A nyugdíj vagy a fizetés között kell majd választani

Az intézményvezetők legszörnyűbb rémálmait váltja valóra a parlament azzal, ha a kormány ígéretei ellenére ma mégis megszavazza, hogy az egészségügy közalkalmazottai sem dolgozhatnak nyugdíjuk megtartása mellett.

Pedig októberben még az egészségügyért felelős államtitkárság úgy nyilatkozott, hogy felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők az úgynevezett „nyugdíj vagy fizetés” szabály alól. Csak a háttérintézményekben dolgozó 62 év felettieknek kell választaniuk: vagy megelégednek az öregségi ellátással, vagy tovább dolgoznak.

Ezzel szemben az Országgyűlés honlapjára a hét végén kikerült javaslat szerint az öregségi nyugdíjkorhatár közszférában történő egységes alkalmazásáról szóló kormánydöntés alapján júliustól főszabályként az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik a közszférában a foglalkoztatott jogviszonya, de hivatali érdekből külön engedéllyel lehetőség van 70. életévéig a továbbfoglalkoztatására.

Bevezetik a dupla juttatás tilalmát, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatása esetén nem kaphat egyszerre fizetést és nyugdíjat is. A dupla juttatás tilalma a már parlament előtt lévő módosító javaslatban meghatározott jogviszonyban állókra terjed ki, és – a kormány tagjainak kivételével – nem vonatkozik a választott és kinevezett közjogi tisztségviselőkre, valamint a munkaviszony keretében foglalkoztatottakra.

Ha a szabályt alkalmazzák, úgy egyik napról a másikra minden negyedik orvos akaszthatja szögre a fehér köpenyét. Ez pedig azt is jelenti, hogy akár teljes intézmények lehetetlenülhetnek el, mert már nemcsak az ügyelet megszervezésére, de a napi munkára sem lesz hadra fogható személyzet. A betegek még hosszabb várólistákra és utazásra kényszerülnek. A szakrendelőkben a legrosszabb a helyzet, az ott dolgozó orvosok 70 százaléka nyugdíjas korú.

S bár a szabályozás lehetőséget ad arra, hogy pótolhatatlanoknak ne kelljen nyugdíjba menniük, dolgozhatnának tovább egyéni mentességgel 70 éves korukig, ám akkor le kell mondaniuk az öregségi nyugdíjukról. „Bolond az, aki így tenne” – fogalmazott lapunknak egy érintett szakorvos. Mint mondta: most 140 ezer forintos nyugdíja mellé még hozzákeres havi nettó 70-80 ezer forintot, miután az öregségi ellátása a több, nyilván azt választja. Az más kérdés, hogy nem tudja, miből fog megélni.

Egy másik orvos, Doktorits Béla traumatológus vérlázítónak ítélte az intézkedést. Ő a IX. kerületi szakrendelőben dolgozik hetente néhány napot mint nyugdíjas orvos. Azt mondta, amint lehet, egyeztet a kollégákkal, ha kell, végsőkig harcolnak majd az igazukért.

Méltánytalannak és alkotmányosan is aggályosnak ítéli a tervezett intézkedést Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Mint mondja: ezzel a döntéssel szerzett jog sérül, ráadásul visszamenőleg. Emlékeztetett arra, hogy a teljes életükön át nyomott bérért dolgozó orvosok megalázóan kevés pénzzel mennek nyugdíjba, azért kényszerülnek rá a munkára. Bélteczki János szerint külön buktatója a "nyugdíj vagy munka" szabálynak, hogy az júliusban, a nyári szabadságok idején lépne életbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak kórházak, ahol az ellátórendszer átszervezése miatt tizennégy-tizenöt napokat ügyelnek az orvosok, ez már eleve sérti a kötelező munkaidőre vonatkozó szabályokat. Hozzátette: ha végképp élhetetlenné válik a magyar egészségügy az orvosoknak, úgy segítenek nekik elhelyezkedni. A MOSZ-nak több ezer külföldi munkaajánlata van, aki kéri, azt hozzásegítik más országban a munkához.

„Minden, ami csökkenti az egészségügyi dolgozók számát, az mind hátrányos az egészségügyre” – erősített rá a szakszervezeti vezető szavaira Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: szervezete változatlanul fenntartja azt az álláspontját, hogy az egészségügybe inkább többletmunkaerőt kell biztosítani, mintsem olyan rendelkezéseket hozni, amelyek tovább nehezítik a betegellátást. Mint mondta: bár a nyilvánosságra került módosító indítványban sok kérdésre nincs válasz, de ő úgy értelmezi, hogy az intézkedés nem érinti majd a háziorvosi praxisokat és a vállalkozási formában és gazdasági társaság által üzemeltetett intézményeket. Ennek ellenére a szabály elfogadását gyors felmérésnek kell követnie, mert már most is orvoshiány van, és lesznek majd szolgáltatók, amelyek egyik napról a másikra nem tudnak beteget fogadni.

Szakemberből szinte mindenütt hiány van: orvosi eszközök egy New York-i kórházban
Devices used to take blood pressure, temperature, and examine eyes and ears rest on a wall inside of a doctor's office in New York March 22, 2010. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: HEALTH POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.