Önvédelemhez nem jár puska

Magyarországon nem egyszerű fegyverhez jutni. Sportlövő, ha egyesület igazolt versenyzője, illetve aki vadásztársaság tagja, még jó eséllyel kaphat engedélyt. Ám ha valaki pusztán önmagát szeretné védeni, szinte kár is próbálkoznia.

„Önvédelmi célra rövid lőfegyver és lőszer tartása annak engedélyezhető, aki bizonyítja, hogy élete, testi épsége – tűzfegyverrel elhárítható veszélyhelyzet fennállása miatt – fokozott védelmet igényel” – mondja a lőfegyverekről szóló kormányrendelet. Az ORFK adatai szerint ezt csak keveseknek sikerül igazolni. A tavaly decemberi statisztikában 254 ezer engedélyezett fegyver szerepelt, és ezek közül 155 ezret sportvadászok birtokolnak. Körülbelül 58 ezret önvédelmi célra tartanak, ebből ötvenezer gáz- vagy riasztófegyver. Ennél a szomszédos országokban is liberálisabb a szabályozás, Szlovákiában például a lakosság számához képest csaknem kétszer annyian birtokolhatnak valamilyen fegyvert.

Csomagolásra váró lövedékek a BAE Systems angliai gyárában
Links of 7.62mm rounds wait to be packaged after coming off the production line at the BAE Systems Global Combat Systems Munitions Limited plant in Crewe, central England, June 8, 2011. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: BUSINESS MILITARY)

„Igazi” pisztollyal nálunk mindössze 7600-an rendelkeznek, ami 2006-hoz képest majdnem kilencezres csökkenés. A rendőrség tehát egyre kevésbé akceptálja, ha valaki személyes fenyegetettségre hivatkozva szeretne felfegyverkezni. A jogalkotó ráadásul időközben a feltételeket is módosította, és egy ideje már a foglalkozásra (például: parlamenti képviselő) hivatkozva sem kaphat senki alanyi jogon fegyvertartási engedélyt.

Ez a szabályozás az új alaptörvény életbelépése óta sem változott, bár az idén alkotmányos rangra emelkedett, hogy „mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához”. Ami viszont nem jelenti azt, hogy fegyver is járna, hogy azzal védjük meg önmagunkat vagy a javainkat.

A jogos védelem szabályai még 2009-ben változtak. A büntető törvénykönyv (Btk.) korábban azt követelte meg, hogy a megtámadott jogos védelmi helyzetben se lépje túl a támadás elhárításához szükséges mértéket. Ha valaki ezt rosszul mérte fel, mert megrettent, a büntetés korlátlan enyhítésére volt lehetőség. A módosítás hatálybalépése óta az ijedtség vagy menthető felindulás büntethetőséget kizáró ok lett, ami problémák sorát okozhatja.

Például: egy rémült ember, akit megtámadtak, bármikor hivatkozhat a felzaklatott idegállapotára – de kalapáccsal péppé verheti-e annak a fejét, aki őt pofon ütötte? A jövő januártól hatályba lépő új Btk. még tovább megy. Meghatározza, hogy a jogtalan támadást bizonyos esetekben úgy kell tekinteni, mintha ez az élet kioltására irányulna, és ilyenkor a védekező felelőssége szóba sem jöhet. Vagyis: amikor valaki éjjel más lakásába hatol be, őt az ingatlan tulajdonosa szó nélkül lemészárolhatja. Ez egyfelől helyénvaló, hiszen a betörőnek számolnia kell azzal a kockázattal, hogy a lakó védekezni fog.

Másfelől kérdéses, hogy egy csirkefogónak – aki azonnal elfutna, ha kiderül, hogy nem üres lakásba tört be – halállal kell-e lakolnia azért, mert rosszul időzített, és valaki a bűncselekmény idején otthon volt. Érdemes ezzel kapcsolatban a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet egy kevésbé lényegesnek tűnő változására is utalni. Egy idén elfogadott jogszabály-módosítás szerint a „lőfegyver és a hozzá tartozó lőszer a tartásukra jogosult személy folyamatos jelenléte esetén elzárás, illetve elkülönítés nélkül is tárolható”.

Korábban fegyvert a lakásban csak zárt helyen lehetett tartani, ráadásul a lőszert attól külön kellett elhelyezni. Magyarra fordítva: akinek van valamilyen fegyvere, az otthon akár a vadászpuskáját is töltve a keze ügyében tarthatja. Ha egy betörő szerencsétlenül dönt, és éjszaka például olyan vadász lakásába hatol be, aki a fegyverével a párnája alatt alszik, az életét kockáztatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.