A keretszámok eltörlése nem oldja meg a problémákat

Teljes értetlenség és zavar fogadta Orbán Viktor, majd a humánminiszter és a kormányszóvivő bejelentéseit. Ugyanakkor az teljesen nyilvánvaló, hogy a hallgatókat egyáltalán nem sikerült sem megnyugtatni, sem meggyőzni. Nem csoda: a kormányfő bejelentése a hallgatók követeléseiből mindössze egyre reagál, a keretszámokra.

A továbbiakra – az egyetemek autonómiájának meghagyása, a hallgatói szerződésnek nevezett röghöz kötés eltörlése, a forráskivonás megállítása, a köz- és felsőoktatás átfogó reformjának kidolgozása az ágazatban érintett szereplők bevonásával – egyáltalán nem. A kormányszóvivői tájékoztatóból nem derült ki, hány ezer fiatalnak a tanulását hajlandó finanszírozni az állam, mint ahogy az sem, költségvetésen belüli átcsoportosításokkal visszaállítják-e a felsőoktatás idei támogatását (vagyis: mégsem vonnak ki 33 milliárdot).

-
FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS

A kormány újabb kommunikációs feladványából csak annyi olvasható ki, hogy olyan felsőoktatásra törekszenek, amelybe bekerülhet mindenki, aki megfelel a minőségi elvárásoknak, és Magyarországon vállal munkát. Az biztos, a hallgatói szerződés eltörlésére vonatkozó követelést Orbán eleresztette a füle mellett, a röghöz kötés ebben a rendszerben alappillér. A hallgatói ellenállás egyik motorja, a Hallgatói Hálózat (HaHa) közleményben tiltakozott az Orbán-videó, majd Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán tegnapi sajtótájékoztatója kapcsán.

„A kormány csak ártani tud a felsőoktatásnak. Nem hisszük el, hogy van koncepciója, hiszen a múlt héten még az előzőt védte” – írják. A diákok nemcsak a drasztikusan csökkentett keretszámok ellen, hanem a döntéshozatal átláthatatlansága, az igazságtalan, röghöz kötésen, az egyetemek kivéreztetésén alapuló, szociálisan vállalhatatlan rendelkezések ellen is tiltakoznak. A keretszámok eltörlése – bármit jelentsen is ez – nem oldja meg a rendszer problémáit.

A diákok Magyarországhoz kötése pedig továbbra is elfogadhatatlan, alapvető jogokat sértő feltétel. A diákok egysége szembetűnő.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is hasonlóan vélekedik: a kormányszóvivői tájékoztató „egyértelművé tette, hogy teljes bizonytalanság uralkodik a kormány felsőoktatás-politikájának háza táján, és az most, a felvételi időszak kellős közepén, a karácsony előtti héten, három nap alatt kívánja megoldani egy teljesen új, a magyar hagyományoktól idegen elképzeléssel mindazt, amire az elmúlt két év nem bizonyult elegendőnek”.

Az Orbán-vízió, azaz a keretszámok megszüntetése Radó Péter oktatáskutató szerint azt jelentheti, hogy a ponthatárok megemelésével fogják szűkíteni a belépők körét. Ha megmarad ugyanez a költségvetési keret – ez a valószínű forgatókönyv –, akkor kézzel húzogathatják majd a ponthatárokat, hogy benne maradjanak a költségvetési keretekben. A miniszter egyedi döntése lesz, mely szakok, mely egyetemek részesülnek abban a kiváltságban, hogy hallgatót fogadjanak (vagyis a ponthatár alapján bekerüljenek a diákok az adott szakra).

Folytatódnak a tiltakozások

Körülbelül 120-130 diák, majdnem a teljes 12. és 13. évfolyam ülősztrájkolt szombaton a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban. A gimnázium diákjai közül többen csatlakoznak a jövő szerdára meghirdetett Télirózsás forradalom elnevezésű eseményhez is, amelynek szervezői azt tervezik, hogy egy-egy szál rózsát dobnak majd a Dunába, így tiltakozva a keretszámvágás, az egyetemek és főiskolák állami támogatásának csökkentése és a hallgatói szerződések ellen. A kezdeményezéshez csatlakoztak mások mellett a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Apáczai Csere János Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Veres Péter Gimnázium, a Fasori Evangélikus Gimnázium és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai is. Szombaton kora délután a Trefort Gimnázium diákjai a Múzeumkertbe vonultak (képünkön), ott tiltakoztak a kormány döntései ellen.

A fővárosi Vörösmarty Gimnázium diákjai hétfő délelőtt az iskolában flashmobot szerveznek a kormány tandíjrendelete miatt. Hétfő délutánra a Humán Platform szervez tüntetést az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete elé. A demonstráció 17 órakor kezdődik, részt vesz rajta a Hallgatói Hálózat, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, az Oktatói Hálózat és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Pécsen hallgatók és középiskolások együtt szerveznek fórumot, valamint tüntetést keddre a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának aulájába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.