'Semmit rólunk nélkülünk!'

A kormány oktatáspolitikája a széllel szemben pisilő hülyegyereket idézi, aki leáll a széllel vitatkozni, hogy miért vele szemben fúj – mondta tegnap este Szegeden, a kormányhivatal előtt rendezett tüntetésen Reményfi Dániel, a Diákellenállás a Felsőoktatásért (DEF) elnöke. Ez a szervezet a középiskolásokat tömöríti, és miután a kormánypolitikusok pökhendien úgy nyilatkoztak, hogy hol vannak a középiskolások a tüntetésekről, napok alatt 2500-zal növekedett a szervezet tagjainak száma.

A példázatban a szél a fiatalok, az állampolgárok, a magyar nép többsége, amely éppen Orbánék kezdeményezésére szavazta le 2008-ban a tandíjat, jelentette ki a szónok.

A kormánypárt frakcióüléséről kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnök azt mondta: karácsonyig úgyis lecsengenek a tüntetések. Orbán Viktor talán azt hiszi: a bejgli illata kiűzi a diákok fejéből az aggodalmat a jövőjük elvesztése miatt. „Hát itt vagyunk. Ha szívesebben látnak minket az utcán, mint a tankönyvek fölé görnyedni, akkor csak tessék! A legtöbbünk jövőjét már úgyis elvették” – fogalmazott a diákvezető, aki azt mondta: a tandíj akkor is tandíj marad, ha szilvás buktának hívják. A keretszámok is keretszámok maradnak, akárminek kezdik is nevezni.

A tegnapi szegedi tüntetést több szervezet, az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság, a Miérthallgatók tömörülés és a DEF külön kezdte, a csoportok délután fél 5-re gyűltek össze a megyeháza előtt, Nagy Imre szobránál. Ezúttal a középiskolások fogalmaztak a legélesebben. Reményfi Dániel mellett a Tömörkény István Gimnázium két diákja, Darvasi Áron és Hódi Lilla azt követelte, hogy tervezhető, szakemberekkel és a diákok, a dolgozók érdekképviseleteivel egyeztetett döntéseket hozzanak a felsőoktatás jövőjéről. Amit ma eldöntenek, az legfeljebb a kilencedikesekre (első gimnazistákra) vonatkozhasson, hogy a diákok tervezni tudják a jövőjüket. „Nem fogadjuk el a tanulmányi szerződést! Milyen szerződés az, amely csak ránk ró terheket, de a kormány az egyetem elvégzése után nem tudja garantálni a munkalehetőséget? Most kaptunk ígéretet, de nem akarunk zsebből előkapott ígéreteket” – mondta Hódi Lilla.

Pálmai Péter, a gazdaságtudományi kar hallgatói önkormányzatának elnöke föltette a kérdést: hogy lehet az, hogy 2012-ben, az Európai Unió tagállamaként kéthetes szénszünetet kell tartani, mert elvonják az egyetemek működési költségeit, miközben százmilliárdért építenek stadionokat, holott a miniszterelnök hozzászokhatott a magyar csapatok vereségéhez. Most megismétlődik az, ami már többször megesett a magyar történelemben: fiatalok sokasága menekül külföldre a hazai kilátástalanság elől. Erre azt mondják: menjenek, szerezzenek tapasztalatot, majd hazajönnek! De a korábbi kivándorlók sem jöttek haza, hanem ott maradtak, ahol megbecsülték őket. „A mozgalom veled van, a mozgalom te vagy!” – mondta befejezésül Pálmai, amivel vélhetőleg a hök korábban megtépázott tekintélyét igyekezett visszaszerezni.

Molnár H. Boglárka, a Miérthallgatók csoport tagja kitért a tanárok helyzetére is. „Nem akarunk olyan országban élni, ahol a pedagógusok megalázóan alacsony fizetést kapnak!” – mondta, majd beszédét azzal zárta: „Olyan országban akarunk élni, ahol előbb van a párbeszéd, és utána a döntés. Semmit rólunk nélkülünk!” Mintegy 5-600 ember vett részt a demonstráción, amelyet néhány jobbikos árpádsávos zászlóval próbált megzavarni, sikertelenül.

A hallgatók egy része a nagygyűlés után átvonult a bölcsészkar épületébe, ahol fórumot tartottak. Bejelentették, hogy elfoglalják a bölcsészkart, a hallgatók többsége azonban hazament. A legendás nagy előadóban így is maradtak 50-60-an. Fél tízig szól a teremfoglalási engedélyük, de kijelentették, hogy ott akarják tölteni az éjszakát.

 

A bölcsészkaron FOTÓ: MTI   KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
A bölcsészkaron FOTÓ: MTI KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.