MSZP-jelöltek: új arcok, nagy kiesők

Annak ellenére, hogy a tervek szerint legkésőbb ez év végére minden új (a korábbi 176 helyett most összesen 106) választókerületben ki kellett volna jelölni az MSZP választókerületi felelősét és politikai koordinátorát, vannak olyan megyék – például Szabolcs és Pest –, amelyekben még nincsenek végleges döntések. Igaz, ezzel még egyáltalán nincsenek késésben és ezekben a régiókban is nagyjából már sejthető, hogy kik a posztok várományosai.

Mesterházy Attila pártelnök idén augusztusban jelentette be, hogy választókerületi felelősöket neveznek ki (akkor még szeptember végi határidőt megjelölve), akiknek többsége az MSZP egyéni képviselőjelöltje lesz a következő, 2014-es választáson. Ehhez azonban teljesíteniük kell a párt által meghatározott feladatokat, például a választási felkészülés koordinálását és a helyi politikai akciók szervezését. Vagyis, a „jelölt jelölt” még nem lehet biztos abban, hogy a párt egyéni jelöltje is lesz; de ha jól teljesít – és a későbbi összefogás nyomán esetlegesen kialakuló alkuhelyzet másképp nem kívánja –, akkor jelöltként indulhat. A melléjük megválasztott politikai koordinátorok a kampány szervezését és a technikai irányítást vállalják.

Ujhelyi, Lamperth, Mesterházy, Pál Béla, Bárándy és Nyakó helye stabil – az LMP parlamenti leláncolós akcióján a rendőrségen kikötött szocialista vezetők közül viszont Lendvai Ildikó nincs a jelöltek közt
Ujhelyi, Lamperth, Mesterházy, Pál Béla, Bárándy és Nyakó helye stabil – az LMP parlamenti leláncolós akcióján a rendőrségen kikötött szocialista vezetők közül viszont Lendvai Ildikó nincs a jelöltek közt

Budapesten az újraosztott tizennyolc körzetben több érdekesség is van a régi nagy nevek közül többen például nem szerepelnek a listán, a régi motorosok mellett pedig új, a nagy nyilvánosság előtt eddig kevésbé ismert versenyzők is feliratkoztak. Az MSZP régebb óta ismert vezetői közül Molnár Zsolt, Józsa István, Szabó Vilmos, Kiss Péter, Tóth Csaba, Pál Tibor, Bárándy Gergely, Burány Sándor, Steiner Pál és Hiller István kapta meg egy-egy választókerület vezetését, érdekesség viszont, hogy sem a korábbi pártelnök Lendvai Ildikó (korábban XXII. kerületi körzet), sem pedig Tóth József vagy Szanyi Tibor nem szerepel a „jelölt jelöltek” között. Előbbi várhatóan „csak” a listán kap majd előkelő helyet, míg Szanyi helyén az angyalföldi pártelnök Borszéki Gyula lett a választókerületi megbízott.

A budapesti körzetekben új(abb) arcok is felbukkannak, így például Kiss László (óbudai alelnök), Móricz Eszter (XV. kerület), Dobák István (Csepel) vagy Lukóczki Károly (XVII. kerület), mint lehetséges későbbi képviselőjelölt. Érdekesség még, hogy az egyik belső kerületben Kunhalmi Ágnes oktatási szakpolitikus lesz a „jelölt jelölt”; igaz, a helyiek eredetileg mást szerettek volna. Kunhalmi – akinek szinte biztos a helye a következő parlamentben, hiszen elnökségi tagként és fiatal nőként a kvóták miatt biztos befutó helye lesz pártlistán; igaz, ő saját jogon kíván képviselő lenni – egy olyan körzetben indulhat majd (VI.-VII. kerület), amely a későbbi ellenzéki együttműködés okán az egyik „billegő” körzet lesz, vagyis az is előfordulhat, hogy itt a későbbi összefogás valamely más jelöltje szállhat majd versenybe a kormánypárti indulóval.

Hasonlóan érdekesen alakul a helyzet Pest megyében, ahol még nincsenek végleges döntések. Az ismertebb arcok közül a tizenkét körzet egyikét kaphatja Tóbiás József (megyei elnök), Szabóné Müller Tímea, Végh Tibor, Szabó Imre voltminiszter, Baja Ferenc, és szóba került az egyik „vé-ká” felelőseként a marketingstratéga Braun Róbert is. A további körzetekben Kiss Zsolt (váci képviselő, a Pest megyei szervezet irodavezetője), Kovács Barnabás volt megyei elnök, Szentgyörgyi József (halásztelki polgármester), de Szalay László (Dunaharaszti polgármestere), Romhányiné Balogh Edit (Abony első embere) és Varga István nagykátai elnökhelyettes is esélyes.

Komárom-Esztergom megyében Lukács Zoltán, Winkfein Csaba és Székely Antal kapott lehetőséget, utóbbi körzete a „billegő”, vagyis a tárgyalási alapot jelentő kerület. Hevesben az országos elnökségi tag Korózs Lajos, a megyei elnök Sós Tamás és Érsek Zsolt lett vk-felelős, Veszprémben az ex-államtitkár Gőgös Zoltán, Pál Béla, Horváth József és Dániel Magdolna. A Tolna megyei körzetekben a régiós pártelnök Harangozó Tamás, a paksi elnök Heringes Anita és az egyik megyei alelnök, Kiss Béla kapott egy-egy körzetet.

Vas megyében szokás szerint szintén a megyei elnök – itt Nemény András – kap lehetőséget, de megbízott lett az országos nyilvánosság előtt kevésbé ismert Fehér László és Szűcs Gábor is. Borsod megyében a hét körzetből háromban jelenlegi országgyűlési képviselők (Gúr Nándor, Varga László, Nyakó István), kettőben egykori parlamenti politikusok (Vécsi István, Szitka Péter), kettőben pedig új arcok (Nyeste László és a mentőtiszt, Papp Zsolt) indulhatnak. Somogy megyében is akad érdekesség, itt szintén a megyei elnök (Harangozó Gábor) lett az egyik felelős, de helyet kapott Murányi Ibolya és Németh Zoltán mellett a volt belügyminiszter, Lamperth Mónika is. Utóbbi a kaposvári körzet „jelölt jelöltje”; igaz, a pártközpontban eredendően más személyt szerettek volna itt vezetőként látni.

Csongrád megyében, ha egyéni jelölt lesz, akkor Ujhelyi István biztos hozza a körzetét, de nem meglepetés Botka László szegedi polgármester vk-felelősi kinevezése sem; igaz, neki majd döntenie kell az egyéni képviselő-jelöltség és a polgármesteri székért való versengés között. Csongrád másik két körzetében Szentes polgármestere, Szirbik Imre, illetve Makó első embere, Buzás Péter kap majd lehetőséget politikai felelősként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.