A nagy balhék végül kiderülnek

Betekintést kért és kapott is a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló úgynevezett Vadai-jelentésbe az LMP országgyűlési szakpolitikusa. Dorosz Dávid (képünkön) a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy a 2007-ben nyilvánosságra hozott rövid összefoglalóhoz képest a közel százoldalas – jelenleg is titkos minősítéssel ellátott – dokumentum sokkal részletesebben, több eseményt tartalmazva mutatja be a 2001-es szerződéskötéshez, majd a 2003-as szerződésmódosításhoz vezető előkészületeket, illetve azok hátterét.

„A Gripenek beszerzése kapcsán vélt és tudott lobbitevékenységről viszont nincs benne szó. Az egész jelentésnek nagyobb a füstje, mint a lángja. Éppen ezért nehezen érthető, hogy a honvédelmi vezetés miért nem tárja – a nemzetbiztonságilag érzékeny harcászati adatok kivételével természetesen – a jelentés teljes tartalmát a nyilvánosság elé” – fogalmazott Dorosz.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az LMP nemcsak a 2001-es, hanem a 2003-as szerződésmódosítás kapcsán is a minél szélesebb nyilvánosságot szorgalmazza, bár – mint mondta – vannak kétségeik, hiszen: most ugyanaz a névsor van hatalmi pozícióban, amely annak idején a döntéskor is a bársonyszékekben ült.

„Egyáltalán nem volt rendben az első Orbán-kormány idején lezajlott Gripen-beszerzés. Ilyen titokban és sunyi módon még katonai beszerzést sem lenne szabad Magyarországon végrehajtani. Egy olyan testület döntött, amelynek nem volt jogosítványa erre. Ráadásul mindezt úgy, hogy minden nyilvános és nem nyilvános szakmai előkészítő anyag a későbbi döntéssel ellentétes megoldást javasolt.

Orbán Viktor, Matolcsy György, Varga Mihály és Pintér Sándor annak idején a svédek által megígért ellentételezési programmal magyarázta a döntést, amiről azóta szintén bebizonyosodott, hogy nem volt olyan tartalmas, mint eredetileg ígérték. Hiszen olyan magyarországi beruházások és fejlesztések is szerepeltek benne, amelyek a Gripenek lízingelése nélkül is megvalósultak volna” – fogalmazott. Dorosz hozzátette, figyelemmel kísérik a harcászati lobbik ügyében jelenleg is zajló osztrák bírósági eljárást, és ha megalapozott jogi lépéseket tehetnek, meg is fogják tenni.

„A nagy balhék végül mindig kiderülnek, minden szálat nem lehet elvarrni. Valaki valahol egyszer beszélni fog. A Gripen-ügyben is látszik, hogy a külföldi szálakon már van mozgás. A Népszabadság is közölt részleteket például annak a Mark Cliffnek a tanúvallomásából, aki magyarországi kifizetésekről is beszélt. Mindig lesz egy oknyomozó újságíró, egy vádhatósági szerv, amely kideríti az igazságot. Az persze kérdés, hogy a Polt Péter vezette magyar ügyészség a látványos téblábolás után mikor tesz végre valamit az ügyben.

Nincs 2018, csak 2014 van - mondja Dorosz Dávid
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.