Ábrahám Máté, a megmondófiú

Nem bánja, hogy leújorbánozták, de jobban szeretne Ábrahám Máté maradni. Az elmúlt két hét alaposan felforgatta a Diákellenállás a Felsőoktatásért vezetőjének életét.

– Kicsit kijött rajtam – mondja Ábrahám Máté, aki telefonon és SMS-ben rengeteg gratulációt kapott, miután beszédet tartott az egyetemisták múlt heti tüntetésén. Néhány nappal korábban alapította csak a Diákellenállás a Felsőoktatásért (DEF) nevű mozgalmat, és a beszéd hatására máris „új Orbánként” emlegették. Elcsigázott volt, három órákat aludt; az események túl messzire sodorták.

– Elsírtad magad?

– Hát, nem… Csak majdnem. Életében nem beszélt még ennyi ember előtt, és jólesett neki, hogy elismerést kapott. Régóta vágyott arra, hogy valami nagy dolgot csináljon. Talán ez most az volt.

Felemás érzés, hogy éppen Orbán Viktorhoz hasonlították, bár tudja, hogy ezt bóknak szánták. Mégsem lát semmilyen párhuzamot az 1989-es és a mostani Orbán között.

„Megfogott egy lelkes fiatal beszéde még 1989-ből, hadd idézzek belőle. »Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk, fiataloktól jövőnket a Magyar Szocialista Munkás Párt.« Tudom, talán túlzás ezen a napon ’56-ot említeni. Orbán Viktor akkor úgy látta, elvették a fiatalok jövőjét. Nem vonhatom kétségbe a szavait. A szabadság egykori zászlóshajója miért veszi el tőlünk a mi szabadságunkat?”

Már azon is megdöbbent Máté, hogy meghívták beszélni az egyetemisták nagygyűlésére. Akkor még nem is létezett a DEF, amely hivatalosan csak aznap este alakult meg. – Persze, megyek! – vágta rá. Később árulták el, hogy ő lesz a „csattanó”, az utolsó fellépő, elvégre a tiltakozás a középiskolásokért van. Ekkor döbbent meg másodszor. Hazament, és hajnalig írta a beszédét.

Orbán Viktort felemlegetni a saját ötlete volt. A 17 éves gimnazista azt tapasztalja, hogy bármi történik is, az a miniszterelnök döntése. Esze ágában sem volt Hoffmann Rózsa lelkére beszélni, mert tudta, hogy ő sosem fog a kormányfőnek ellentmondani.

Tetemrehívásnak semmiképpen sem érezte Ábahám Máté a beszédet, inkább az volt a szándéka, hogy tükröt tartson Orbán elé: hadd lássa meg benne régi önmagát. Akit a DEF elnöke még nem ismerhetett, de hallott róla éppen eleget. A hatalom eltorzít embereket: csupán ennyit akart bemutatni. Siet hozzátenni, hogy politikusi ambíciói nincsenek.

„Hol van most Orbán Viktor? Fél, hogy találkozik saját fiatalságával, és nem ismerik meg egymást? Ideje lenne a nemzeti konzultációs levelek küldözgetése helyett lejönni közénk!”

Meghiúsult tiltakozásból született a DEF. Néhány gyöngyösi gimnazista szervezett a Facebookon tüntetést a felsőoktatás átalakítása ellen, és Ábrahám Máté ekkor érezte, hogy a középiskolás korosztályban is van igény a cselekvésre. Felhívta őt egy szegedi barátja, hogy segítsen terjeszteni a tüntetés hírét. A Facebookon azonban hirtelen olyan sikere lett a dolognak, hogy a szervezők megijedtek, és lefújták az egészet. Muszáj csinálni valamit – gondolta Máté, aki végül négy szegedi és egy budapesti barátjával megalapította a DEF mozgalmat.

Minél több gimnazistát elérni és aktivizálni, minél több rendezvényen kifejteni a véleményüket: ezt tűzték célul. Múlt hét elején alakultak meg, akkor indult a Facebook-oldaluk is. Felvették a kapcsolatot a HÖOK-kal (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) és a HaHával (Hallgatói Hálózat) is, e két szervezet nyitott az együttműködésre.

Bízik benne Máté, hogy a hatalom is észrevette már: alakulóban a középiskolás ellenállás. Nem csak a tandíj ellen küzdenek – tiltakozik, legalább ilyen fontos kérdésnek tartja az egyetemi autonómiát. Amúgy sem gondolja, hogy az állam feladata lenne minden tanulni vágyó gyermek teljes oktatását kifizetni. Inkább az zavarja, hogy ha egy szegény, Borsod megyei diák például jogász szeretne lenni, esélyt sem adnak neki. Nem a saját továbbtanulása miatt aggódik, tisztában van vele, hogy a szülei segítségével ő elvégezheti majd az egyetemet.

„Tényleg csak a jómódúak kiváltsága lesz, hogy azt tanulhassák, ami érdekli őket? Nem akarjuk, hogy ez így legyen! A jövő egyetemistái a mai középiskolások közül kerülnek ki. Velünk miért nem beszélnek?”

Szereti a történelmet, és szeret beszélni. Most tehát megtalálta a helyét. Ám a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre Ábrahám Máté egyelőre nem tud felelni. Na jó, pontosít: orvos nem lesz. Ahogy nő fel, egyre gyakrabban nekiszegezik ezt a kérdést, őt pedig egyre jobban zavarja, hogy nem tud rá válaszolni.

A jövő miatt a családja kevésbé aggódik, inkább a jelenre – Máté hirtelen jött ismertségére és elszántságára – büszke. Az édesanyja egy OKJ-s képesítést adó szakközépiskola igazgatója, rekreációt tanít, és szakértői munkát is végez a szabadidő-kultúra területén. Az édesapja szintén ebben az iskolában dolgozott, a korábbi olimpiai bajnok kajakozó ma a Magyar Kajak–Kenu Szövetség főtitkára. A hatéves öccse és a tizenhárom éves húga is biztatják.

Nagyhangú gyerek volt Máté az általános iskolában, ha úgy tetszik: megmondóember. Pontosan tudja, hogy kevés igazi barátja volt, a többiek megtűrték vagy nagyképűnek tartották. Ebből tanult, és úgy érzi, hogy mostanra kicsit lehiggadt. Óvatosabban fogalmaz – na persze nem a tüntetéseken. Ott nem véletlenül szólítja meg a kormányfőt: nagyon jó néven venné, ha Orbán Viktor valóban odamenne egy demonstrációra, vagy vitafórumon védené meg a saját döntéseit az elégedetlen diákok előtt.

„Volt egy kampány két évvel ezelőtt. Akkor nekünk azt mondták, mi vagyunk a jövő záloga. Mi elhittük nekik, de azt nem gondoltuk még legvadabb álmainkban sem, hogy végül zálogházba adnak minket. Azt pedig végképp nem, hogy pont karácsonyi ajándékként kapjuk meg mindezt.”

A név és a márka (DEF) elkészítése az első lépés volt, Ábrahám Máté és a körülötte lévő öt-hat fős „kemény mag” most szeretne minél több középiskolát bevonni. Országos hálózat kialakítása: ez a végső cél. A kampányt Budapesten és Szegeden indították, és egyre több vidéki városban is mozgolódni kezdenek.

Hirtelen jött az egész, és Máté egyik pillanatról a másikra azt vette észre, hogy semmi másra nem marad már ideje. Pedig focizni nagyon szeret, és hobbiból nemrég bokszolni is elkezdett. Utólag ideológiát is talált hozzá: – Szokni kell a pofonokat, most aztán különösen…

Sodorják az események, de egyelőre élvezi. Hétfőn a Humán Platform tüntetésén mondott újra beszédet, ezt is hajnalig írta. Érezte, hogy a tömeg vele van; ez hihetetlen erőt ad neki. Lassan megszokja, hogy leújorbánozzák, noha internetes bejegyzésekben Petőfihez is hasonlították már.

– Ez jobban tetszik? Cinkos mosollyal néz rám.

– Sokkal…

Névjegy

ÁBRAHÁM MÁTÉ Budapesten született 1995-ben, most tizenegyedikes egy fővárosi gimnáziumban. A december 10-én megalakult Diákellenállás a Felsőoktatásért (DEF) vezetőjeként két tüntetésen is mondott már beszédet. A középiskolások szószólója lett a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozásokon. Nagy álma, hogy a DEF országos hálózattá váljon.

Ábrahám Máté
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.