Ron Werber visszatért

Az MSZP országos választmányának szombati ülésén hivatalosan is bemutatták a párt – hónapokon át érlelt – új megjelenését, benne a „ráncfelvarráson” átesett szegfűt. Ehhez a szimbólumhoz mindenképpen ragaszkodtak, de a párt teljes „brandjét” modernizálták.

Korábban számos alkalommal felmerült, hogy a szocialista párt régóta meglévő logóit és betűhasználatát le kellene cserélni, ezzel is új lapot nyitva a szervezet életében. A helyenként radikális külső változtatások korábban inkább kevesebb, mint több sikert arattak: emlékezetes például, ahogyan Hiller István pártelnökből próbáltak „Hiller Havert” faragni a kampányidőszakban; ezzel bizonyítva az MSZP fiatalosságát.

A 2010-es választási vereség után, amikor már tudható volt, hogy Lendvai Ildikó távozik a pártelnöki székből, és a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila veszi át az irányítást, szintén érdemben szóba került, hogy újragondolják az MSZP „brandjét”, egyesekben még a név megváltoztatása is felvetődött. Az mindenesetre jól látszott, hogy akkoriban sokan szabadulni próbáltak az MSZP logójától és szimbólumaitól, az önkormányzati választáson több szocialista jelölt is piros helyett zöld plakátokkal, az MSZP szegfűjét a lehető legkisebb méretben feltüntető szóróanyagokkal próbálkozott.

Úgy tudjuk, Mesterházy határozott döntése volt, hogy az új logóhoz mindenkinek ragaszkodnia kell majd a jövőben az egységes kép megjelenítéséhez; nem fordulhatnak tehát elő „vizuális elhajlások”. Velez Árpád pártigazgató ezzel kapcsolatban korábban lapunknak elmondta: az új arculathoz kapcsolódóan egy webshopot is nyitnak hamarosan, ahol pártereklyéket, az új logóval ellátott cikkeket és termékeket lehet majd vásárolni és ezzel egyúttal a pártot is támogatni.

Arról már szintén lehetett korábban hallani, hogy a pártelnökség külföldi tanácsadókkal tárgyal; Mesterházy Attila például az amerikai elnökválasztás idején tett látogatása során érdemi egyeztetéseket folytatott Barack Obama stábjával, és akkor már felmerült, hogy a szakértők a jövőben besegítenek az MSZP-nek is. Most viszont a párttal korábban már együttműködő izraeli kampánygurut, Ron Werbert mutatták be – egyfajta meglepetésvendégként – a tanácskozás résztvevőinek, mint a párt egyik új tanácsadóját.

Werber a 2002-es választások óta – kisebb megszakításokkal – éveken át segítette az MSZP-t, a párt és a szakértő viszonyát azonban szakmai, helyenként személyes konfliktusok is tarkították. A kampányszakembert korábban élesen támadták a jobboldalról, volt, hogy munkavállalási engedélyét, máskor milliós tanulmányának szükségességét firtatták. Az bizonyos, hogy munkásságával kapcsolatban a megszülető „werberizmus” kifejezés a negatív kampánnyal lett egyenlő.

Mesterházy Attila a választmányi ülés után tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: Ron Werber a választási felkészülést fogja segíteni, arra lehet ugyanis számítani, hogy 2013-tól szinte folyamatos kampány lesz. A pártelnök azt mondta: Werber jártas a választók mozgósításában, jól tudja motiválni az aktivistákat, az MSZP pedig arra készül, hogy „lábbal kell megvernie a Fideszt”. Az izraeli kampányguru a zárt ajtók mögött tartott ülésen állítólag azt mondta: az MSZP most tízszer felkészültebb a választásokra, mint 2001-ben volt.

Ron Werber a 2002-es kampányban segítette először az MSZP-t
Ron Werber a 2002-es kampányban segítette először az MSZP-t
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.