Ikertorzók a Prímás-szigeten

Lassan hozzászoknak a turisták, hogy két hatalmas épülettorzó magasodik az esztergomi élményfürdő két oldalán. A Prímás-szigeten – a Párkányra vezető Mária Valéria híd tövében – álló félbehagyott monstrumok a belvárosból nézve a bazilika látványát csúfítják, a dombról pedig az esztergomi panorámába rondítanak bele.

A vizuális környezetszennyezés két éve kezdődött, amikor nagyjából egy időben futott zátonyra a Mária Valéria Hotel, valamint az Aqua Palace Hotel projektje. Két különböző magánberuházásról van szó, bár mindkettő az egykori Meggyes Tamás-féle városfejlesztési koncepcióhoz kapcsolódik: az esztergomi Prímás-szigetre még a korábbi fideszes városvezető álmodott meg egy turisztikai központot.

Azt már a tervek kidolgozásakor tudni lehetett, hogy az önkormányzati beruházásban megépült élményfürdő – ami jelenleg is a város tulajdonában van – hosszú távon csak akkor lehet működőképes, ha egyéb idegenforgalmi szolgáltatások társulnak hozzá. Az önkormányzat ezért 2006–2008 között ingatlanokat értékesített a Prímás-szigeten magánberuházóknak azzal a céllal, hogy a területre wellness-szállodák épülhessenek.

A Giegler Kft. által megvásárolt egyhektáros ingatlanon megkezdődött a Mária Valéria Hotel és mélygarázs építése, az élményfürdő közvetlen szomszédságában pedig az Aquaplus Kft.-hez kötődő Investor 2005 Kft. látott hozzá az Aqua Palace Hotel felhúzásához. Az eredeti tervek szerint 2010-ben mindkét szálloda már vendégeket fogadott volna.

Ehhez képest két évvel ezelőtt a beruházások leálltak. A félkész létesítményekről azóta hivatalos ingatlan-szakértői értékbecslések készültek, amelyek szerint a 4,5 milliárd forintos projektnek tervezett Mária Valéria Hotel 45 százalékos, a kétmilliárdos büdzséből épülő Aqua Palace Hotel pedig 50 százalékos készültségen áll. A kudarc legfőbb okát a beruházók a hitelválságban jelölték meg. Az Aqua Palace Hotel projektje mögött álló Aquaplus Kft.-nek (amely jelenleg az önkormányzati élményfürdőt is üzemelteti) az ügyvezetője, György Zoltán kérdésünkre azt mondta: 2009-ig saját erőből folytak a munkálatok, ám akkor a beruházást támogató bank egyszerűen kitáncolt a szerződésből.

– Eleinte nem aggódtunk, azt hittük, annyira meggyőző a projekt, hogy hamar beléphet egy másik pénzintézet – közölte György Zoltán. – Csalódnunk kellett, valamennyi tárgyalásunk megfeneklett. A mai napig nem találtunk olyan bankot, amely hajlandó lenni beszállni a finanszírozásba.

Tétényi Éva, Esztergom 2010 óta hivatalban lévő független polgármestere szerint a torzók a Meggyes-éra nyakló nélküli, végiggondolatlan, értelmetlen fejlesztési dömpingjének a mementói. Az építtetők szerint is jelképesnek tekinthetők a félkész létesítmények, csak éppen az elmúlt két év helyi politikai csatározásai, a képviselő-testületi patthelyzet és a döntésképtelenség következményei testesülnek meg bennük. Gimesi Sándor, a Mária Valéria Hotelt építő Giegler Kft. ügyvezetője felidézte: 2010 őszén segítséget kért a frissen megválasztott Tétényi Évától, ám a polgármester nem kívánt foglalkozni a szállodaépítésekkel.

Megkérdeztük a városvezetőt, aki azzal indokolta a távolságtartását, hogy magánberuházásokról van szó, neki pedig az elmúlt két évben elsősorban a több tízmilliárdos adósságban úszó önkormányzat gondjaival kellett foglalkoznia. A beruházók szerint ennél azért bonyolultabb az ügy. György Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az esztergomi adósságrendezési eljárás miatt bizonytalanná vált az élményfürdő sorsa.

– Számos bankkal, befektetővel tárgyaltam, akik arra hivatkozva utasítottak el, hogy bármikor bekövetkezhet az önkormányzati vagyon felosztása – mondta el György Zoltán. – Márpedig az Aqua Palace Hotel csak az élményfürdővel együtt üzemeltethető nyereségesen.

Tétényi Éva szerint lényegtelen, hogy kinek a tulajdonában áll az élményfürdő, a működtetőnek pedig csupán annyi a feladata, hogy folyamatosan üzemeltesse a létesítményt. Jelenleg azonban csak részlegesen tart nyitva. György Zoltán ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy az esztergomi önkormányzat nem fizette ki a fürdő karbantartására vállalt évi 80 millió forintos támogatást. Nincs miből, emlékeztetett Tétényi Éva arra a tényre, hogy a város számlája mínuszban áll.

A polgármester szerint a befejezetlen beruházások a Meggyes-éra nyakló nélküli, értelmetlen fejlesztési dömpingjének mementói
A polgármester szerint a befejezetlen beruházások a Meggyes-éra nyakló nélküli, értelmetlen fejlesztési dömpingjének mementói
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.