Tiltakozás a fideszes politikus be nem tartott ígérete miatt

A 2010-es önkormányzati kampány során Pajna Zoltán, Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere lakossági fórumon jelentette be, hogy a cívisváros egyik szégyenfoltjának számító Fényes udvari piacot teljesen átalakítják, mintegy 150 millió forintos ráfordítással.

A 2010. szeptember 14-én megtartott rendezvényen a politikus már bemutatta az impozáns terveket is, a helyi televíziónak pedig azt nyilatkozta, hogy az egész piac megújul, lesz új tetőszerkezete és fűtése. A fórumról szóló tudósításában a közpénzből is fönntartott városi televízió – amelyet sokan fideszes szócsőnek tartanak, s emiatt „narancstévének” hívnak – Pajna Zoltán bejelentésének megfelelően diadalmasan közölte: „egy év múlva minden probléma megoldódhat a Fényes udvari piacon”. (A tudósítás megtekinthető itt >>>.)

Habár az új piac átadását 2011 végére ígérték, abból még mára sem lett semmi. A létesítményben ugyanolyan áldatlan állapotok uralkodnak, mint 2010-ben, sőt mint 2006-ban – a kevéssé frekventált helyen lévő piacra ugyanis, úgy látszik, nem jut pénz, ellentétben a szem előtt lévő belváros fejlesztésével. Holott az itteni Dobozi-lakótelepen többen laknak, mint a főtér környékén.

Az ügyről a minap sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni szervezete, amelynek választókerületi elnöke, Jónás Judit azt mondta: a DK sérelmezi, hogy Pajna Zoltán nem váltotta be a lakóknak és az árusoknak tett ígéretét. Mint kifejtette: szomorúan tapasztalták, hogy a lakótelepi problémák nem változtak az elmúlt tíz év során, sőt tovább romlott a helyzet, hiszen új piac nem épült, hiányos a közvilágítás, a közbiztonság is csak némileg javult, a lakótelep tisztaságának rendezését közmunkás bérből oldják meg, és nőtt a munkanélküliség.

Igaz – tette hozzá Jónás Judit –, az állampolgárok már megszokhatták, hogy a politikusoktól a választási ciklusok alatt csak ígéreteket kapnak arra vonatkozóan, hogy az életkörülményeik jobbra fordulhatnak. Szerinte a lakótelepen élők úgy látják, hogy ők folyamatosan perifériára szorulnak, mert amíg a Piac utcát a fideszes városvezetés karácsonyra ünnepi díszkivilágításba öltözteti, addig a Fényes udvari piaci árusokra nem gondol. Az árusok a piacon a sötétedés utáni félhomályban nem tudják eladni portékáikat, hiszen a vevők magát az árut sem látják a kivilágítatlan piacon. Nehezíti helyzetüket, hogy még mindig beázik a piac, hiszen rendkívül rossz állapotú és lyukas a tetőszerkezet, amit szintén csak egy korszerű átépítés vagy felújítás tudna megoldani.

A DK a sajtótájékoztató keretében nyílt levélben tette föl a kérdést Pajna Zoltánnak: „Miért nem épült meg az új piac, ahogy azt Ön ígérte a helybéli lakosoknak a 2010-es választás előtt?”. A párt választókerületi elnöke hozzátette: „felelős politikai tisztségére és emberi, erkölcsi tisztességére való tekintettel” arra kérik Pajna Zoltánt, hogy tartsa be a két évvel ezelőtt tett választási ígéretét.

Megkerestük Pajna Zoltánt, hogy reagáljon a DK fölvetéseire, de ígérete ellenére egyelőre nem válaszolt.

 

Áldatlan állapotok
Áldatlan állapotok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.