Új elnök az Autonómoknál

Demokráciát, átláthatóbb működést, jobb kommunikációt, de mindenekelőtt az eddiginél nagyobb szakmaiságot ígér Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) vezetője, akit tegnap az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének tisztújító kongresszusának küldöttei a konföderáció új elnökévé választottak. Megbízatása öt évre szól, de a most meghirdetett programról egy év múlva ismét tárgyalni fognak. Székely Borsik Jánost váltja, aki tizenkét évig vezette az Autonómokat, 1990 és 2010 között pedig a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke is volt.

Igazán ismert személyiséggé az általa szervezett vasutassztrájkok idején vált.

– Mindenképpen át kell tekinteni az Autonómok viszonyát a többi érdekképviselethez – szögezte le kérdésünkre Székely. Egyedül ugyanis nem megy, ezért az új elnök szerint – akár „unortodox” módszerekkel is – ki kell törni a viszonylagos elszigeteltségből. A munkavállalók jelentős részét érintő kérdésekben, ilyen például a korkedvezményes nyugdíjak ügye, egyébként bárkivel hajlandók lesznek összefogni – hangsúlyozta.

Más területeken stratégiai partnereket keresnek, de az bizonyos, hogy pártokkal nem veszik fel a kapcsolatot, és azokkal az érdekszövetségekkel is távolságtartóbbak lesznek, amelyeket eddigi tevékenységük alapján hírbe hoztak az aktuális hatalommal – fogalmazott Székely. A versenyszférában foglalkoztatottak érdekeit ugyanis elég nehéz úgy képviselni – tette hozzá –, hogy a szakszervezetek a politika szolgálójává szegődnek.

Az elnök kiemelte ugyanakkor, hogy – a függetlenség megőrzése mellett – nagyobb figyelmet kell fordítani a szakmaiságra. A kormánnyal vagy a munkaadókkal folytatott egyeztetések sikere ugyanis nem kis részben azon múlik, hogy a szakszervezetek felkészült tárgyalópartnerként ülnek-e asztalhoz. Ehhez pedig háttéranyagokra, konkrét számokon alapuló elemzésekre, de akár az érdekképviseletek által finanszírozott kutatásokra is szükség lehet. Székely ehhez máris várja a partnereket, akik készek projektek közös finanszírozására, mert egy-egy komolyabb tanulmány költségeit a konföderációk külön esetleg nem tudják vállalni.

Az Autonómoknál tegnap generációváltás is történt –mondta Székely –, ami szerinte előbb-utóbb másutt is elkerülhetetlen lesz, mert a jelenleg igen megosztott hat szövetség közötti együttműködést nem kis részben egyéni érdekek akadályozzák. Az elnök szerint nyilvánvaló, hogy a régi vezetők egy részével – akik közül nem egy lelkesen asszisztált a szakszervezetek felszalámizására irányuló kormányzati törekvésekhez – esély sincs az érdemi együttműködésre.

Székely leszögezte: nyilvánvaló az is, hogy szakítani kell a „langyos víz politikájával”, mert a munkavállalói érdekek érvényesítése érdekében az eddiginél keményebben kell fellépni. Szerinte a szakszervezetek rendelkezésére álló eszközöket kreatívabban lehet alkalmazni, és adott esetben élni kellene akár a dolgozók utolsó fegyverével, a sztrájkkal is.

Az érdekérvényesítés lehetőségeiről, a szakszervezetek tevékenységéről pedig a tagságot, illetve a nem szervezett munkavállalókat is a korábbinál hatékonyabb kommunikációs technikákkal kellene tájékoztatni – fogalmaz meg egy újabb célt az elnök. Úgy látja, jobban kihasználhatnák például az internet biztosította lehetőségeket, de a sokakat érintő kérdésekről gyakrabban indíthatnának kampányokat is.

Székely Tamás
Székely Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.