Letiltották az összes év végi jutalmat

Egy bürokratikusan fogalmazott körlevél riadalmat okozott a kórházakban.

Az állam ugyan csaknem egy éve átvette a kórházak irányítását, az államigazgatásnak még nem sikerült felismernie, hogy az egészségügyben több kifejezés mást jelent, mint általában a közszférában. Így fordulhatott elő, hogy automatikusan továbbították a kórházigazgatóknak a gazdasági miniszter utasítását, amely az ország nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva megtiltotta a köztisztviselők „jogszabályon kívüli bérjellegű juttatását”. A rendelkezés elvben a minisztériumokban és az állami hivatalokban kiosztható év végi jutalmakra, illetve cafeteria juttatások letiltására vonatkozott, de ez a bürokratikus megfogalmazás az egészségügyben jelentős riadalmat okozott.

Néhány kórházban tudtak volna jutalmat fizetni, de nem tehetik
Néhány kórházban tudtak volna jutalmat fizetni, de nem tehetik

Mint azt a Népszava csütörtöki számában idézte, az egészségügyben ez a levél úgy is értelmezhető volt, hogy számos, gyakorlatilag bérjellegű juttatást nem fizethetnek ki a kórházi főigazgatók. Ebben a szférában ugyanis sokan egyéni szerződéses megállapodás vagy éppen az intézmény összes dolgozójára érvényes kollektív szerződés alapján dolgoznak, azaz nem jogszabály alapján kapnak pótlékokat és illetménykiegészítéseket. Ugyanígy nem a jogszabály rendezi az ügyeleti díjazást vagy a kiemelt foglalkozási csoportok pótlékait sem. Azaz ha a kórházigazgatók szó szerint veszik az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára által aláírt levelet, úgy több tízezren a bérükhöz sem juthattak volna hozzá. A riadalom ezúttal nagyobb volt, mint amikor a nyáron hasonló malőr miatt lószámlálásra kötelezték a kórházakat. Akkor arra utasította egy hasonlóan rossz reflexből továbbított levél az intézményvezetőket, hogy mérjék fel a lovas ágazathoz tartozó állami ingatlant, földterületet, ingóságokat, lóállományt, s benne külön a tenyészkancákat, a méneket és a csikókat.

Lapunk úgy tudja: a rossz, félreérthető fogalmazásra, a levél szövegéből következő lehetetlen helyzetre és a következményekre több kórházi vezető, de a Magyar Kórházszövetség is felhívta a szakminisztérium vezetőinek a figyelmét. Bár először nemigen értették a tárca közigazgatási államtitkárságán, hogy mit is akarnak a reklamálók, utóbb mégis kiküldtek egy másik körlevelet is, amely megerősítette: kifizethetik a munkabér jellegű juttatásokat a szakdolgozóknak. Azaz a rendelkezés nem érinti a kinevezésben vagy munkaszerződésben kifizethető törvény szerinti illetmény- és kereset kiegészítést, a kollektív szerződésbe foglalt juttatást. Így két nap különbséggel az újabb körlevél hatástalanította az előzőt, megerősítve azt is, hogy az ország nehéz helyzete okán csak év végi jutalmat nem lehet fizetni. Igaz, a csaknem 130 intézményből jutalomosztásra alig tucatban lett volna lehetőség. Az egyik nagy megyei kórházban az intézkedésnek köszönhetően viszont átlagosan 50 ezer forint többlettől estek el több ezren, köztük ápolónők, portások, egyéb gazdasági és technikai dolgozók. Ebben az intézményben ugyanis azoknak adták volna oda ezt az összeget, akik kimaradtak a nyári béremelésből.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.