Újra keretszámok, újra tandíj

Az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki tegnap az „állami ösztöndíjas szakokkal” kapcsolatban. Ebből kiderült, mely képzési típusokból vonul ki teljesen az állam. Nagy meglepetés senkit nem érhetett.

Mint előre jeleztük, a tárca által nyilvánosságra hozott táblázat szerint tandíjat kell fizetni egyes bölcsész szakokon, így andragógia, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció- és médiatudomány szakon. A teljes jogi és igazgatási, valamint gazdaságtudományi képzési területen is csak tandíjas helyekre lehet bejutni jövőre.

A Hallgatói Hálózat a Facebookon gyorsan reagált a minisztériumi közleményre. „Fel vagyunk háborodva. A kormány bevezette a tandíjat. (...) Balog Zoltán két napja garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel »a minőségi kritériumoknak«, és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott” – írták.

A humántárca a közleményben jelezte: a felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben valamennyi szakon ugyanakkora lesz, mint tavaly, vagyis 240 pont. „Természetesen az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek” – így a közlemény.

Radó Péter oktatáskutató rámutat: az „intézményi kapacitás” azt jelenti, a képzési normatíva alapján hány hallgatót tud felvenni az egyetem. E szerint viszont ez mégiscsak keretszámos rendszert jelent, bármennyire erőteljesen állítja is a kormány ennek az ellenkezőjét. Ráadásul még mindig adós azzal a jogszabállyal, amelyből kiderül, milyen arányban oszlik el az intézmények költségvetésében a tudományos célú, a fenntartói és a képzési normatíva. (Az egyetemek csak azt tudják, hogy a teljes költségvetésen belül 45 milliárd forintra csökkent a képzési normatíva.)

Balog Zoltán miniszter közleménye leszögezi, hogy „a hallgatók új felvételi eljárásra való biztonságos felkészülése érdekében” 2013-ban még nem fog ponthatárokat megállapítani az egyes egyetem egyes szakjaira lebontva. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón – vagyis egy nappal korábban – még úgy tájékoztattak, hogy karácsonyig meghúzza a ponthatárokat a miniszter. Mi változott egy nap alatt?

Csak találgathatunk. Valószínűsíthető, hogy „fellázadt” az apparátus, három nap alatt ugyanis lehetetlen feladat több ezer egyetemi és főiskolai szak ponthatárainak megállapítása. A jelen állás szerint marad az a rendszer, ami volt, az intézmények maguk állapítják meg a ponthatárt aszerint, hogy hány hallgató után kapnak képzési normatívát. Egy biztos: a 2013-as költségvetés az „önfenntartó felsőoktatás” miniszterelnöki víziója alapján sokkal kevesebb hallgató után tartalmaz ilyen normatívát, mint tavaly. Ez azt jelenti, ha nem korrigálja a költségvetést a kormány, az egyetemek nem lesznek képesek a tavalyi keretszámmal megegyező számú, államilag finanszírozott helyet biztosítani.

A HÖOK szombaton folytatja az egyeztetést Balog Zoltánnal. Az ELTE Társadalomtudományi Karának Hallgatói Önkormányzata pedig ma este hallgatói szerződéseket éget a budapesti Széll Kálmán téren.

Saláta és együttműködés

Hiller István, az MSZP képviselője csütörtökön azt mondta: a múlt héten a koncepció megbukott, de más egységes kormányzati elképzelés a felsőoktatásról nincs, ezért rögtönzés és kapkodás van, ez okozza azt, hogy naponként változnak a tervek.

A volt oktatási miniszter úgy fogalmazott: a kormány felsőoktatási politikája olyan, mint egy „görög saláta”, van egy kicsi ebből és abból is benne, de „semmi koncepció, semmi egységes nem látszik”. A felsőoktatási „görög salátában” van a keretszámrendszerből és a ponthatárrendszerből is, sikerült a kormányzati elképzeléseknek a két szisztéma leggyengébb, leghátrányosabb jellegzetességeit egyesíteni – tette hozzá Hiller István.

Nem bezárni, hanem kinyitni kell a kapukat a fiatalok előtt az oktatásban – jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a diáktüntetések résztvevői „nem engedték, hogy hülyének nézzék őket”. Az exkormányfő csütörtökön közölte: oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írt alá az Együtt 2014 választói mozgalom a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat elnevezésű civil szervezetekkel.

Bajnai szerint „a röghöz kötés diplomás jobbágyságot jelent”, amire nincs szükség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.