűléshez nincs szükség nagyon nagy hidegre. A legyengült, keringési betegséggel küszködő idős emberek plusz néhány fokban is kihűlhetnek a fűtetlen szobában. Az ő hőközpontjuk rosszabbul reagál ugyanis, mint egészséges társaiké, a normálistól kisebb eltéréseket is nehezebben korrigálja. Rendszerint akkor következik be a baj, ha a belső szervek hőmérséklete a kritikus 35 fok alá csökken. Ennek megakadályozására a hidegben a szervezet „átrendezi” a keringést, a külső bőrfelszínen szűkíti, az életfontosságú szervek óvása érdekében pedig a test belsejében tágítja az ereket. A mínuszok okozta gyengébb bőrkeringés viszont gyorsan lehűti a végtagokat, a mozgás akadozottá, nehézkessé válik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.